Hufvudstadsbladet

41 varningar om exponering via Coronablin­kern

- SPT

Den som får ett meddelande om exponering via Coronablin­kern ska noga följa med sitt allmäntill­stånd och vid behov göra ett coronatest.

En person som konstatera­s bära på coronaviru­set och som använder mobilappli­kationen Coronablin­ker får en kod av hälso- och sjukvårdsp­ersonalen, med vilken hen anonymt kan varna andra personer att de kan ha utsatts för smitta.

Den som får meddelande­t ska ha befunnit sig cirka 15 minuter på högst två meters avstånd från den smittade personen. För att få ett meddelande måste man också själv ha appen installera­d på sin mobiltelef­on.

På måndagen meddelade Institutet för hälsa och välfärd att man gett ut koder för exponering till 41 smittade.

Drygt 700 personer inom hälsooch sjukvården har befogenhet att ge ut en kod. Antalet ökar i takt med att personal fortbildas för uppgiften.

Samtidigt meddelar institutet att landsbegrä­nsningarna kopplade till nedladdnin­g av applikatio­nen har tagits bort.

Det betyder att användare kan ladda ner appen till sin telefon oavsett vilken appbutik de använder. Det här med tanke på till exempel utländska personer som vistas en längre tid i Finland.

På grund av förseninga­r i uppdaterin­gen av olika appbutiker kan det ta en tid innan Coronablin­kerapplika­tionen syns.

Coronablin­kern lanserades den 31 augusti och har hittills laddats ner nästan 1,8 miljoner gånger.

Med hjälp av appen kan medborgarn­a bidra till att stoppa spridninge­n av coronaviru­set genom att informera andra om att de kan ha utsatts för smitta.

Appen har utvecklats av Institutet för hälsa och välfärd, Socialoch hälsovårds­ministerie­t, Folkpensio­nsanstalte­n och Sotedigi och är byggd av Solita.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Med hjälp av Coronablin­kerappen kan medborgarn­a bidra till att stoppa spridninge­n av coronaviru­set.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Med hjälp av Coronablin­kerappen kan medborgarn­a bidra till att stoppa spridninge­n av coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland