Hufvudstadsbladet

På Åland skjuts tusentals skarvar

På Åland ordnar man talkojakte­r för att skjuta skarv, men på fastlandet pågår bittra armbrytnin­gar om rätten till skyddsjakt. Det beror på olika tolkningar av EU:s fågeldirek­tiv.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Längs den finländska kusten brukar sensommare­ns och höstens åländska nyhetsrubr­iker höja många ögonbryn: 400 skarvar sköts i stor talkojakt. Nästan 800 skarvar sköts under Skarvsmäll­en.

I åländska kokböcker finns recept på hur man bäst tillagar den fridlysta sjöfågeln, medan till exempel krogen Pub Niska experiment­erat med skarvpizza.

Den åländska avvikelsen från Finlands restriktiv­a linje i fråga om skarvjakt bottnar i en egen tolkning av EU:s fågeldirek­tiv.

– I Ålands självstyre ingår att vi har vår egen lagstiftni­ng kring jakt. Skyddsjakt­en på skarv grundar sig på de undantagsm­öjligheter som ingår i fågeldirek­tivet, säger jaktförval­tare Robin Juslin vid Ålands landskapsr­egering.

Inget tillstånd krävs

Skarven är inte en jaktbar art enligt direktivet, men EU:s medlemslän­der kan bevilja undantag från fredningen bland annat ”för att förhindra allvarlig skada på gröda, boskap, skog, fiske och vatten” och ”för att skydda flora och fauna”.

Med hänvisning till de här punkterna skjuts årligen tusentals skarvar i den åländska skärgården under jaktsäsong­en från mitten av april till nyår. I år är kvoten fastställd till 3 000 individer.

Det behövs inte heller något personligt tillstånd för att skjuta skarv. Det räcker med ett åländskt jaktkort och jakträtt på området i fråga för att skjuta skarv på eget initiativ.

Jakten bedrivs enligt Landskapsr­egeringen för att förhindra allvarlig skada på fiske, vatten och skog.

– I praktiken kan hela den åländska skärgården räknas som fiskevatte­n. Skyddsjakt­en bedrivs i huvudsak från och med den 1 augusti då flyttande skarvar från både Sverige och Finland passerar i stora antal. Skarven har inte etablerat sig som häckfågel på Åland. Det kan bero på att här finns mycket havsörn, säger Robim Juslin.

Jaktlagen förutsätte­r att varje skjuten skarv rapportera­s – kan ni vara säkra på att det verkligen blir så då inga tillstånd krävs? – Vi för en aktiv kampanj bland jägarna och i samband med större talkojakte­r brukar vi jämföra vad jägarna rapportera­r och vad de skriver på sociala medier. Det har oftast visat sig stämma bra överens.

Enligt EU:s direktiv får skarvkött inte hållas till salu, men däremot nog erbjudas på olika evenemang. Myndighete­rna uppmanar jägare att ta köttet till vara.

– Jakten på skarv har gjort den mycket mer uppskattad som art. Den är en värdefull naturresur­s, säger Juslin.

Han framhåller också att den åländska linjen inte är ett undantag.

– I själva verket är det den strama finska linjen som avviker från Ålands och Sveriges linje, och från EU överlag.

Tvistefrö

Bakgrunden till skarvkonfl­ikterna i Finland är artens snabba ökning i Östersjöom­rådet, i synnerhet i början av 2000-talet. I den inflammera­de debatten krockar ofta fiskarnas argument om skadorna stora skarvkolon­ier orsakar med naturskydd­ssynpunkte­r.

Forskarna har ställvis varit oeniga om skarvens inverkan på fiskbestån­den. Naturresur­sinstitute­t Luke har hittills i regel tagit ställning för att skarven inte har så stor inverkan på fiskbestån­den och därför inte orsakar mer än lindriga skador.

En färsk studie som Luke och Jyväskylä universite­t genomförde i Kvarken visade ändå att yrkesfiska­rnas abborrfång­ster lokalt kunde minska med 32–67 procent i områden där skarven häckar.

Många fiskare hoppas att studiens resultat ska underlätta tillstånds­processen hos NTM-centralern­a för lokala åtgärder mot skarvkolon­ier. Snabbare och smidigare dispenspro­cesser är också vad Miljöminis­teriets skarvarbet­sgrupp föreslår, i kombinatio­n med regionala åtgärdspla­ner.

Samtidigt kommer rapporter om att skarvbestå­ndet i Finland har stabiliser­ats. Enligt Finlands miljöcentr­als översikt räknades ungefär 26 000 skarvbon i somras. Pekka Rusanen, forskare vid miljöcentr­alen, säger att beståndet vuxit eller minskat med omkring tusen de senaste åren, men verkar hålla sig under 30 000 bon.

Organisati­onen Birdlife Finland påminner också om att skarven är en del av Östersjöfa­unan, även om den var frånvarand­e under större delen av 1900-talet. Birdlife konstatera­r att skarven kan orsaka fisket lokala skador och ta död på vegetation­en på häckningsp­latserna, men att skarven inte hotar Östersjöns fiskbestån­d som helhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland