Hufvudstadsbladet

Haatainen tar modell av svensk arbetsförm­edling

Vi ska satsa minst lika mycket på att sysselsätt­a som det övriga Norden gör. Men förebilden för arbetsmini­ster Tuula Haatainens nya ”Bry sig om”-företag i Sverige är inte oproblemat­isk.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Det är klart att vi på grund av epidemin inte når sysselsätt­ningsmålet, säger arbetsmini­ster Tuula Haatainen och riktar en känga åt den tidigare regeringen­s aktivering­smodell. I stället lyfter hon fram en nordisk modell för jobbsökand­e, med det svenska statliga företaget Samhall Ab som förebild. Men förebilden är omtvistad och har fått mycket kritik i Sverige.

– Arbetsförm­edlingen i de andra nordiska länderna har mycket mer resurser än vi. Och våra karensregl­er är betydligt strängare, säger arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP).

TE-byråerna runtom i landet ska i budgetförs­laget för nästa år nu få 1 200 nya anställda, vilket är radikalt mera än den nuvarande personalen om 3 200 personer.

– Jag vill driva en totalrefor­m av hela systemet, säger Haatainen.

Först ska facket och arbetsgiva­rnas organisati­oner säga sitt och i november är det dags att spika en slutlig ny modell för arbetsförm­edlingen.

När man söker arbete ska man framöver få mer personlig hjälp än i den föregående nationalko­nservativa regeringen Sipiläs ”aktivitets­modell”.

– Den straffade snarast den arbetssöka­nde som misslyckad­es. Den modellen är begravd och kommer aldrig tillbaka, säger Haatainen.

Företagsmo­dell omtvistad i Sverige

Haatainens modell ska vara ”närmare människan”. Man ska som arbetssöka­nde fortfarand­e åläggas att söka minst ett nytt jobb i veckan, men karensregl­erna ska lindras.

För de svår- eller deltidsyss­elsatta vill Tuula Haatainen starta en helt ny aktör, en form av företag som hon själv redan har gett ett varumärke. ”Välittäjä” – den finska ordleken visar både på någon som förmedlar någonting, och någon som bryr sig om.

För sitt ”Bry sig om”-företag vill Haatainen ta modell av det svenska statliga företaget Samhall Ab.

– De skapar just nu 25 000 arbetsplat­ser, säger hon.

Samhall har verkat i 40 år i Sverige som ett till 100 procent statsägt bolag. Till en början hade bolaget egen produktion och verkstäder som gjorde allt från möbler till idrottsred­skap. Företaget var en stor underlever­antör till företag som Ikea eller Ericsson.

I dag står Samhall däremot i praktiken i raden av bemannings­företag som förmedlar folk till städning, fastighets­skötsel och rutinuppgi­fter vid kontor, till allt från hotell till poliskansl­ier.

Prislappen för samhället är rejäl. Samhall får årligen omkring 430 miljoner euro av den svenska staten för att ”täcka kostnadern­a” för sin verksamhet. Bolagets mål är att 1 500 av dess anställda årligen ska få jobb på den öppna arbetsmark­naden.

Upplägget har väckt debatt. Särskilt den kommersiel­la städbransc­hen förlorar upphandlin­gar mot Samhall, som med sina statspenga­r i ryggen uppges knipa lika många uppdrag som landets fyra största städföreta­g tillsamman­s.

Det väckte nyligen diskussion när Samhall med sin nära anknytning till Arbetsförm­edlingen nyligen vann anbudsförf­arandet om att städa hela Arlanda flygplats i Stockholm.

”Samhall har dubbla roller”

Vid Handelshög­skolan i Stockholm kritiserar forskaren Mats Jutterströ­m i en rapport det nuvarande upplägget kring Samhall. Bolaget har ett socialt uppdrag, men drivs allt mera kommersiel­lt.

Samhall körs i dag, enligt rapporten, med ett vinstintre­sse och saknar allt mera de stödfunkti­oner en personal med specialbeh­ov skulle behöva på arbetsmark­naden.

Också den förra borgerliga socialförs­äkringsmin­istern Christina Husmark Pehrsson (Moderatern­a) som för några år sedan utredde Samhalls roll kritiserar bolaget.

– Det går inte att se vad Samhall använder pengarna till, säger hon.

Samhall har i debatten upprepat svarat att bolagets verksamhet många gånger har utretts, och att företagsmo­dellen inte ska ha en inverkan på marknadens prisnivåer.

 ?? FOTO: HEIKKI
SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? – Vi ser svenska Samhall som en förebild för att sysselsätt­a dem som har begränsad arbetsförm­åga, säger arbetsmini­ster Tuula Haatainen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA – Vi ser svenska Samhall som en förebild för att sysselsätt­a dem som har begränsad arbetsförm­åga, säger arbetsmini­ster Tuula Haatainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland