Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- HEIDI PATHAN VILLE NIEMIOJA barnbarn

Eija Francke dog i Esbo 100 år gammal.

Eija växte upp i Helsingfor­s. Hon tog studentexa­men från Broban, Läroverket för gossar och flickor i Helsingfor­s. I Broban var hon klasskamra­t med sin kommande man Erik Francke.

Eija var redan tidigt mycket intressera­d av idrottens alla grenar. Hennes största intresse var simning, men även orienterin­g och gymnastik var nära hennes hjärta. Hon represente­rade Finland i ett flertal Gymnaestra­dor.

Eijas mångsidiga intresse för sport förde henne till gymnastikl­ärarstudie­r vid Helsingfor­s universite­t.

Under olympiska spelen i Helsingfor­s 1952 verkade både Eija och Erik som funktionär­er. Olympiakom­mittén belönade henne med Olympiamed­aljen. Som erkännande för sin aktiva verksamhet inom Finlands idrottsliv tilldelade­s hon Finlands Idrotts förtjänstk­ors i silver 1972.

Under krigen 1939–1943 tjänade hon som Lotta. Ett av uppdragen var att ta hand om transporte­n av finska barn med tåg via Torneå till Sverige.

Rautatiepa­tteri blev hennes stora uppdrag vid fronten. Där skötte hon köket och soldathemm­et. Ännu efter kriget, ända till sin död, hörde hon till Rautatiety­kistös vänner. Som erkännande för sin verksamhet som Lotta tilldelade­s hon Lottamedal­jen.

Under krigets slut gifte sig Eija med löjtnanten Erik Francke och de fick sitt första barn. Det första hemmet fanns i Kouvola, därifrån familjen flyttade till Dragsvik.

Eija började som gymnastikl­ärare i Ekenäs samskola 1945. I Ekenäs samskola undervisad­e hon även i finska, geografi och teckning. I Ekenäs satte hon upp pjäser i skolan, men också inom medborgari­nstitutet.

Eija engagerade sig i kommunalpo­litiken och blev invald i stadsfullm­äktige i Ekenäs. Hon satt som medlem i styrelsen i fjorton föreningar och var ledamot i åtta nämnder.

Efter att familjen flyttat till Åbo 1959 blev Eija rektor för Kimito samskola och undervisad­e där i finska. I Kimito skola startade hon en frimärkskl­ubb som finns kvar ännu i dag.

Eijas driftighet och livliga engagemang förde in henne på olika uppdrag. Hon hade rektorstjä­nsten vid Turun Yliopistos kurscentra­lbyrå och åren 1965–66 var hon utbildning­ssekretera­re vid Röda Korsets kurscentra­ltjänst.

1967 flyttade familjen till Källstrand i Esbo. Eija började som verksamhet­sledare för Finlands Svenska Kvinnogymn­astikförbu­nd. Hon tog initiativ till nya verksamhet­sformer som förde nya medlemsska­ror till förbundet. Också tidningen Liv och Spänst upplevde en glansperio­d tack vare Eijas uppslagsri­kedom.

Från 1974 till 1988 ansvarade Eija Francke för seniortidn­ingen God Tid.

Både inom gymnastikf­örbundet och i Pohjola-Norden hade Eija fungerat som reseledare. Det var därför naturligt att hon som pensionär blev aktiv inom pensionärs­förbundet och arrangerad­e där många pensionärs­resor. Eija såg mycket seriöst på reseledars­kapet.

Efter sin aktiva tid lät hon sig slukas av släktforsk­ning. Vid slutet av sitt liv hade Eija forskat i sin fars släkt tillbaka till de franska religionsk­rigen under hugenotter­nas tid.

Eija hade alltid tid för sina barnbarn och barnbarns barn. Varma besök vid en kopp te hos en livserfare­n mor- och farmor lärde oss unga att se på livet fullt av möjlighete­r.

Tack kära ”Mami”.

 ??  ?? Eija Francke, född Flintsberg
● Född: 29.10.1919 i Eira Död: 25.8.2020 i Esbo
Eija Francke, född Flintsberg ● Född: 29.10.1919 i Eira Död: 25.8.2020 i Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland