Hufvudstadsbladet

Mellanmål för hungriga skolbarn och tonåringar

Skolorna är i gång och hungriga elever tömmer kylskåpet varje eftermidda­g. Ofta blir det samma mellanmål, det är lätt hänt att man skaffar halvfabrik­at och färdiga lösningar när tiden är knapp.

- TEXT: ANNA MARKELIN FOTO: TIMO KARI

Tillsamman­s med Louise Mérus plockade jag fram våra egna enkla mellanmåls­favoriter som passar både hungriga unga och vuxna. Man kan variera dem i oändlighet efter egen smak. Hoppas att ni hittar något ni gillar!

Rågröt – birchermüs­li

Rågröt är havregryn som legat i vätska över natten. Grynen får en mjuk och härlig konsistens som skiljer sig från när de kokas. Rågröt är perfekt till frukost, mellanmål eller som en lättare lunch. Den tar knappt någon tid att laga så gör en större sats – den räcker i flera dagar och håller sig bra i kylen. Man behöver inte tillsätta socker, för juice och bär ger tillräckli­g sötma.

Cirka 8 portioner 100 g bär efter egen smak 6 dl naturell yoghurt 2 dl färskpress­ad äppel- eller apelsinjui­ce 2 dl torkad frukt och nötter 4 dl havregryn, gärna ekologiska 4 msk linfrön (eller andra frön) 1 tsk malen kanel el. kardemumma

Blanda alla ingrediens­er väl i en bunke, konsistens­en ska vara ganska tjock. Täck med plastfolie och ställ kallt över natten. Servera med lite extra yoghurt om du vill och frukt eller bär.

Varma våffelmack­an

Våffeljärn­et används alldeles för sällan – man kan faktiskt nyttja det som en liten fiffig stekpanna! Man behöver inte alls köpa separata grilljärn för smörgåsar, om man står ut med att det inte blir så tjusigt så fungerar våffeljärn­et alldeles utmärkt också för varma mackor. Här experiment­erade jag fram en variant med ägg för att få lite mer protein.

Välj det bröd du tycker om, också rågbröd går alldeles utmärkt att grilla. Bred smör på utsidan av brödet så slipper du kladda med lösa smörklicka­r.

Jag bredde lite söt senap på brödet och lade på lufttorkad skinka och basilika för en vuxnare smak. Välj det pålägg du tycker om – ost, skinka, salami, tomat och kanske lite ketchup. Lägg den undre delen av mackan i det varma våffeljärn­et, knäck ett ägg ovanpå och lägg sedan på den övre delen så snabbt du kan. Tryck ihop våffeljärn­et och grilla tills ägget har stelnat och brödet är färdigt.

Man får stå ut med att ägget kanske rinner ut på sidorna – det blir inte så snyggt men smakar härligt ändå.

Grynost extra allt

Detta är förmodlige­n det enklaste tänkbara mellanmåle­t. Du kan enkelt ta med det till jobbet eller till barnens hobbyer i separata burkar, då hålls müslin torr tills du ska äta. Det finns otaliga versioner av detta i butikernas kyldiskar men de innehåller ganska mycket socker och tyvärr ofta palmolja. Det blir bättre att göra din egen!

Välj en proteinrik bas – grynost, naturell kvarg eller grekisk yoghurt – och varva med frukt, bär och müsli. Gör din egen müsli eller välj en bra variant från butiken. Gå in på webben så hittar du mitt enkla müslirecep­t.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Den hemgjorda müslin kan göras sockerfri och är säkert hälsosamma­re än många av butikens färdiga varianter. Varma smörgåsar går bra att värma i våffeljärn­et.
FOTO: TIMO KARI Den hemgjorda müslin kan göras sockerfri och är säkert hälsosamma­re än många av butikens färdiga varianter. Varma smörgåsar går bra att värma i våffeljärn­et.
 ??  ?? Anna Markelin och Louise Mérus har sammanstäl­lt ett matpaket med sina egna favoritmel­lanmål.
Anna Markelin och Louise Mérus har sammanstäl­lt ett matpaket med sina egna favoritmel­lanmål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland