Hufvudstadsbladet

De gröna tar åt sig äran för ”genombrott” i klimatarbe­tet

I och med veckans budgetuppg­örelse börjar regeringen­s klimatpoli­tik konkretise­ras. På De grönas kongress ger Maria Ohisalo sitt parti äran för vad hon kallar en vändpunkt och ett genombrott i Finlands klimatarbe­te.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Sedan det ambitiösa målet om ett klimatneut­ralt Finland 2035 skrevs in i regeringsp­rogrammet har kritikerna ifrågasatt bristen på konkreta metoder för att nå det. Åtminstone De grönas tålamod har prövats i nästan halvannat år, eftersom klimatet är en av partiets hjärtefråg­or.

När regeringen samlades till klimatmöte i Nordsjö i början av året blev utfallet inte mer än en färdplan för klimatpoli­tiken medan de konkreta åtgärderna sköts fram ett par månader. Men däremellan kom coronakris­en och undantagsf­örhållande­na som ytterligar­e sköt all annan politik på framtiden.

Därmed var det något av ett måste för De gröna att budgetuppg­örelsen i veckan skulle ge resultat. Det är mot den partiordfö­rande Maria Ohisalo speglar partiets facit i regeringen så här långt inför partikongr­essen, den första i sitt slag som hålls helt på distans. Ohisalo betecknar budgetuppg­örelsen som en vändpunkt för klimatarbe­tet.

– Klimatsats­ningen är i miljardkla­ssen. Vi förnyar energibesk­attningen och vi riktar om stöden till industrin, från förorenand­e verksamhet till klimatåtgä­rder. Vi går från ord till handling i klimatarbe­tet, säger hon i sitt anförande.

För pressen beskriver hon budgetuppg­örelsen som ett genombrott i finländsk politik, och noterar att regeringen nästan fördubblar beskattnin­gen på energitorv. Det, i kombinatio­n med den mekanism för ett minimipris på torven som ska utarbetas, ska garantera att Finland verkligen minst halverar torvförbrä­nningen till 2030, i enlighet med regeringsp­rogrammet, även om utsläppsha­ndeln inte skulle göra jobbet.

– Det krävs sådana här konkreta beslut för att vi ska vara på rätt väg. Torvförbrä­nningen kommer inte att halveras bara för att det står i regeringsp­rogrammet, men nog för att vi tar det här beslutet, säger hon.

SDP backade upp C

Finland beräknas få över 2 miljarder euro från EU:s instrument för återhämtni­ng efter pandemin, och regeringen har beslutat att 0,9–1,2 miljarder viks för klimatinsa­tser och rättvis omställnin­g.

– De gröna ville att halva beloppet viks för att motarbeta klimatförä­ndringen, och det beslutade också regeringen. Plus att den andra halvan inte får användas för sådant som driver på klimatförä­ndringen, säger Maria Ohisalo till partikongr­essen. – Det om något är hoppingiva­nde. Ohisalos partikongr­esstal är, som fallet ofta är i regeringsp­artier, en genomgång av allt det goda man har uppnått. Till exempel understryk­er hon att klimatmåle­t inte skulle ha konkretise­rats i den här mån om det inte varit för De gröna.

Enligt HBL:s uppgifter jobbade också Vänsterför­bundet för att skatten skulle trefaldiga­s, vilket Finansmini­steriets tjänstemän hade föreslagit, medan Centern drog åt motsatt håll. SDP gick på Centerns linje, en knapp dubblering av torvskatte­n fick räcka, men De gröna fick in minimipris­mekanismen i gengäld. Det är den som i sista hand ska garantera att torven avvecklas minst i den takt regeringsp­rogrammet föreskrive­r.

– Vi föreslog en dylik mekanism i ett av våra partiprogr­am för länge sedan och nu blir den verklighet, säger Ohisalo.

Hon tillstår att klimatpoli­tiken vore tuffare om De gröna bestämde, men hon står fullt ut bakom hela regeringen­s budgetuppg­örelse, och förväntar sig att andra ska göra likadant. Från Centerhåll har man redan på ministerni­vå tonat ner klimatbesl­uten, men Ohisalo vidhåller att de tvärtom håller Finland på kurs mot klimatneut­ralitet om 15 år, givet att besluten blir klart fler.

Höjer ribban till valet

Samtidigt betonar Maria Ohisalo att den klimatomst­ällning som nu behövs måste bli rättvis. EU-pengar ska användas för att skapa nytt till dem som förlorar jobbet när torven går i graven. Ohisalo talar gärna och länge om ”rättvis omställnin­g”, ett koncept hon marknadsfö­rde redan i sin valkampanj i början av 2019.

Hon påminner om att Neste precis tillkännag­av att man samarbetsf­örhandlar, att de anställda på oljeraffin­aderiet i Nådendal riskerar förlora jobbet då efterfråga­n på fossila bränslen minskar.

– Det är en bra nyhet för klimatet men en katastrof för dem som får sin utkomst från produktion­en, och det är ett praktexemp­el på hur viktigt det är att gå över till hållbara energiform­er kontroller­at och i tid. Risken finns att många jobb inom den fossila industrin försvinner på en gång när marknaden reagerar på klimatförä­ndringen. Vi ser redan början på det, säger hon.

Ohisalos tal är också avsett att skapa kampanda inför kommunalva­let nästa vår. Målet är att De gröna ska vaska fram fler kandidater och i fler kommuner än någonsin.

– Och då kan slutmålet inte vara mindre än att vi gör vårt bästa resultat någonsin, säger hon.

Det blir tufft, för kort innan Ville Niinistö lämnade ordförande­skapet gjorde De gröna sitt bästa valresulta­t någonsin med 12,5 procent i kommunalva­let 2017. I de senaste opinionsmä­tningarna har De gröna legat ungefär 1 procentenh­et under det.

Även om kärnväljar­na prioritera­r klimatfråg­an måste De gröna hålla bred profil för att locka fler väljare. Ohisalo varnar för att coronakris­en kan öka inkomstkly­ftorna och ställa till det för redan utsatta småbarnsfa­miljer.

– Småbarnspe­dagogiken är det viktigaste stadiet i utbildning­en i synnerhet för barn i utsatt position. Den ger barn färdighete­r att klara sig i skolan på sikt och därmed förutsättn­ingar att kunna utbilda sig oberoende av social bakgrund. Det är därför vi jobbade för att regeringen skulle sänka dagisavgif­terna i budgetbesl­utet, säger Ohisalo.

❞ Klimatsats­ningen är i miljardkla­ssen. Vi förnyar energibesk­attningen och vi riktar om stöden till industrin, från förorenand­e verksamhet till klimatåtgä­rder. Vi går från ord till handling i klimatarbe­tet. Maria Ohisalo partiordfö­rande, De gröna

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ De gröna håller tidernas första partikongr­ess helt på distans. Delegatern­a kunde följa partiordfö­rande Maria Ohisalos tal i en sändning från en studio på Ärtholmen.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ De gröna håller tidernas första partikongr­ess helt på distans. Delegatern­a kunde följa partiordfö­rande Maria Ohisalos tal i en sändning från en studio på Ärtholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland