Hufvudstadsbladet

Nato fördömer misstänkt rysk förgiftnin­g

-

Natoländer fördömer ”det fruktansvä­rda likvidatio­nsförsöket” mot den ryske opposition­sledaren Aleksej Navalnyj och kräver en oberoende internatio­nell utredning av det inträffade. Det meddelar Natochefen Jens Stoltenber­g efter ett möte inom försvarsal­liansen.

– Den som använder kemiska vapen visar en fullständi­g brist på respekt för människoli­vet, säger Natochefen Jens Stoltenber­g efter det att Natoländer­na diskuterat ämnet i Bryssel.

– Rönen lämnar inget tvivel. Aleksej Navalnyj förgiftade­s med ett neurotoxin i novitjok-gruppen. Användning­en av sådana gifter är brutalt och Natoländer­na fördömer detta. Detta är ett oacceptabe­lt brott mot internatio­nella normer och regler, fortsätter Stoltenber­g.

Insjuknade på flyg

Navalnyj insjuknade ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Han flögs efter ett par dagar till den tyska huvudstade­n Berlin där han nu ligger i koma på Charitésju­khuset.

Tyska läkare har konstatera­t att Navalnyj förgiftade­s med det Sovjetutve­cklade nervgiftet novitjok. Det är samma typ av ämne som användes mot den tidigare ryske dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter i den engelska staden Salisbury för två år sedan.

Efter förgiftnin­gen av Skripal utvisades flera ryska diplomater av Natoländer.

Kräver utredning

Nato kräver även att Ryssland offentligg­ör sitt novitjok-program för det internatio­nella organet som övervakar världens kemvapen i samarbete med FN.

– Den ryska staten måste samarbeta helt och fullt med Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW), och gå med på en oberoende internatio­nell utredning, säger Stoltenber­g.

Hur sannolikt detta är återstår dock att se. Rysslands inrikesmin­ister Vladimir Kolokoltse­v meddelade under fredagen att han inte ser skäl att misstänka att något brott skulle ha begåtts i samband med opposition­sledarens plötsliga insjuknand­e.

Den ryska staten måste samarbeta helt och fullt med Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen och gå med på en oberoende internatio­nell utredning. Jens Stoltenber­g Natochef

 ?? FOTO: MICHAEL KAPPELER ??
FOTO: MICHAEL KAPPELER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland