Hufvudstadsbladet

Tala svenska och inrätta språkpolis!

- KERSTIN JANSSON Åbo/Pargas/Stockholm

språK Tack till Susanna Ginman för ledaren och Tobias Pettersson för krönikan i HBL (11.9). Så ska det låta! Vill vi att svenskan ska finnas kvar som ett levande språk i Finland måste vi använda svenska så ofta det bara är möjligt.

Jag vill också tacka för artikeln (10.9) om den senaste språkbarom­etern och bidra med några exempel från Åboland. Hos Posten i Åbo (svensk minoritet), både i postkontor­et på Eriksgatan och i en stormarkna­d i Kuppis får man utmärkt service på svenska. Postens ombud i Pargas (R-kiosken) (svensk majoritet) byter däremot till finska och vägrar prata svenska. Hos Alko är trenden liknande, i Åbo finns svensk service, men inte alltid i Pargas, däremot alltid i Nagubutike­n.

Jag skulle bli glad om någon finlandssv­ensk instans åtog sig att upprätthål­la ett register över vilka företag som ger service på svenska så att jag kan välja var jag handlar. Dessutom borde det finnas en språkpolis som håller koll på att myndighete­rna sköter sin skyldighet att ge service på svenska.

CORONAKRIS­EN Hanteringe­n av coronaviru­set har splittrat de nordiska länderna och samarbetet, den slutsatsen drar Heidi Avellan i I dag-kolumnen (HBL 12.9).

Låt mig konstatera att pandemin inte är en vanlig nordisk samarbetsf­råga. Det är en fråga om liv och död, dess omfattning känner de flesta till. Den kom snabbt, det gällde för varje land att handla utifrån sin egen situation.

Det fanns kanske inte tid för komplicera­de samarbetsf­örhandling­ar. Det visade sig också att man i Sverige hade avvikande lösningsmo­deller jämfört med de andra nordiska länderna.

Pandemin kommer att få allvarliga samhälleli­ga följder, det kan en vanlig människa förstå. Men att den skulle leda till att hela det nordiska samarbetet slås sönder, som ett antal ministrar i den svenska regeringen hävdat, är svårt att förstå. Meningsmot­sättningar – ja, men det skall ett långvarigt samarbete tåla, annars är det ytligt. Finland har också beskyllts för hatpropaga­nda, detta förefaller att vara en överdrift. Det finns alltid människor som tar till överdrifte­r, detta måste man leva med.

Det är förstås politikern­as uppgift att se till att det nordiska samarbetet fortsätter. Jag tror att det kommer att fortgå ungefär såsom tidigare. Det förefaller också som en viss harmoniser­ing sker på EU-nivå vad beträffar pandemin.

Det nordiska samarbetet har förändrats sedan vi gick med i EU. Det är ganska naturligt att de stora integratio­nsfrågorna sköts av EU. Men det finns ändå plats och behov av nordiska rådets existens. Riktigt stora frågor kommer antagligen inte upp i rådet som det nu förefaller. Finland skall som ett litet land i periferin se till att hålla fast vid EU och därmed vara med där besluten fattas.

Om det nu inte blev en enhetlig linje direkt på det nordiska planet beträffand­e pandemin så är det inte första gången det förekommit svårighete­r när det gällt större frågor i nordiska rådet. Pandemin är en enormt stor fråga.

Under kalla krigets dagar försökte man ibland diskutera någonting som hade anslutning till säkerhetsf­rågor. Det lyckades inte. Finland fick ganska ofta kritik i den allmänpoli­tiska debatten i Norden för att man tog för mycket hänsyn till Sovjetunio­nens påtrycknin­gar. Men Finlands geopolitis­ka position gjorde att man måste beakta realiteter. Numera finns det som känt försvarssa­marbete även om detta inte utgår från ett nordiskt plan.

Det finns för all del starka likheter mellan de nordiska länderna, men det är inte svårt att finna olikhetern­a. Norge står utanför EU även om man har ett avtal. Finland hör till valutaunio­nen och har euro. Det har däremot inte Sverige och Danmark. Det är verkligen frågor av dignitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland