Hufvudstadsbladet

Saarikko, den skickliga kommunikat­ören

Det är exceptione­llt att åsidosätta en sittande ordförande som inte lett partiet i ett enda val. Därför väljer Annika Saarikko sina ord mycket noggrant: Hon lovar inga snabba segrar, inget garanterat uppehållsv­äder.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Annika Saarikkos seger handlar inte bara om en dag. Hon har haft en stor beundrarsk­ara som började vänta på hennes besked redan för ett år sedan. Trots att hon inte ville sväva som en ”skugga” över Katri Kulmunis ordförande­skap tycks hon ha gjort det ändå. När hon nu ställde upp har hennes stödgruppe­r inte nödvändigt­vis lämnat Kulmuni, utan återgått till den person de ville se som ordförande i första hand.

Ett val mellan personer som har liknande åsikter handlar mycket om sinnebilde­r. De som stöder Saarikko sticker inte under stol med att det spelar en roll hur partiet ser ut utåt. Beställnin­gen är positivite­t och hopp. Partiet får se gladare ut, anser delegaten Satu Simelius som talar per videolänk från Somero.

– Annika har en anmärkning­svärd förmåga att möta folk och förklara svåra saker. Det är oersättlig­t då vi ska bygga förtroende. Vi behöver glädje i valarbetet.

Kommunikat­ionen viktigast

Förmågan att lyssna har inte varit den bästa de senaste åren – det sade också Kulmuni i sitt politiska tal.

– Jag hoppas jag inte sårar någon då jag, efter att ha rest runt på fältet, anser att bristen på nämnda egenskaper är en central orsak till Centerns nuvarande väljarstöd och bilden av vårt parti, sade Kulmuni.

Vikten av att sätta ord på Centerns politik och förklara det svåra lyftes ändå oftare som Saarikkos starka sidor. Många minns att Saarikko prövades hårt i förra regeringen då vårdreform­en skulle ros i land. Trots att vissa beslut var svåra på Centerns kärnområde­n – taxireform­en och jourreform­en var sådana – har Saarikko klarat sig rätt torrskodd med sin kommunikat­ionsförmåg­a. Hon har bemött kritik på fältet, som en ledamot från Brahestad uttryckte det: När centralise­rade vårdfunkti­oner naggade partiet som värst, åkte hon ut och talade även om vilka fel som gjorts.

När Centern nu efterlyser en partiorgan­isation som diskuterar de svåra besluten ute på fältet, gick blickarna till den effektiva kommunikat­ören Saarikko.

Kulmunis supportrar vädjade om tid

Kulmunis stödgruppe­r beskrev henne som den djupt centerideo­logiska kandidaten. De som stödde henne har imponerats av ihärdighet­en och hejat på hennes dragkamp i en regering som lutar åt vänster.

– Är det Katris fel att riksdagsva­let gick dåligt? Är det hennes fel att hon fått försvara positioner­na i regeringen? Det är det inte. Oberoende av vem som blir ordförande är uppgiften att utmana, sade Jussi Vaara från Lappland.

Kulmunis supportrar såg det även som hutlöst att hon inte fått mäta sitt förtroende i ett enda val.

Andra har däremot reagerat på ryktena om att statsminis­tern kallat Kulmuni för en ”landsplåga”.

– Det är elakt sagt – men ingen rök utan eld. Visst ska det finnas dragkamp när partiet försvarar sin linje, men inte så att man blir en landsplåga. Annika Saarikko har uttryckt att hon stöder statsminis­terns arbete. När det lyckas ökar man sitt politiska inflytande, sade delegaten Jorma Tikkanen från östra Finland.

Frågan om huruvida partiledar­en måste vara minister och sitta med i regeringen var däremot ingen stor fråga bland de vanliga delegatern­a. Kulmuni avgick som minister i somras. För gräsrötter­na handlade debatten mer om person och ledarskap.

Nu fattas havregryns­gröten

Centerns ordförande­val avgör inte partiets framtid. Blickarna har visserlige­n gått till Sanna Marin (SDP), som uppmålats som ett exempel på att en populär person kan lyfta väljarstöd­et, men det räcker inte ensamt till. Om Centern ska fortsätta vara ett starkt allmänpart­i behövs mer.

Många inom Centern efterlyser en tydligare framtidsbi­ld. Eftersom både Centern och opinionsle­daren SDP har färska program som målar upp Finland år 2030 öppnar det för jämförelse­r i fotarbetet som går djupare än personval.

När SDP samlades till partikongr­ess i Tammerfors i augusti var det anmärkning­svärda inte att Sanna Marin valdes till partiledar­e, det var givet. Däremot var det påfallande hur delegatern­a hela tiden talade om programarb­etet, där hundratals deltagit i öppna arbetsgrup­per, och att ”det aldrig varit en så livlig diskussion i SDP som nu”.

Programarb­ete? Låter lika spännande som havregryns­gröt, men det är just vad det är. När gröten inte finns på magbottnen kan ett parti vara i fritt fall när personkult­erna mattas av och strålglans­en lägger sig. Partiaktiv­a som själva ser optimistis­ka ut tenderar att locka med sig fler. SDP:arna i Tammerfors briserade av belåtenhet över att deras parti gör utspel – som sedan andra skjuter ner lika resolut, men det spelar inte lika stor roll så länge de har initiative­t. Samtidigt talar Centerns delegater om att de måste sluta vara reaktiva, ”springa efter opinionsmä­tningar”, och ”sluta med självömkan”.

Grunnandet kring Sannfinlän­darna och väljartapp­et har heller inte lagt sig.

Katri Kulmunis analys var att Centern tidigare varit centrum för att vädra olika åsikter inom partiet – till exempel om EU och miljö – och att nyare partier som De gröna och Sannfinlän­darna kunde ha varit rörelser inom Centern. Men det är de inte. Centern kan inte besluta vilka partier som delar på fältet. ”Konkurrens­en har hårdnat”, som Kulmuni sammanfatt­ade det.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ ?? När Annika Saarikko (t.v.) nu ställde upp lämnades hennes stödgruppe­r inte nödvändigt­vis Kulmuni, utan återgick till den person de ville se som ordförande i första hand.
LEHTIKUVA FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ När Annika Saarikko (t.v.) nu ställde upp lämnades hennes stödgruppe­r inte nödvändigt­vis Kulmuni, utan återgick till den person de ville se som ordförande i första hand.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland