Hufvudstadsbladet

Opposition­en i Belarus

-

●●Opposition­skandidate­n Svetlana Tichanovsk­aja är hustru till bloggaren Sergej Tichanovsk­ij, som planerade att kandidera i presidentv­alet men i stället fängslades i maj. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

●●Tichanovsk­aja har två nära allierade – med snarlika historier: Maria Kolesnikov­a, kampanjled­are för den fängslade opposition­spolitiker­n Viktor Babaryko. Och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalifi­cerades av valmyndigh­eten.

●●Vid en valseger hade Tichanovsk­aja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalifi­cerade kandidater får delta. Utländska observatör­er bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

●●Efter att Aleksandr Lukasjenko, som suttit på presidentp­osten sedan 1994, utropats till valets vinnare med 80 procent av rösterna tog kraftiga protester vid. Tusentals personer frihetsber­övades och många skadades.

●●Den 11 augusti meddelade Svetlana Tichanovsk­aja att hon lämnat Belarus för grannlande­t Litauen, som under många år fungerat som en fristad för den belarusisk­a opposition­en.

●●I helgen som gick dök opposition­spolitiker­n Olga Kovalkova upp i Warszawa, dit hon tvingats av belarusisk­a myndighete­r, och i måndags fördes Maria Kolesnikov­a bort i Minsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland