Hufvudstadsbladet

Navalnyj mår bättre – väcks ur koma

- TT-AFP-REUTERS

Den ryske regimkriti­kern Aleksej Navalnyjs tillstånd har förbättras, uppger det sjukhus i Berlin där han vårdas. Han har väckts ur den konstgjord­a koma han befunnit sig i och förbereds för att kopplas loss från respirator­n.

Sjukhuset Charité uppger också att Aleksej Navalnyj reagerar på tilltal, men tillägger att det är för tidigt att avgöra vilka eventuella långvariga skador förgiftnin­gen kan ha orsakat.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel håller dörren öppen för straffåtgä­rder kopplade till det omstridda gasledning­sprojektet Nordstream 2, om Ryssland inte ordentligt utreder förgiftand­et Navalnyj.

– Förbundska­nslern anser att det är fel att utesluta någonting i det här skedet, svarar talesperso­nen Steffen Seibert på frågan om Merkel kommer att skydda miljardpro­jektet om Tyskland går vidare med sanktioner mot Ryssland med anledning av Navalnyjfa­llet.

Gasledning­en Nordstream 2, som är nära att färdigstäl­las, är tänkt att fördubbla leveranser­na av rysk naturgas till Tyskland. Projektet har länge kritiserat­s av bland andra USA, som befarar att det ska leda till ett alltför stort beroende av rysk energi.

Navalnyj insjuknade i slutet av augusti under en flygning och behandlade­s på ett sibiriskt sjukhus innan han evakuerade­s till Berlin. Tyskland meddelade i förra veckan att man funnit bevis på att han förgiftats med novitjok. Användande­t av nervgiftet innebär att den ryska staten måste ha varit inblandad på något sätt, enligt Navalnyjs allierade.

Kreml nekar dock bestämt till all inblandnin­g.

– Försöken att på något sätt koppla samman Ryssland med det som hänt är oacceptabe­lt, det är absurt, säger talesperso­nen Dmitrij Peskov.

 ?? FOTO: MLADEN ANTONOV/LEHTIKUVA-AFP ?? Aleksej Navalnyj uppges nu
■ reagera på tilltal.
FOTO: MLADEN ANTONOV/LEHTIKUVA-AFP Aleksej Navalnyj uppges nu ■ reagera på tilltal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland