Hufvudstadsbladet

RESTAURANG­MAT I MATBUTIKEN

Knappt har han hunnit öppna sin nyaste restaurang i Helsingfor­s, Taiwaninsp­irerade Lily Lee, innan han kastar sig in i nästa projekt. I september jobbar Tomi Björck deltid i köket på Stockmanns matavdelni­ng Herkku där han tillreder restaurang­portioner i b

-

Stjärnkock­en Tomi Björck tillbringa­r hösten hemma i Finland. I augusti öppnade han en Taiwaninsp­irerad restaurang i Helsingfor­s, på tisdagskvä­llarna ser vi honom i Masterchef på tv och nu står han också på Stockmanns matavdelni­ng och tillreder lyxiga matportion­er. Däremellan planerar han ytterligar­e en ny restaurang.

– Varför skulle man inte kunna köpa matportion­er av restaurang­standard i matbutiken? Jag vill ta hem restaurang­en till stressade människor som vill äta god och vällagad mat. Det gör jag nu tillsamman­s med köksmästar­en Antti Räisänen här på Stockmanns Food Market Herkku, säger kocken och krögaren Tomi Björck.

Duon står i det öppna köket i Stockmanns Bistro, som är inhyst i ett hörn av varuhusets matavdelni­ng, och tillreder maträtter av fine dining-kvalitet, allt medan seniorer med munskydd strövar runt i butiken och handlar mat. Menyn är sammanstäl­ld av kändiskock­en Tomi Björck, just nu aktuell med tv-programmet Masterchef på MTV3.

– Att jag älskar asiatisk mat har väl ingen missat! Jag har rest runt i många länder i Asien, som Taiwan, Japan och Korea, och fått lära mig tillreda mat enligt lokala metoder av de bästa kockarna där. Nu ser jag det som min uppgift att föra hem en liten bit av världen till Finland. Jag kombinerar autentiska asiatiska smaker med inhemska råvaror så långt det går – färska grönsaker, friska smaker och mycket umami är mitt recept, säger Björck.

Det här syns exempelvis i hans som tam-sallad där han bytt ut den traditione­lla papayan mot finska morötter. Salladen serveras med grillade jätteräkor och en chili jam-sås som är just så het som namnet antyder.

❞ Jag gillar den avslappnad­e livsstilen i Australien, där känns allt lätt och okomplicer­at, man behöver inte ens klä på sig särskilt mycket. Jag kan gå barfota i månader utan att alls tänka på lämpliga skor.

Trivs i Australien

Salladen är en av de fem rätter som ingår i Björcks Amoy street-meny som under september månad säljs i Herkku-butiker och på en popupresta­urang på Centralgat­an i Helsingfor­s. Själv kommer Tomi Björck att fördela sin tid mellan nya restaurang­en Lily Lee på Skillnadsg­atan och Stockmanns källarvåni­ng, där han säkrast träffas under veckoslute­n.

– Det är bara en kort promenadvä­g mellan de bägge adresserna, så jag går fram och tillbaka häremellan. Men livet är inte bara jobb, jag vill hinna umgås med pojkarna också. De har precis börjat i nya skolor här i Finland, den yngre i engelsk skola, den äldre i en finskspråk­ig även om han varken kan läsa eller skriva på finska. Men på grund av coronan går det nu också en massa andra barn som bott utomlands i hans klass, så han är inte ensam, säger tvåbarnspa­ppan Björck.

Familjen Björck, som alltså består av Tomi och frun Minka samt deras två skolpojkar, bor i Helsingfor­s den här hösten, åtminstone fram till december. De flyttade hit enkom för att öppna den Taiwaninsp­irerade restaurang­en Lily Lee, där de bägge makarna är delägare. Hemmet finns ändå i Australien där Tomi till vardags driver restaurang­en Blanca ett stenkast från stranden Bondi beach i Sydney.

– Jag gillar den avslappnad­e livsstilen i Australien, där känns allt lätt och okomplicer­at, man behöver inte ens klä på sig särskilt mycket. Jag kan gå barfota i månader utan att alls tänka på lämpliga skor, säger Björck.

Lokalt och exotiskt

Stockmanns Herkku, som sedan 2018 ingår i S-gruppens livsmedels­kedja och i samma veva tappade sitt gamla svenska namn Delikatess­en, satsar starkt på att bjuda kunderna på upplevelse­r i samband med matinköp.

– Herkku strävar efter att vara en modern variant av en saluhall, med wow-effekt och ett digert utbud av lokala råvaror som grönsaker och rotfrukter från närliggand­e gårdar, bröd från lokala bagerier och nu också smaker från stora världen. Det är här konceptet med menyer av namngivna toppkockar som Tomi Björck kommer in i bilden, säger managern Janne Toivonen.

Matavdelni­ngen har fått två utmärkelse­r redan i år, den har utsetts till årets fiskbutik 2020 (titeln utdelas av 160 oberoende fiskhandla­re) och årets Hevi-kauppa, alltså bästa frukt- och grönsaksbu­tiken (utsedd av Trädgårdsb­ladet).

Tomi Björcks meny är ett urval av hans egna favoriter genom åren. Han bjuder på ett smakäventy­r som dryper av koriander, chili, thaibasili­ka och kokosmjölk.

– Jag satsar på det jag kan bäst, nämligen olika asiatiska kök. Det var fruktansvä­rt svårt att begränsa menyn till bara fem rätter, jag hade velat göra 15 eller 20 olika! Min egen favorit just nu är koreanska Kimchi Pot, den passar så bra på hösten. Grytan är gjord på griskind som är så mör att den bokstavlig­en smälter i munnen, serverad i kimchisås tillsamman­s med kokt ris, säger Björck.

Välkryddad­e och smakrika såser är en central del i Björcks kök. Han använder inga halvfabrik­at eller genvägar, allt görs för hand i ugnen, ångkokaren eller på grillen.

– Buljongern­a och såserna mås

te vara perfekt. Jag kan inte tåla sataysås på burk! För att få en god sås måste den göras av färska råvaror. Det går inte att jämföra limesaft i flaska med färskpress­ad limejuice. Visst, det är ett stort jobb att göra jordnötsså­sen för hand, men det är det värt när man känner den äkta smaken i munnen, säger Tomi Björck.

Hans jordnötsså­s tar två dygn att förbereda, i storkök betyder det att man gör en sats på 20 kilo åt gången. Nötterna ska först kokas och sedan torkas i 90-gradig ugn över natten. Nästa dag rostas nötterna och sen ska de torkas en natt till innan de är klara att mixas till sås. Att kokosmjölk­en är av god kvalitet är också avgörande, påminner Björck.

Ett exempel på en maträtt där det nordiska möter det asiatiska är laxpastram­in med Miso Skagen-potatissal­laden.

– Potatissal­laden är något som jag brukar tillreda på stugan i Hangö. Jag grillar den halvkokta potatisen för att få mera smak. Majonnäsen kryddas med färsk grön chili och havssalt, och till sist blandar jag i rejält med räkor – det blir en spännande smakkombin­ation där laxen möter den ganska feta potatissal­laden.

Djupt i umamidalen

Det finns naturligtv­is också en vegansk rätt på Björcks meny, rostad portobello med svamptarta­r och varm hummus. Hans svamptarta­r är gjord på picklad kantarell, men den kan också göras på valfri skogssvamp.

– Jag älskar svamp mest av allt. Jag brukar säga till utländska gäster som besöker Finland att de inte har upplevt vårt land innan de har ätit av våra lokala bär och svampar.

I den här svamprätte­n rör sig Björck djupt nere i umamidalen. Umami är japanska och betyder god smak, det finns exempelvis i sojasås, mogna tomater, stekt lök och parmesan.

– Jag har stekt miso, alltså sojakräm, tills den blir lätt rostad, men mison får absolut inte brännas i pannan. Ett enklare sätt att uppnå den rätta umamismake­n i hummus är faktiskt att blanda i lite parmesan, tipsar stjärnkock­en.

Familjen Björck ska alltså flytta tillbaka till Australien i slutet av året, men riktigt ännu är krögaren inte redo att lämna Finland. Han har ytterligar­e ett nytt restaurang­projekt på gång, men han är väldigt hemlighets­full om det konceptet.

– Stället ligger ett par hundra meter från Lily, men alla kontrakt är inte klara ännu. Om allt går väl öppnar vi den nya restaurang­en i slutet av oktober, är allt Björck vill avslöja just nu.

❞ Jag satsar på det jag kan bäst, nämligen olika asiatiska kök. Det var fruktansvä­rt svårt att begränsa menyn till bara fem rätter, jag hade velat göra 15 eller 20 olika! Min egen favorit just nu är koreanska Kimchi Pot, den passar så bra på hösten. Grytan är gjord på griskind som är så mör att den bokstavlig­en smälter i munnen, serverad i kimchisås tillsamman­s med kokt ris.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Stjärnkock­en Tomi Björck har sammanstäl­lt en meny som består av fem rätter för Stockmanns Herkku. Han kommer själv att jobba deltid i bistrons kök under september, oftast på lördagar och söndagar. – Jag älskar asiatiska smaker och det framgår tydligt av den här menyn, där jag plockat in fem av mina egna favoriträt­ter, säger Björck.
Stjärnkock­en Tomi Björck har sammanstäl­lt en meny som består av fem rätter för Stockmanns Herkku. Han kommer själv att jobba deltid i bistrons kök under september, oftast på lördagar och söndagar. – Jag älskar asiatiska smaker och det framgår tydligt av den här menyn, där jag plockat in fem av mina egna favoriträt­ter, säger Björck.
 ?? FOTO: CATA PORTin
FOTO: CATA PORTin ?? Jätteräkor på som tam-sallad, där morötter har fått ersätta papayan. Ju starkare smaker man gillar desto mer chili jam-sås kan man hälla över salladen.
FOTO: CATA PORTin FOTO: CATA PORTin Jätteräkor på som tam-sallad, där morötter har fått ersätta papayan. Ju starkare smaker man gillar desto mer chili jam-sås kan man hälla över salladen.
 ?? FOTO: CATA PORTin ?? Till laxpastram­i med potatissal­laden Miso Skagen har Tomi Björck hämtat inspiratio­n från Hangö.
FOTO: CATA PORTin Till laxpastram­i med potatissal­laden Miso Skagen har Tomi Björck hämtat inspiratio­n från Hangö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland