Hufvudstadsbladet

”Fungerade oväntat bra”

HBL frågade om distansarb­etets konkreta för- och nackdelar på tre arbetsplat­ser i Helsingfor­s.

-

Simon Granroth, vetenskaps­kommunikat­ör vid Folkhälsan

– Jag började mitt nya jobb i mars, så jag hann inte vara på plats i mer än tre dagar förrän karantäns- och distansrek­ommendatio­nerna kom. Fram till början av augusti har jag distansjob­bat, berättar Simon Granroth.

– Överlag har det fungerat överraskan­de bra. Tillsamman­s med arbetsteam­et har vi nästan dagligen haft videomöten – inte bara för att diskutera arbetsfråg­or utan också för att hålla kontakt.

– Som ny på jobbet var det särskilt viktigt att hålla kontakt, och det kändes som om jag blev väl emottagen.

– I augusti delades vårt team in i två grupper som jobbar på plats varannan vecka. Jag måste säga att det är skönt att vara på plats igen. Det ger en viss rutin. När du jobbar hemma byter du inte miljö mellan vardag och fritid, och då blir det svårt att koppla loss från jobbet. Jag har också saknat den sociala kontexten på jobbet. Där har du tillgång till bollplank och stöd mycket snabbare än om du sitter hemma och ska ringa och mejla runt.

– Till distansjob­bets fördelar hör ändå att du sparar tid när du inte behöver resa fram och tillbaka. Jag tycker också att det nu förts en mycket aktivare diskussion om balansen mellan arbete och fritid. Att man ger människor frihet och ansvar behöver inte betyda att de börjar slappa, och inte heller att de arbetar ihjäl sig. Det finns en större förståelse för att vi har olika sätt att jobba effektivt och samma form inte passar alla.

Jessika Gammals, jobbar på kundservic­en för Aktias digitala kanaler:

– Sedan mitten av mars har jag i praktiken enbart jobbat på distans, och det har gått väldigt bra. Egentligen har det inte funnits någonting som jag inte skulle ha kunnat göra på distans. Allt fungerar lika bra hemifrån.

– En nackdel med att jobba på distans är nog att den sociala biten saknas, att man inte träffar sina kolleger och inte kommer åt att på samma sätt bolla tankar och idéer med dem. Nu har man vant sig vid det och vi kan bättre utnyttja till exempel chatt och så blir det också flera telefonsam­tal med kolleger.

– En fördel är att man sparar tid eftersom arbetsväge­n har fallit bort. Det är också viktigt i dessa coronatide­r att vi kan skydda oss själva, våra kolleger och kunder genom att arbeta på distans.

Gisela Knuts, ansvarig delägare för advokatbyr­ån Roschiers Helsingfor­skontor:

– Sedan mars har jag jobbat över 90 procent på distans, och det har fungerat förvånansv­ärt bra. Steget var inte jättestort: vi har kontor i både Helsingfor­s och Stockholm, så vi var sedan tidigare vana vid att kommunicer­a digitalt. Under coronatide­n har inlärnings­kurvan varit brant och vi har hittat bra digitala lösningar.

– Nackdelen är att det krävs en annan typ av ledarskap på distans, både när det gäller att kommunicer­a ut ett budskap till stora grupper digitalt och på mikronivå, när du inte längre bara kan gå in på någons kontor och snacka. Svåra diskussion­er är ännu svårare digitalt än när man träffas.

– En klar fördel är däremot att digitalise­ringen tagit ett jättesteg framåt. Situatione­n har lockat fram kreativite­t och innovativa lösningar för hur man jobbar tillsamman­s och kommunicer­ar, som jag tror kommer att bli bestående i arbetslive­t. Jag tror också att affärsresa­ndet kommer att förändras dramatiskt, säger Gisela Knuts.

– Vi fortsätter tills vidare jobba på distans. Vi måste också hela tiden förhålla oss till de olika epidemiläg­ena och delvis olika restriktio­nerna i Finland och Sverige, och försöka hitta en balans som beaktar både Helsingfor­soch Stockholms­kontoret.

 ?? FOTO: SOFIA JERN ?? Simon Granroth hade precis hunnit börja på sitt nya jobb när coronarest­riktionern­a slog till.
FOTO: SOFIA JERN Simon Granroth hade precis hunnit börja på sitt nya jobb när coronarest­riktionern­a slog till.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jessika Gammals på Aktia säger att jobbet fungerat bra hemifrån. Men en nackdel är att den sociala biten saknas.
FOTO: PRIVAT Jessika Gammals på Aktia säger att jobbet fungerat bra hemifrån. Men en nackdel är att den sociala biten saknas.
 ?? FOTO: ROSCHIER ?? Gisela Knuts leder advokatbyr­ån Roschiers Helsingfor­skontor med drygt 250 anställda och byråns praktik för internatio­nell tvistlösni­ng.
■
■
FOTO: ROSCHIER Gisela Knuts leder advokatbyr­ån Roschiers Helsingfor­skontor med drygt 250 anställda och byråns praktik för internatio­nell tvistlösni­ng. ■ ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland