Hufvudstadsbladet

Staten köper Wiklöfs läkarhelik­optrar

Statliga Finnhems köper åländska Wiklöf Holdings läkarhelik­optrar, som HBL skrev förra veckan. Affären blev klar på fredagen.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Genom köpet av Skärgårdsh­avets helikopter­tjänst (SHT) får Finnhems tillgång till fyra läkarhelik­optrar som just nu är stationera­de på tre baser i Vanda, i Åbo och i Tammerfors. Verksamhet­en vid baserna fortsätter som hittills.

I samband med affären avgår Finnhems nuvarande vd Jyri Örri. Han efterträds den första oktober av Jari Huhtinen som just nu är vd för Finnair Kitchen.

Enligt Finnhems styrelseor­dförande Harri Sailas går Finnhems från att vara ett företag för administra­tion till att bli ett flygbolag. Då behövs det en person med mångsidig kompetens för att leda det, en person som Sailas kallar för en mångkampar­e i ledarskap.

Fredagens affär ger Finnhems en god grund att stå på, anser styrelseor­dförande.

– Arrangeman­get är ett flexibelt, säkert och kostnadsef­fektivt sätt att inleda egen, statlig flygverksa­mhet, säger Sailas.

Enligt honom är det här i linje med vad staten som ägare vill och i och med affären minimeras också de risker en krävande tidtabell innebär.

Med det syftar Sailas på att de nuvarande avtalen för SHT:s läkarhelik­optrar går ut i slutet av nästa år, avtalet vid de övriga baserna ett par månader senare och att ingen konkurrens­utsättning för att ta hand om den framtida verksamhet­en inletts. Enligt Finnhems pressmedde­lande påverkas inte verksamhet­en vid de tre nordliga baserna, som nu sköts av företaget Babcock Scandinavi­an Air Ambulance, av affären.

Siktar på egna helikoptra­r

Vad som ska ske med verksamhet­en i Uleåborg, Kuopio och Rovaniemi när avtalet med Babcock går ut kan Sailas inte säga ännu. Frågan är under arbete, uppger han.

– På längre sikt kan man sedan kanske tänka sig att de tre statliga instanser som använder helikoptra­r, gränsbevak­ningen, sjöbevakni­ngen och den luftburna första hjälpen kunde göra gemensamma inköp. Men några konkreta planer i det avseendet finns ännu inte, säger Harri Sailas.

Finnhems har hittills betalat knappa 30 miljoner euro per år till de två bolag som sköter helikopter­tjänsterna. I årets budget har man på budgetmome­ntet lagt till en mening om att pengarna även kan användas för företagsar­rangemang, vilket i praktiken gav bolaget grönt ljus för att köpa SHT.

Köpeskilli­ngen uppger parterna inte, men Finnhems säger i pressmedde­landet att affären finansiera­s med statlig aktieförmö­genhet som överlåts till Finnhems i enlighet med riksdagens beslut. Det kontrakt SHT haft med Finnhems har beräknats vara värt kring 10 miljoner euro per år.

Oro bland anställda

De anställda på läkarhelik­optrarna har i brev som HBL fått ta del av till både familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) och till näringsmin­ister Mika Lintilä (C) uttryckt sin oro över framtiden. En utveckling där Finland som enda västliga land avstår från läkarhelik­optrar i privat regi är inte en utveckling de vill se. Det kan i slutändan bli patienter i behov av akut vård som blir lidande, anser de.

”Den nuvarande modellen som bygger på konkurrens­utsättning är standard i Norden och runtom i världen. Att ta över verksamhet­en i statlig regi har utan undantag lett till stora problem på annat håll”, heter det i de anställdas brev.

Det finns också en oro för tillgången på kompetent personal. Nyckelpers­oner på SHT har redan lämnat bolaget och flera piloter på läkarhelik­optrarna har också sökt sig utomlands.

 ?? A U L I O ??
A U L I O

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland