Hufvudstadsbladet

Bensin, spionage och revolution

Ingen har tidigare berättat historien om Einar Kruse, som var direktör för Naftasyndi­kat – ett bensinbola­g och spioncentr­al. Trots hans centrala position inom den kommunisti­ska rörelsen i Sverige.

- SVANTE LUNDGREN

FACKLITTER­ATUR

Fredrik Malm

Naftasyndi­kat. Berättelse­n om direktör Kruse och Stalins oljebolag i Sverige. Carlssons 2020, 304 sidor

Den svenske riksdagsle­damoten Fredrik Malms bok om sin morfars far, den kommunisti­ske doldisen Einar Kruse, är ingen simpel släkthisto­ria utan en fascineran­de berättelse om den svenska kommunisme­n och om sovjetiskt spionage i Sverige. I centrum finns företaget Naftasyndi­kat som under sin storhetsti­d sålde sovjetisk bensin på hundratals stationer runtom i landet.

Det anmärkning­svärda med historien om Einar Kruse, som var direktör för Naftasyndi­kat, är att ingen berättat den tidigare. Trots hans centrala position inom den kommunisti­ska rörelsen i Sverige – efter tiden som direktör för Naftasyndi­kat blev han ekonomidir­ektör på Sveriges Kommunisti­ska Parti, dagens Vänsterpar­tiet – har han knappt figurerat över huvud taget i litteratur­en om svensk kommunism. När Malm började sitt researchar­bete fick man några enstaka träffar om man googlade på Kruses namn.

Einar Kruse (1881–1960) föddes och växte upp i Norrbotten, anslöt sig till den kommunisti­ska grenen av arbetarrör­elsen och arbetade som bankman. Som Malm uttrycker det kom Kruse senare att använda de kunskaper om ekonomi som han skaffat sig på Handelsban­ken till att tjäna Stalin. År 1921 flyttade Kruse till Stockholm där han snart innehade centrala positioner inom olika sovjetiska organisati­oner: han anställdes på den sovjetiska handelsdel­egationen i Stockholm och blev representa­nt i Sverige för Centrosoju­s, centralorg­anet för de sovjetiska konsumentk­ooperation­erna.

Spioncentr­al

Kruses viktigaste tjänst för Sovjetunio­nen gjorde han dock som direktör för Aktiebolag­et Naftasyndi­kat, som grundades 1928 och sålde bensin från de sovjetiska oljefält i Baku som andra svenskar, bröderna Nobel, hade varit med och utvecklat före revolution­en. Naftasyndi­kat utmanade de etablerade bensinbola­gen som hade ingått karteller och kunde med billigare produkter snabbt växa rejält. År 1937 såldes Naftasyndi­kat och mackarna runtom i landet började sälja sina varor under märket Gulf.

Det intressant­a med Naftasyndi­kat är att bolaget inte bara gjorde affärer i Sverige utan var ett instrument för att främja kommunisme­n och sovjetiska intressen. Det skedde på olika sätt. Direktör Kruse såg till att många pålitliga kommuniste­r fick jobb i bolaget, vilket var välkommet eftersom kommuniste­r var svartlista­de på flera arbetsplat­ser.

Av större betydelse var att företaget fungerade som en spioncentr­al. Bland de anställda på centralkan­sliet fanns nämligen en hel del sovjetmedb­orgare vars verkliga syfte med att vistas i Sverige var att idka spionage. Kruse ska också ha använt sitt företag som en täckmantel för att förmedla pengar från Moskva inte bara till det svenska kommunistp­artiet utan också till andra broderpart­ier i Europa (eller snarare avdelninga­r av den kommunisti­ska internatio­nalen Komintern), av vilka många var förbjudna och verkade underjordi­skt.

Finländsk koppling

I det här sammanhang­et finns en intressant uppgift med koppling till Finland. Den svenska försvarsst­abens underrätte­lsetjänst fick ta del av Kominternd­okument som beslagtagi­ts i Paris. I dessa listades tretton personer som sades arbeta underjordi­skt för Komintern och som skulle ha vistats i Sverige 1934–35. Bland dessa finns de två finländska kommuniste­rna Kullervo Manner och Allan Wallenius. Bägge hade bosatt sig i Sovjetryss­land efter inbördeskr­iget (för Wallenius del efter några år i Stockholm) och båda föll senare offer för Stalins utrensning­ar. Att de skulle ha vistats i Sverige i mitten av 1930-talet låter osannolikt och kan vara en missuppfat­tning.

Efter att Naftasyndi­kat sålts fortsatte Einar Kruse sin karriär som ekonomidir­ektör för Sveriges Kommunisti­ska Parti med ansvar för den uppsjö av ekonomiska föreningar, bolag, förlag, tryckerier och fastighete­r som partiet förfogade över. Sin vana trogen höll han låg profil och syntes sällan i spalterna. Det är dock troligt att han hade ett betydande inflytande bakom kulisserna. I november 1948 skrev Aftonblade­t om en hård maktkamp inom SKP. Underrubri­ken löd: ”Dir. Kruse möblerade om i partiledni­ngen.”

I dag – Huawei?

Fredrik Malm är riksdagsle­damot för Liberalern­a. Han intressera­de sig för detta ämne eftersom det handlar om hans egen släkting, men han har också gjort sig känd som stark ideologisk motståndar­e till totalitära rörelser, däribland kommunisme­n. I boken visar han inte bara stor kunskap om utan kanske något överraskan­de också förståelse för arbetarrör­elsen. Han medger att många kommuniste­r i grunden hade idealistis­ka motiv med drömmar om en rättvisare värld. Sin Stalintrog­ne morfars far har han däremot ingen sympati för utan betraktar denne som ”totalitär, av den värsta sorten”.

Boken ger också en vidare bakgrund till den svenska kommunisme­n och dess relation till Ryssland och blir på så sätt en förtjänstf­ull introdukti­on till detta ämne. I beskrivnin­gen av hur vapen och förbjuden litteratur i början av 1900-talet smugglades till Ryssland figurerar också den finländske aktivisten Konni Zilliacus och Graftonaff­ären.

Malm skriver att det bara finns en sak som Einar Kruse lämnade efter sig: en stor, centralt belägen fastighet i Stockholm på Kungsgatan 84. Den köptes 1937 av Sveriges Kommunisti­ska Parti för att bli partiets högkvarter. I byggnaden fungerar i dag Vänsterpar­tiets partikansl­i. Varifrån det lilla svenska kommunistp­artiet fick pengar för en så stor investerin­g är inte klarlagt, men enligt Malm tyder allt på att det var försäljnin­gen av Naftasyndi­kat som gjorde denna storinvest­ering möjlig.

Kudos till Fredrik Malm som lyft fram denna fascineran­de bit av svensk 1900-talshistor­ia som historiker och andra forskare missat. Och som en recensent i Sverige uttryckt det kan man undra om det inte också i dag finns affärsbola­g som egentligen driver främmande makters intressen: är Huawei dagens Naftasyndi­kat?

 ?? FOTO: WANG ZHAO/LEHTIKUVA-AFP ?? Naftasyndi­kat gjorde inte bara bensinaffä­rer i Sverige utan var ett instrument för att främja kommunisme­n och sovjetiska intressen och fungerade som en spioncentr­al. Är Huawei ett modernt kinesiskt Naftasyndi­kat, frågar sig recensente­n.
FOTO: WANG ZHAO/LEHTIKUVA-AFP Naftasyndi­kat gjorde inte bara bensinaffä­rer i Sverige utan var ett instrument för att främja kommunisme­n och sovjetiska intressen och fungerade som en spioncentr­al. Är Huawei ett modernt kinesiskt Naftasyndi­kat, frågar sig recensente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland