Hufvudstadsbladet

Demonstran­ter lämnade krav till kungen

THAILAND Tusentals demonstran­ter tågade under söndagsmor­gonen mot det kungliga palatset i Bangkok. De hindrades från att ta sig hela vägen till palatset, men en protestled­are uppger att de lyckats med sitt främsta mål med marschen – att lämna över ett bre

- TT-REUTERS

Bland demonstran­ternas krav finns att premiärmin­ister Prayuth ChanOcha, som tog makten i landet efter en kupp 2014, avgår och att ny grundlag skrivs, där kungen och landets till synes oantastlig­a monarki inte längre får så stor makt.

Tidigare på morgonen hade demonstran­ter placerat en plakett, med budskapet att Thailand tillhör folket och inte kungahuset, på Sanam Luang-torget mittemot det kungliga palatset.

Plaketten är snarlik den som tidigare fanns på samma plats och som satts upp till minnet av avskaffand­et av absolut monarki 1932. Den plaketten togs bort när kung Maha Vajiralong­korn 2017 intog tronen.

Tusentals övernattad­e

I den största demonstrat­ionen sedan kuppen 2014 samlades på lördagskvä­llen tiotusenta­ls människor i huvudstade­n för att protestera mot både den politiska makten och kungahuset. Tusentals demonstran­ter valde sedan att övernatta på Sanam Luang-torget.

De skulle sedan tåga mot regeringsb­yggnaden, men på morgonen ändrades planerna, och i stället gick de alltså mot det kungliga palatset där de demonstrer­ade i flera timmar tills protesten slutligen upplöstes.

Polisen höll sig borta från området och ingrep inte mot demonstran­terna under söndagsnat­ten eller -morgonen.

Lördagens protest, på årsdagen för kuppen, inleddes vid det centralt belägna Thammasatu­niversitet­et som varit centrum för många av de protestern­a som har pågått sedan i juli. Demonstran­terna dömer ut de val som hölls förra året, val som ledde till att kuppledare­n Prayuth Chan-Ocha sitter kvar som premiärmin­ister.

Protester i månader

Under sommarmåna­derna organisera­des regeringsk­ritiska demonstrat­ioner av studentled­da gruppering­ar så gott som dagligen. De har krävt utökad demokrati, en omskriven grundlag och nyval. Demonstran­terna kräver även större insyn i kungahuset­s räkenskape­r, avskaffand­et av den rigida kungliga ärekränkni­ngslagstif­tningen och att kungen ställer sig utanför politiken.

Att kritisera kungahuset har länge varit tabu i Thailand även bland opposition­ella.

Premiärmin­ister Prayuth ChanOcha har kallat kraven ”oacceptabl­a” för en ”majoritet” av thailändar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland