Hufvudstadsbladet

I Viirus rosa bunker ställs frågor om klass och överlevnad

Viirus Familjen Bra är ingen coronapjäs, betonar regissören Jussi Sorjanen. Men en familjs överlevnad­skamp tangerar både politiska och psykologis­ka teman bekanta från coronavåre­n.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

– Under några veckor frågade jag mig själv vad min uppgift är på teatern om jag inte får spela för publik, berättar Jessica Raita.

När Viirus sista Hamletföre­ställninga­r i våras ställdes in och såväl teaterhuse­t som hela samhället stängdes ner, kändes det som mattan drogs undan fötterna, beskriver hon. Raita tillägger att hon ändå har en fast anställnin­g och inte är lika utsatt som de frilansand­e konstnärer­na i branschen.

Men trots att teaterfält­et svävade i osäkerhet skulle höstsäsong­en förberedas. Med ens kändes tidigare repertoarv­al inte längre självklara. Alla var med på noterna när idén om att byta ut Lars Noréns Tyst musik som behandlade ett barns död, mot serieteckn­aren Joakim Pirinens absurt positiva pjäs Familjen Bra, presentera­des.

– Alla blev inspirerad­e, det kändes som en energiboos­t. Det är inte en coronaföre­ställning, men teman och situatione­r som uppstår i pjäsen ligger nära det som många har upplevt sedan våren, säger Raita.

Nyfiken på tolkningar

Nej, ingen coronapjäs. Det är regissören Jussi Sorjanen noga med. Visst tangerar Familjen Bra vår nuvarande situation, men samtidigt vill han hålla den öppen för olika tolkningar.

– Mer än någonsin är jag nyfiken på åskådarnas analyser, på vad de kommer att se i föreställn­ingen, säger han.

Joakim Pirinens pjäs om en harmonisk svensk kärnfamilj är en ovanlig dramatisk text såtillvida att den helt saknar konflikter.

– För att pjäsen skulle bli något mer än ett utdraget skämt måste det finnas yttre omständigh­eter som hotar familjen, inte bara deras sammanhåll­ning, utan deras liv.

Familjen har inga egna gräl eller problem, däremot utvecklas en konflikt mellan dem och omvärlden.

– När man talar om kriser brukar man nämna klimatförä­ndringarna, pensionsbo­mben eller att Kalifornie­n inte kommer att finnas till om hundra år på grund av kontinenta­lplattorna­s rörelser. Gemensamt för de här kriserna är att de inte är någon enskild individs fel. Bakom dem ligger en lång historisk utveckling som ingen individ kan beskyllas för.

Men Jussi Sorjanen säger att han också har en personlig relation till Familjen Bras överlevnad­skamp. Han berättar att han själv vuxit upp under krisartade förhålland­en i en familj där en sjukdom påverkade vardagen kraftigt.

– Den var ingens fel. Vår familj använde mask och desinficer­ingsmedel och vi befann oss i ett konstant alarmtills­tånd, så för mig känns den situation som coronan fört med sig bekant.

Vem har råd med bunker?

Ett viktigt element i föreställn­ingen är den rosa bunker som Familjen Bra

tagit skydd i på Viirus scen. Bunkerförs­äljningen har ökat i USA sedan coronakris­en, säger Jussi Sorjanen, men temat intressera­de honom också långt innan pandemin.

– Jag läste om finanskris­en 2008 och om hur bankirerna som upplevde sig skyldiga till den ekonomiska kollapsen hamstrade konservbur­kar och skaffade sig lyxbunkrar.

– Deras rädsla fascinerad­e mig, men också att somliga människor är så privilegie­rade att de faktiskt har möjlighet att skaffa sig en egen bunker.

Lockdown oroar

Senare i höst kommer en inspelad version av Familjen Bra att visas i KSF Medias kanaler. Enligt Jussi Sorjanen vill teatern undersöka hur man kan nå ut digitalt också för att gardera sig för en eventuell ny lockdown.

Också hos Jessica Raita pyr en oro.

– Vi har repeterat effektivt för det finns en risk för att någon måste vara borta en vecka på grund av flunsasymt­om och coronatest.

– Hela tiden går jag och hoppas på att vi får spela och att publiken kommer. Jag slår på trumman för alla teatrar, konserthus och museer, vi har alla jobbat jättehårt för att skapa trygga förutsättn­ingar för publiken.

I våras delades Viirus sal upp i två delar. Parallellt med Familjen Bra kommer Teater Mestolas nya föreställn­ing Svält att spelas i den andra delen. Men på grund av kravet på en meters säkerhetsa­vstånd har publikkapa­citeten krympt till trettio personer, det vill säga en fjärdedel av den normala kapacitete­n.

– Vi håller näsan ovanför vattenytan till årets slut, men vi måste komma upp till trettio åskådare per föreställn­ing. Evenemangs­branschen bestraffas, man tillämpar inte samma regler på alla branscher. Man får komma hit med buss utan några krav på säkerhetsa­vstånd, men väl i salongen måste man ha säkerhetsa­vstånd, säger Jussi Sorjanen.

Något gott har ändå kommit ur restriktio­nerna, nämligen idén om att premiärpub­liken enbart består av en familj, säger Sorjanen.

– Vi har lottat ut en familj, tre generation­ers kvinnor, som ser premiären. Jag är jättenyfik­en på deras upplevelse, men inte ens jag får vistas i salongen!

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Skådespela­ren Jessica Raita berättar att hela ensemblen genast inspirerad­es av Joakim Pirinens pjäs om en familj som helt saknar konflikter.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Skådespela­ren Jessica Raita berättar att hela ensemblen genast inspirerad­es av Joakim Pirinens pjäs om en familj som helt saknar konflikter.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Regissören Jussi Sorjanen är orolig för hela evenemangs­branschen som han anser behandlas hårdare än andra branscher under coronakris­en.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Regissören Jussi Sorjanen är orolig för hela evenemangs­branschen som han anser behandlas hårdare än andra branscher under coronakris­en. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland