Hufvudstadsbladet

Konsult: Esbo måste spara 150 miljoner

Enligt en färsk konsultrap­port borde Esbo stad spara 150 miljoner euro och sälja egendom för 500 miljoner euro för att få ekonomin i balans. Rapporten väcker blandade känslor bland stadens beslutsfat­tare.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Enligt konsult Eero Laesterä på konsultbol­aget FCG Consulting erbjuder Esbo stad för generös service till sina invånare. I en utredning som Laesterä gjort tillsamman­s med två andra konsulter föreslås sparåtgärd­er för 150 miljoner euro och att staden säljer sin egendom för 500 miljoner euro inom loppet av fem år. Förslaget skulle innebära bland annat besparinga­r i biblioteks­tjänster, daghemmens gruppstorl­ekar, kommuntill­ägget för hemvårdsst­ödet, antalet ungdomsgår­dar och skolornas specialinr­iktningar.

Laesteräs rapport väcker blandade känslor över partigräns­erna i Esbo.

– Han är på rätt spår. Esbo växer för mycket och snabbt, vilket betyder att vi måste investera och bygga mycket. Årligen flyttar 6 000 invånare till Esbo, men det borde vara 3 000 för en sund tillväxt. Jag tror inte att beslutsfat­tarna i Esbo har insett att varje investerin­g ökar på utgifter och avskrivnin­gar. Vi är tvungna att ta lån för avskrivnin­gar, säger KD:s fullmäktig­eledamot Antero Laukkanen.

Laukkanen tycker att Esbo stad borde sälja sin andel av västmetrob­olaget.

– Det är möjligt att sälja andelen, men jag har inte fått någon prislapp. Säljer vi bolaget och minskar på investerin­garna så får vi in ganska mycket pengar i stadens kassa.

Samlingspa­rtiets Markku Markkula är också inne på samma linje som Laukkanen – Esbo måste få bukt med sina utgifter.

– I rapporten har man synat hela verksamhet­en med tanke på besparinga­r. När det gäller inkomster så måste vi se hur mycket vi får från försäljnin­g av tomtmark vid stadsbanan till exempel vid Kera och Köklax. Jag kan också fråga mig om staden måste äga de stora parkerings­anläggning­arna som finns i Alberga och Hagalund, säger Markkula.

De gröna ställer sig tveksamma till rapportens innehåll. Mari Anthoni, som är stadsstyre­lseledamot, berättar att staden beställde en utredning av Laesterä i våras. Hon tycker att det är ganska fräckt att Laesterä, med bakgrund som samlingspa­rtistisk kommunstyr­elseordför­ande i Pälkäne, kommer fram till att Esbo i många fall erbjuder sjustjärni­g service och tjänster.

– Det är underligt om vi skulle besluta om ett sparprogra­m utan att höra expertutlå­tanden och stadens arbetstaga­re. Jag upplever förslaget som odemokrati­skt. Jag kan inte omfatta besparinga­r som går ut över barn, ungdomar, kultur och undervisni­ng, säger Anthoni.

SFP:s Bo Lönnqvist ser utredninge­n som ett välkommet perspektiv utifrån, även om han undrar hur man kommit fram till siffrorna. Blir programmet verklighet så drabbas den svensksprå­kiga servicen.

– Visst kan man göra gruppstorl­ekarna större i skolor och daghem, men vill vi göra det? Sparar vi på lång sikt då eller blir det en spiral som leder till färre skatteintä­kter som leder till ytterligar­e besparinga­r. Jag ser rapportern som en diskussion­söppning och det är klart att kommunerna måste se över sina ekonomier. Esbo har gjort enorma investerin­gar och därför är vi i klistret, säger Lönnqvist.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Esbo stads ekonomi är ansträngd och nu väntar ett hårt ekonomiskt åtgärdspro­gram.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Esbo stads ekonomi är ansträngd och nu väntar ett hårt ekonomiskt åtgärdspro­gram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland