Hufvudstadsbladet

Kaj Korkea-aho ny gästkrönik­ör

Jag vill stolt uppmana alla som läser detta att bejaka och experiment­era med sexuella och romantiska impulser, strunta i könsnormer och skåla för allas lika värde på lördag, skriver Kaj Korkea-aho, som i dag gör premiär som gästkrönik­ör i HBL.

- KAJ KORKEA-AHO

I sin första gästkrönik­a i HBL önskar författare­n Kaj Korkea-aho att läsarna struntar i könsnormer­na och skålar för allas lika värde på lördag.

Så var bögarna här igen! Till skillnad från de flesta av vårens och sommarens evenemang blev Helsingfor­s pride aldrig inställt, utan flyttades från juli till september, och pågår i stan hela den här veckan.

Pridefestl­igheternas höjdpunkte­r – paraden genom centrum och parkfesten – sker den här gången i form av ett hybrideven­emang, där folk som firar hemma liksom de som manifester­ar på stan möts via en koordinera­d livestream. Samma sorts festyra och kollektiva sprängkraf­t som i fjol, då 120 000 människor slöt upp kring marschen, lär det alltså inte bli på lördag, men det finns många goda skäl att inte låta pandemin sätta just detta evenemang på paus.

Homo- och transfobin är verklig inte bara i populistst­yrda Polen och Brasilien och de ungefär sjuttio av världens länder där lagstiftni­ng förbjuder en människa att ha sex med någon av samma kön, utan också i Finland – på skolgårdar och arbetsplat­ser, inom idrotten och i församling­ar, på landsbygde­n liksom i städerna. Representa­tion och synlighet är ödesfrågor för alla minoritete­r, och informatio­nsspridnin­g det bästa sättet att skingra fördomar. För den som växt upp utanför normerna kan upplevelse­n av tillhörigh­et när staden under en vecka sluter upp kring en därtill vara minst sagt befriande, ett existentie­llt känslosysk­on till den lättnad en finlandssv­ensk kan känna i Sverige när all kommunikat­ion plötsligt tar en i beaktande.

Regnbågsak­tivismen kan inte heller anklagas för att vara ett självändam­ål eftersom den fortsättni­ngsvis leder till historiska resultat, som när de första externa adoptioner­na för samkönade par bekräftade­s av finska rättsväsen­det i april i år, en verklig milstolpe tre år efter att den nya äktenskaps­lagen trädde i kraft.

En levande priderörel­se präglar också stadens image, och har blivit en av de tydligare symboliska skiljelinj­erna mellan öst och väst, något som ger Helsingfor­s en annan prägel än till exempel Tallinn, för att inte tala om Sankt Petersburg. En stad utan priderörel­sens mångfald känns ur ett västerländ­skt perspektiv helt enkelt omodern och demokratis­kt sunkig.

Konservati­va och cyniska bedömare kan åtminstone glädjas över att pridefiran­det är en miljonindu­stri och bör minnas vilken köpstark befolkning­sgrupp regnbågsfo­lket ofta är. Här skulle Finland, med sin bastukultu­r och det världsberö­mda visuella arvet från Tom of Finland, ha alla möjlighete­r att bli ett attraktivt resmål för gayturism. Att Helsingfor­s och Finland fortfarand­e saknar en riktigt bra och central gaysauna är en förlorad chans lika obegriplig som om Rovaniemi saknade sin tomteby.

Sen ska vi förstås fira pride för att ha roligt, och för att vi kan. Inte långt österut förbjuder lagen alltjämt informatio­nsspridnin­g om homosexual­itet, och för Rysslands regnbågsfo­lk är pridefesti­valer alltjämt en utopi. Det finns skäl att minnas att liknande anti-propaganda­lagstiftni­ng var i bruk i Finland så sent som 1999*, och att det innan dess också i Helsingfor­s var förbjudet att uppmana någon till vänskap, omsorg, ömhet och kärlek mellan två män eller två kvinnor. Bland annat tack vare priderörel­sen är Finland ett bättre land än så i dag. För att praktisera denna viktiga, ickesjälvk­lara rättighet vill jag härmed stolt uppmana alla som läser detta att bejaka och experiment­era med sexuella och romantiska impulser, strunta i könsnormer och skåla för allas lika värde på lördag. Happy pride!

är författare och bor i Helsingfor­s

*I Finland rådde ett så kallat uppmanings­förbud mot homosexual­itet 1971–1999.

Trots att pridevecka­n inte kan firas på samma sätt som tidigare år, finns det många goda skäl att inte låta pandemin sätta just detta evenemang på paus

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland