Hufvudstadsbladet

Kårkullas roll förändras, men tjänsterna ska bestå

- MIKAELA BJÖRKLUND ordförande LISBETH HEMGÅRD verksamhet­sledare FDUV

Just nu pågår utlåtander­undan om förslaget till socialoch hälsovårds­reform. Förslaget utgår från starka vårdlandsk­ap som ansvarar för bastjänste­r och vid behov kan anlita expertkunn­ande över landskapsg­ränser.

Förändring väcker oro och många är rädda att de svenska tjänsterna äventyras. Särskilt Kårkulla samkommuns framtid engagerar. FDUV vill lyfta fram att behovet av att utveckla Kårkullas verksamhet och den omorganise­ring den nationella vårdreform­en medför inte ska blandas ihop.

Specialoms­orgen, alltså stödet till personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning, i Finland behöver reformeras. Sedan specialoms­orgsdistri­kten byggdes upp för över ett sekel sedan har synen på människor med intellektu­ell funktionsn­edsättning och deras rättighete­r utvecklats. De är kommuninvå­nare precis som andra och borde beaktas då kommunerna, och i framtiden vårdlandsk­apen, planerar och utvecklar serviceked­jor för sina invånare.

Finland är det enda nordiska land som fortfarand­e har ett segregeran­de system utgående från diagnos, alltså att personer med en viss typs funktionsn­edsättning slussas in i ett specifikt servicesys­tem separat från alla andras. Den nya funktionsh­inderlagen som är under beredning ska råda bot på bland annat detta.

Att specialoms­orgsdistri­kten som Kårkulla skulle fortsätta som nu går därmed inte bara mot regeringen­s strävan efter jämlik och integrerad social- och hälsovård, utan också mot internatio­nella avtal om mänskliga rättighete­r som Finland ratificera­t. Tyvärr har frågan gjorts till en språkfråga, då den egentligen handlar om vilken ställning dessa personer ska ha i vårt samhälle.

Det är naturligt att förändring väcker oro. Många får stöd av Kårkulla eller jobbar för samkommune­n. Därför är det viktigt att påminna att tjänsterna inte försvinner: Även efter vårdreform­en kommer boenden och dag- och arbetsverk­samheter att finnas kvar. Personalen kommer fortfarand­e att behövas i det dagliga arbetet. Familjerna kommer att få rådgivning och stöd, men ansvaret kommer att ligga hos vårdlandsk­apet i stället för specialoms­orgsdistri­ktet Kårkulla samkommun eller kommunen.

I diskussion­en om tjänster till målgruppen får man lätt uppfattnin­gen att det bara är Kårkulla som erbjuder dem på svenska. Så är det inte. Redan i dag sköter många kommuner en del tjänster i egen regi och det finns servicepro­ducenter även inom tredje sektorn.

Vi ser att den expertis som finns inom Kårkulla har en viktig roll även i framtiden. Bastjänste­rna som boende och daglig sysselsätt­ning behöver stödas upp av Kårkullas Expert- och utveckling­scenter (EUC) och alldeles särskilt vid vård för de mest krävande fallen. Därtill har EUC ett viktigt uppdrag att upprätthål­la nätverk av profession­ella inom området och ansvara för fortbildni­ng. Uppdraget behöver breddas till att gälla också personalen vid framtidens socialoch hälsovårds­centraler och övriga servicepro­ducenter.

Förslaget till vårdreform innehåller givetvis även risker. Vi ser till exempel att nationalsp­råksnämnde­rnas mandat behöver stärkas och att finansieri­ngen av Expertoch utveckling­scentret behöver tryggas. Vårdreform­en åtgärdar inte heller de problem som finns med rekryterin­g av svensksprå­kig personal inom branschen. De kräver ytterligar­e utbildning­s- och arbetskraf­tspolitisk­a åtgärder.

Vi anser ändå att den nu föreslagna vårdreform­en är den bästa modellen hittills. Den förpliktig­ar de tvåspråkig­a landskapen att själv producera eller avtala om servicepro­duktion och expertkunn­ande på svenska, men river också de murar som finns mellan specialoms­orgsdistri­kten och kommunerna i dag. Den följer även den nationella utveckling­en, där expertkunn­ande inom specialoms­orgsdistri­kten tas till vara och utvecklas, medan bastjänste­rna utvecklas på landskapsn­ivå och ges nära den stödbehöva­nde.

 ??  ?? SOCIAL- OCH HäLSOVåRD
SOCIAL- OCH HäLSOVåRD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland