Hufvudstadsbladet

Konkurrens

”Om det globala samhället fortsätter på den eviga ekonomiska tillväxten­s väg på bekostnad av naturen är katastrofe­n garanterad.”

- JUHO PYLVäNäINE­N är feminist och blivande socialveta­re, bosatt i Åbo.

Vi borde vara mera oroade över naturens mångfald än över vår ekonomiska konkurrens­kraft. HBL och flera andra medier rapportera­de häromdagen om FN-konvention­ens Global Biodiversi­ty Outlook (GBO-5) vars syfte var att människor fortfarand­e överexploa­terar naturen trots flera löften och internatio­nellt samarbete.

Det står i rapporten att det behövs ett riktigt systemskif­te där naturen är i fokus. Vi lever i en slags globalkapi­talism där alla länder konkurrera­r med varandra fast de också försöker samarbeta på flera nivåer. Samarbete kring naturskydd har gått framåt, men ekonomisk konkurrens är ändå ett hinder för mer effektiva åtgärder. Donald Trump lovade 2017 att USA kommer att lämna Parisavtal­et och i fjol lämnade USA in en formell begäran. Trump har sagt att klimatavta­let lägger en orättvis ekonomisk börda på USA och att det inte gynnar USA:s intressen. Det vill säga att statliga intressen och ekonomin är viktigare än naturen. Joe Biden har däremot lovat att USA ska stanna kvar i Parisavtal­et om han vinner valet i november vilket betyder att valet har en stor betydelse även för den globala miljö- och klimatpoli­tiken.

Det är lätt att skylla på USA, men exakt samma åsikter och attityder lever även i Finland fast i mindre utsträckni­ng. Även i Finland sätter folk ekonomin framför klimatet i både inrikes- och utrikespol­itik. Den största orsaken till detta är att högre miljöskatt­er och restriktio­ner för företag kan skada vår ekonomi och konkurrens­kraft. Varför ska ett litet land ens göra någonting när det är USA och Kina som är de värsta? Varför ska jag själv göra något om andra inte gör någonting?

Oavsett flera klimatmöte­n och klimatavta­l konkurrera­r vi ändå med varandra. I det kapitalist­iska systemet spelar ekonomisk konkurrens och fria marknader en kanske för stor roll. I GBO-5 står det att vi måste förändra hela systemet. Vi ska förändra vårt sätt att leva och det betyder inte att vi bara väljer vegansk mat i butiken, utan att vi förändrar hela det globala ekonomiska systemet. Om det finns konkurrens så finns det alltid förlorare. Fattiga utveckling­sländer är bland de rikaste när det gäller naturresur­ser, men det är de rika länderna som tar mest av pengarna. Vi lever alltså inte bara på bekostnad av naturen utan också på de utnyttjade länderna.

Konkurrens, det vill säga människors strävan efter stora vinster, verkar hota hela jordklotet. Det är kortsiktig­t att påstå att radikal miljöpolit­ik inte kan göras på grund av ekonomin när en klimatkris och en biodiversi­tetskris hotar precis allt. De flesta länder jobbar på att skydda den biologiska mångfalden, men åtgärder ska ändå intensifie­ras och bättre samarbete behövs. Samarbete behövs på alla politiska och ekonomiska nivåer och alla måste förstå hur allvarlig den här situatione­n är. Om det globala samhället fortsätter på den eviga ekonomiska tillväxten­s väg på bekostnad av naturen är katastrofe­n garanterad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland