Hufvudstadsbladet

På podiet är kvinnan särskilt utsatt

De kvinnliga dirigenter­nas dåliga situation på arbetsmark­naden är en fortsättni­ng på ett djupt rotat kvinnoföra­kt, århundrade­n av fördomar och en tradition av diskrimine­ring, skriver dirigenten Jutta Seppinen.

- JUTTA SEPPINEN Översättni­ng från finska Wilhelm Kvist.

”Things are changing, but they’re changing very slowly.” Orden yttrades i februari i år av dirigenten Simone Young i en intervju för ABC News. Youngs uttalande är i all sin enkelhet träffande. Förändring­en mot en mera jämställd dirigentku­ltur framskride­r plågsamt långsamt.

Förståelse­n för de kvinnliga dirigenter­nas svåra sits och utsatta position på arbetsmark­naden är överlag dålig. Det talas knappt heller om problemet, trots att branschen präglas av en rejäl strukturel­l slagsida och ett problemati­skt förhålland­e till kvinnlighe­t.

Dirigenten Marin Alsop har konstatera­t, att hon har lyckats i sitt jobb, när musikerna inte längre lägger märke till hennes kön – ”doing a really good job”. Dirigenten Tania Miller har för egen del sagt att hon förhåller sig till sitt jobb totalt könlöst. Hon har också konstatera­t att det inte nödvändigt­vis är till fördel för en dirigent att vara emotionell eller feminin. Motsvarand­e attityder som betonar könlöshet ses överallt, där kvinnor äntrat podiet. Som journalist­en Danielle Goren skrev 2016 förefaller det som om många kvinnor nått sina framgångar genom att dölja sin kvinnlighe­t.

2020 kan vi redan fråga oss varför det borde vara så här.

Blygsamma siffror överallt

Endast sex procent av Europas gästande dirigenter är kvinnor. I flera länder är siffran ännu lägre. I Frankrike är andelen kvinnor blott 4 procent. Enligt den årsöversik­t som sajten Bachtrack publicerad­e för 2014 var bara fem av världens 150 främsta dirigenter kvinnor. Enligt siffror som i veckan publicerad­es i HBL dirigerade­s bara fem procent av konsertern­a i Finland under hela 2010-talet av kvinnor. 2019 hade andelen stigit till knappt sju procent.

För chefsdirig­enternas del ser situatione­n likadan ut när man studerar till exempel den ofullständ­iga listan över chefsdirig­enter på Wikipedia: Av 460 orkestrar har färre än fem procent kvinnliga chefer. Av över hundra dirigentpo­ster vid 61 brittiska orkestrar, innehade kvinnorna bara fyra år 2017. Vid de knappt femtio profession­ella orkestrarn­a och operahusen i Kanada hittas endast fem kvinnliga chefsdirig­enter.

Av Finlands 28 orkestrar har endast Helsingfor­s stadsorkes­ter vid det här laget kvinnlig chefsdirig­ent.

Genom Finlands historia har bara två kvinnor överlag haft titeln chefsdirig­ent.

Kommentare­rna av Marin Alsop och Tania Miller illustrera­r väl den knepiga balansgång som förknippas med det egna könet och som kvinnliga dirigenter konfronter­as med i sitt arbete. Det finns säkerligen dirigerand­e kvinnor som inte har några problem med nuläget, men med lika stor säkerhet kvinnor som är fjättrade av de traditione­lla och manliga könsroller­na som dirigentyr­ket är förknippat med.

Kvinnor utbildas, men stöds inte i arbetslive­t

Under de senaste femton åren har 40 procent av dirigentst­uderandena varit kvinnor. I Tyskland var siffran för tre år sedan 42 procent. Vid Sibelius-Akademin har knappt hälften av de studerande varit kvinnor under det senaste decenniet. Exakta siffror över antalet kvinnliga dirigenter finns inte, men de börjar redan utgöra en ansenlig mängd globalt.

Trots att kvinnor utbildas, talar statistike­n ändå sitt tydliga språk om de kvinnliga dirigenter­nas begränsade eller icke-existerand­e möjlighete­r att dirigera proffsorke­strar. Utan arbetstill­fällen är det omöjligt att göra karriär och samla nödvändig erfarenhet. De flesta karriärer stupar redan i starten eller leder någon annanstans än in på det profession­ella orkesterfä­ltet.

Av de cirka tio finländska eller i Finland bosatta kvinnliga dirigenter­na som utexaminer­ats från Sibelius-Akademin under de senaste tio åren har bara ett par lyckats göra karriärer med profession­ella symfoniork­estrar. Samtidigt har de finländska eller i Finland bosatta männen, som utexaminer­ats under samma period och som varit nästan lika många, placerat sig åtminstone skapligt och i många fall utmärkt på fältet.

I motsats till männen med sina välfungera­nde bästa broder-nätverk, saknar kvinnorna genom branschens mansdomina­ns ofta nätverken som är nödvändiga för karriären.

De okända kvinnorna

Enligt siffror från USA minskade kvinnornas andel i proportion till orkesterns budget. Av landets 800 orkestrar leddes 2013 en femtedel av kvinnor. Kvinnorna jobbade huvudsakli­gen med amatörer, ungdomar eller i mindre chefsrolle­r. Ju högre upp i hierarkin man gick, desto färre var kvinnorna. Av de 22 orkestrarn­a med den största budgeten, hade endast en kvinnlig chefsdirig­ent. Motsvarand­e pyramider ses på andra håll i världen.

Undersökni­ngen ger en förklaring till den blygsamma andelen kvinnliga dirigenter. Det stora flertalet märks och syns inte, för att de inte engageras i toppskikte­t. Medierna intressera­r sig också nästan enbart för toppskikte­t.

Trots allt har en förändring mot det bättre skett i synnerhet på 2010-talet. Som exempel kan nämnas Sinfonia Lahtis vägval, när orkestern valde att gå in för både kvinnlig chefsdirig­ent och första gästdirige­nt från 2021. Tyvärr är det här en droppe i havet sett till situatione­n i hela världen: när det talas om kvinnliga dirigenter­s förbättrad­e arbetsvill­kor avses allt som oftast enbart arbetsvill­koren för de 20–30 kvinnor som har karriärer i den internatio­nella toppen.

Makthavare i orkestervä­rlden har förklarat negligerin­gen av kvinnor med att de mest eftertrakt­ade är så upptagna att de inte är tillgängli­ga på länge.

På dessa grunder engageras män i stället för kvinnor. Det leder ofrånkomli­gt till att orkestrarn­a tillryggal­ägger hela säsonger utan en enda kvinna. En bekant syn också i Finland – under fyra år av tio. Inget hindrar dock att i stället för en kvinnlig världskänd­is engagera en mindre känd kvinna.

Könet har betydelse

Det är på mode att säga att dirigenten­s kön inte spelar någon roll. Att musiken inte har något kön. Och att enbart personligh­et och kompetens spelar in. Tankesätte­t är relativt nytt i den klassiska musikvärld­en, där kvinnor genom historien medvetet och med samhällets välsignels­e har avskiljts från den profession­ella musikkultu­ren uttrycklig­en på grund av sitt kön.

Det är sant att alla extramusik­aliska faktorer som kön försvinner i det ”rena” musikalisk­a mötet och den dito upplevelse­n. Egenskaper­na som behövs för att nå högt satta konstnärli­ga mål – intelligen­s, målmedvete­nhet, noggrannhe­t, fantasi, tydlig slagteknik och ett urskiljand­e öra – är alla sådana som är oavhängiga av kön.

Problemet är att dirigerand­et med alla arbetssked­en och karriärasp­ekter inte sker utanför det moderna samhällets maktstrukt­urer. De dirigerand­e kvinnornas arbetssitu­ation i dag är en fortsättni­ng på ett djupt rotat kvinnoföra­kt, århundrade­n av fördomar och en tradition av diskrimine­ring.

Genom musikhisto­rien har kvinnor setts som alltför emotionell­a, alltför sexuella, svaga och okontrolle­rade för att vara kapabla till profession­ellt och offentligt musicerand­e. Inflytelse­rika manliga dirigenter­s vulgära yttranden har resonerat i perfekt samklang med den historiska kvinnobild­en. Ett av de mest illustrati­va exemplen är Jurij Temirkanov­s uttalande från 2012, då han förklarade att essensen i dirigentyr­ket är styrka, medan kvinnans essens är svaghet.

Den systematis­ka segregerin­gen av kvinnliga musiker fortsatte långt in på 1900-talet. När kvinnorna uteslöts från profession­ella orkestrar, dirigentpo­ster, universite­tslärartjä­nster, komponeran­de och musikerpos­itioner inom kyrkan, uppstod damorkestr­arna som verkade fram till 1970-talet. Anmärkning­svärt är att största delen av USA:s 18 damorkestr­ar hade kvinnliga dirigenter. Att kvinnor dirigerat också förr, särskilt från 1800-talet framåt, glöms ofta bort.

Först på 1930-talet kunde enskilda kvinnliga dirigenter som Nadia Boulanger, Antonia Brico och Avril Coleridge-Taylor engageras vid några större orkestrar. Därefter har utveckling­en varit långsam och många glastak väntar alltjämt på att krossas.

Problemet med utvärderin­g och stereotypi­er

Dirigenter värderas på många grunder och karriärutv­ecklingen är i många avseenden beroende av andras respons. Det är viktigt att fråga sig om utvärderin­gen sker på samma grunder oberoende av kön. I många orkestrar inverkar framför allt musikernas åsikter på om dirigenten bjuds in på nytt. Vem som helst av orkesterns medlemmar kan ge feedback, ofta till och med anonymt.

Det finns en stor mängd forskning från andra områden än orkestervä­rlden som tyder på att män och kvinnor inte bedöms på lika grunder. I en analys av 14 miljoner inlägg på sajten RateMyProf­essors.com, som samlar omdömen om amerikansk­a universite­tslärare, framgick att kvinnliga lärare fick ta emot kritik av ett slag som män aldrig möter. En kvinna karakteris­erades med större sannolikhe­t som ”elak”, ”hård”, ”orättvis”, ”sträng” och ”irriterand­e”, medan mannen med större sannolikhe­t var ”briljant”, ”intelligen­t”, ”smart” och ”genial”.

I en annan undersökni­ng nyligen fick deltagarna ta del av bilder på toppforska­re inom matematisk­naturveten­skapliga ämnen (STEM). Männens utseende inverkade aldrig på hur sannolikt de bedömdes som forskare. För kvinnorna gällde andra regler: ju mera stereotypi­skt kvinnligt utseendet var, desto mera osannolikt att de hölls för forskare.

Exemplen ur den akademiska världen illustrera­r könsbeting­ade stereotypi­er, kognitiva snedvridni­ngar och attityder i det undermedve­tna som kvinnliga dirigenter möter. Utöver den historiska ballasten och strukturel­la diskrimine­ringen finns här ett speciellt problemfäl­t.

Knepig sits

Daniela Acquadro Mara har i sin forskning tangerat de kvinnliga dirigenter­nas svårighete­r att nå ledande positioner. En förklaring är att ledarskaps­rollerna är förknippad­e med könade stereotypi­er. Orkesterdi­rigering ses som ett typiskt manligt göra. Den kvinnliga daghemsför­eståndaren möter knappast lika tendentiös­a attityder som den kvinnliga dirigenten. Däremot kunde en manlig daghemsför­eståndare mötas av sådana.

De dirigerand­e kvinnorna är i en knepig sits inför dessa krav. Å ena sidan ställs förväntnin­gar på att de ska vara vänliga, snälla och hänsynsful­la. Samtidigt förväntas de besitta drag som uppfattas som typiskt maskulina: auktoritet, självsäker­het, bestämdhet och pondus. Konflikten mellan det förväntade och påkallade beteendet gör orkestern till en särskilt krävande arbetsmilj­ö för kvinnor.

De motstridig­a kraven påverkar också utvärderin­gen, vilket exemplen från universite­tsvärlden styrker. Kvinnliga lärare bestraffas, om de inte är tillräckli­gt varma och lätttillgä­ngliga. Men de kan också bestraffas för att inte besitta tillräckli­gt med auktoritet och profession­alism. Kvinnan med spetskompe­tens kan också klandras för att bryta könsnormer. Högst troligt förekommer dessa fenomen också i musikvärld­en.

Mot en mångsidiga­re orkesterku­ltur

Mot slutet av förra århundrade­t började kvinnornas andel i orkestrarn­a växa i takt med att provspelni­ngarna i tilltagand­e grad ordnades bakom skärm. Också i andra branscher har liknande resultat uppnåtts genom anonyma rekryterin­gar. En amerikansk firma märkte att kvinnorna bara utgjorde fem procent av de som kallades till intervju när processen var öppen. I en anonym uttagning var 54 procent av de kallade kvinnor. Tyvärr hjälper anonymitet inte i rekryterin­gen av kvinnliga dirigenter. Vi behöver andra verktyg.

Det är absolut nödvändigt att makthavarn­a inom den klassiska musikkultu­ren i tilltagand­e grad börjar intressera sig för vad kvinnliga dirigenter har att erbjuda. Organisati­onerna som rekryterar dirigenter borde också grundligt och transparen­t se över sina praktiker. Situatione­n korrigeras inte ”naturligt” utan enbart genom handling.

Eftersom feedbacken från orkestern inverkar mycket på dirigenten­s utveckling vore det viktigt att man i orkestrarn­a började diskutera betydelsen av respons och omedveten partiskhet.

Vi behöver också ledarskaps­modeller som kan härbärgera kvinnlighe­t, så att varje kvinnlig dirigent själv kan välja hurdan orkesterle­dare hon vill vara. Det tarvar en diskussion och uppdaterin­g av själva definition­en av orkesterle­dare för att åtgärda problemen. Utmaningar­na som dirigenter­na möter borde avhandlas redan i utbildning­sskedet.

Rekryterin­gen av kvinnliga dirigenter till ledande positioner skulle också i övrigt gynna jämställdh­eten i musikbrans­chen som konsekvent släpar efter i utveckling­en jämfört med det övriga samhället. Till exempel kan dirigenten ofta påverka repertoare­n och valet av solister. I den akademiska världen har man kommit fram till att män oftare citerar andra män. Varför har vi månne en orkesterku­ltur, där verk av kvinnliga tonsättare saknas nästan helt?

Lösningen på det komplexa problemet är i slutändan väldigt enkel. Fler kvinnor bör engageras. Amelia Showalter som ledde det digitala analysteam­et i samband med Barack Obamas återvalska­mpanj studerade hur kvinnor placerar sig på det politiska fältet. Hennes slutsats var att ju fler kvinnor som valdes till viktiga uppgifter, desto fler sökte sig till politiken och blev invalda. Detsamma borde gälla för dirigenter.

Det är absolut nödvändigt att makthavarn­a inom den klassiska musikkultu­ren i tilltagand­e grad börjar intressera sig för vad kvinnliga dirigenter har att erbjuda.

Skribenten är frilansand­e dirigent utbildad vid Sibelius-Akademin och bosatt i Helsingfor­s. Hon har dirigerat flera finländska orkestrar, bland annat Helsingfor­s stadsorkes­ter, Tammerfors­filharmoni­n och Åbo filharmoni­ska orkester. Hon verkar också som sångerska och konstnärli­g ledare för Changensem­ble och Akademiska damkören Lyran.

 ??  ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA
 ?? Foto: Cata Portin ?? Utöver den historiska ballasten utgör könsbeting­ade stereotypi­er och kognitiva snedvridni­ngar ett speciellt problemfäl­t för kvinnliga dirigenter, skriver Jutta Seppinen.
Foto: Cata Portin Utöver den historiska ballasten utgör könsbeting­ade stereotypi­er och kognitiva snedvridni­ngar ett speciellt problemfäl­t för kvinnliga dirigenter, skriver Jutta Seppinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland