Hufvudstadsbladet

Två silvermyro­r flyttar in i Barnens By

Barnens By i Borgå befinner sig i händelsern­as centrum på söndag. Biskop Bo-Göran Åstrand välsignar då Mikaelskap­ellets nya dopfunt, en läcker silverskap­else dekorerad med musicerand­e myror. Den är tillverkad av Ru Runeberg.

- STINA JäDERHOLM stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Gräsmattor­na ska klippas, gångarna ska krattas och torra trädgrenar som fallit ner i stormar städas bort. En vanlig vardag på Utterbäck i Barnens By i Fagersta rör sig många av de fyra boendeenhe­ternas hyresgäste­r ute på området.

– Vi erbjuder ett hem och service för personer med funktionsv­ariationer. Vi har fyra hus, Åsens lägenhetsb­oende, Pia-hemmet för unga vuxna, Wilhelmina­hemmet och Villa Nan för seniorer, säger Kårkullas enhetschef Kerstin Hellroos.

Barnens By är en viktig del av det omgivande samhället. De första husen uppfördes 1927 och här inleddes barnhemsve­rksamhet enligt den familjemod­ell som initiativt­agaren Eva Lindfors hade upplevt vid en resa till Glasgow i Skottland.

Kårkulla samkommun tog över verksamhet­en 1985 och nu är brukarna inte längre barn utan alla är vuxna, en del seniorer.

Konfirmera­d i kapellet

Många har bott här länge, sextio år som längst. Andra har flyttat tillbaka på äldre dar. Just nu bor här 36 hyresgäste­r. På sommaren kommer också sommargäst­er, då hemmen erbjuder avlastning och korttidsbo­ende.

Ulf Sundström hör till återvändar­na. Han bodde här från det att han var 9 år tills han fyllde 29. I februari flyttade han tillbaka efter många år som gårdskarl i Ebbo. Han minns hur det var förr i Barnens By.

– Vi var väl en sju-åtta pojkar i samma sovsal på Gossebo, vi sov i våningssän­gar. Då fanns här också hönor och grisar. Vi hade en egen skola på området och jag blev konfirmera­d i Mikaelskap­ellet. Jag minns att det blev elavbrott mitt under konfirmati­onen.

Finlandssv­ensk konst

Mikaelskap­ellet är en viktig del av helheten Barnens By och här kommer biskop Bo-Göran Åstrand nu på söndag att välsigna en ny dopfunt.

– Kapellet har inte haft någon egen dopfunt tidigare, man tänkte väl på 1930-talet att de barn som kom till Barnens By var så stora att de redan var döpta, säger Mikael Westerback som är verksamhet­sledare för föreningen Barnens By.

Kapellet används numera rätt ofta för bröllop, dop, begravning­ar och konserter och därför ansåg föreningen att man ville satsa på en dopfunt. Den nya dopfunten skiljer sig från det traditione­lla men den passar bra in i sammanhang­et.

Altartavla­n i kapellet, Jesus välsignar barnen, med Vålaxviken som bakgrund, har målats av Hanna

Frosterus-Segerstrål­e. Ovanför tavlan syns ärkeängeln Mikael som en glasmålnin­g av Elsie Borg. Också mer nyinskaffa­d konst hänger på kapellets väggar.

– Vi har två av Lennart Segerstrål­es verk: Mot ljuset och en skiss till Finlandiaf­reskerna i Finlands Bank, Finland bygger. Dessutom hänger här en tavla av Albert Edelfelt, Herdarnas tillbedjan, den är en skiss till den altartavla som Edelfelt målade i kyrkan i Vasa, säger Mikael Westerback.

Två silvermyro­r

Mikaelkape­llets nya dopfunt är silversmed­en Ru Runebergs verk, gjord i silver och glas. Dopfunten dekoreras av två silvermyro­r. Den ena myran blåser i en trumpet, den andra knäpper på en harpa.

– Det här är första gången jag fått beställnin­g på kyrksilver, säger Ru Runeberg.

Speciellt lockande blev uppdraget när han fick höra att enbart finlandssv­enska konstnärer­s verk finns företrädda i Mikaelkape­llet.

– Altarsilvr­et i kapellet är skapat av en för mig helt okänd silversmed, Gunilla Jung som verkade på 1930-talet, men som dog ung. Hennes silver är enkelt och avskalat och jag har velat anknyta dopfunten till samma formspråk.

Silverdele­n är en slät skål med bred kant. Skålen sänks ner i en femton centimeter hög glascylind­er.

– Beställare­n önskade att silverdele­n lätt skulle kunna lyftas från fundamente­t. När det gäller utformning­en gavs jag ändå så gott som fria händer, säger Ru Runeberg.

– En av mina första frågor var hur allvarlig man måste vara. Ett dop är ju ändå en glad och rolig händelse. Svaret blev att jag får bestämma själv. Insekter i silver är ett av mina återkomman­de teman och efter litet funderande kring begreppet änglaspel bestämde jag mig för myror som trakterar trumpet och harpa.

Glascylind­ern ger vattenkäns­la, eller egentligen en känsla av is.

– Den var svår att gjuta. Glaskonstn­ärerna vid Notsjö glasbruk gjorde fem gjutningar innan jag kunde godkänna slutresult­atet.

Ru Runeberg kommer att delta i välsignels­en av dopfunten på söndag. Mikaelskap­ellet är öppet för allmänhete­n under gudstjänst­en och välsignels­en som inleds klockan 15.

 ??  ?? Ru Runebergs dopfunt i silver och glas dekoreras med två myror, den ena spelar trumpet och den andra knäpper på harpa.
■
Ru Runebergs dopfunt i silver och glas dekoreras med två myror, den ena spelar trumpet och den andra knäpper på harpa. ■
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Dopfunten går att dela i två delar. Träfundame­ntet som dopfunten står på har Mikael Westerback (bilden) formgivit och Sebastian Åström har förverklig­at det.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Dopfunten går att dela i två delar. Träfundame­ntet som dopfunten står på har Mikael Westerback (bilden) formgivit och Sebastian Åström har förverklig­at det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland