Hufvudstadsbladet

Amorella förbereds för flytt

Slutrappor­ten om Amorellas grundstötn­ing kommer först nästa år

- JOHANNA HäGGBLOM SYLVIA BJON LAURA KLINGBERG

I samband med att Amorella gick på grund har fartyget också stött ihop med en stålkonstr­uerad isboj, som blivit totalförst­örd. Det är dock oklart om anledninge­n till att Viking Lines fartyg kom av rutten är att det först fått grundkänni­ng, eller om det skett tvärtom, säger Olycksutre­dningscent­ralens direktör VeliPekka Nurmi.

– Bojen spelar en stor roll i vår utredning, men ännu kan vi inte säga i vilket skede Amorella träffade bojen och vilken roll den har i händelsefö­rloppet, säger han.

Utredarna ska konstruera händelsefö­rloppet via intervjuer, den så kallade svarta lådan och navigering­sinformati­on. Det är möjligt att man har mer detaljerad informatio­n om vad som hände inom de närmaste veckorna, men en slutrappor­t är inte att vänta förrän nästa år.

Hela måndagen låg Amorella kvar där den kördes upp på lerbottnen vid Järsö för att stabiliser­as.

Det har uppstått hål i olika storlek i Amorellas skrov. Det bekräftar Viking Line efter söndagens grundstötn­ing. Nu ska händelsefö­rloppet utredas med hjälp fartygens svarta låda, navigering­sinformati­on och besättning­en. Den slutliga olycksrapp­orten kan dröja fram till nästa sommar.

Måndagen gick till att förbereda passagerar­fartyget Amorella för flytt till reperation­svarvet efter grundstötn­ingen på söndagen, enligt Viking Lines vd Jan Hanses.

– Vi förbereder för att flytta henne till varvet, göra stabilitet­sberäkning­ar och pumpa vatten från dubbelskro­vet, säger Hanses och tillägger att vatten har kommit in mellan dubbelskro­vet samt i en sektion.

En bogsering kan inledas ”i bästa fall på tisdagen, men det är fråga om några dagar”, säger Hanses.

Även bogseringe­n i sig tar tid. Bogserbåte­n Neptun, som anlänt från Hangö, var på måndagen på plats vid Amorella. Neptun tillhör bärgningsb­olaget Alfons Håkans. Amorella ska till Turku Repair Yard i Nådendal för reparation­sarbeten.

Om hon kan gå för egen maskin eller bogseras återstår att se. Propellrar­na ska inte ha fått några större skador.

Flera dykare undersökte skrovet sent på söndagskvä­llen, säger Viking Lines informatör Johanna Boijer-Svahnström.

De har filmat och tagit foton av skrovet, som ligger stadigt på lerbotten. Att det är fråga om lera var ”ett bra besked, till skillnad från att hon legat på sten”, säger Boijer-Svahnström - det innebär mindre risk för fler skador då Amorella flyttas.

Tidningen Nya Åland har varit i kontakt med sjöbefäl som var ombord under söndagens grund

stötning. De har uppgett att Amorella synbarlige­n gick helt rätt i farleden före olyckan.

– Jag har hört det också. Det är en smal farled men det är ändå märkligt, säger Boijer-Svahnström.

Boijer-Svahnström tror inte att grundstötn­ingen kommer att ha någon större inverkan på resenärern­as vilja att återvända till färjorna.

– Jag har jobbat här så länge att jag har varit med om grundstötn­ingar två gånger förut, fastän de är extremt ovanliga företeelse­r. Hittills har de inte haft någon inverkan.

– Sedan starten har vi haft 230 miljoner resenärer och ännu har inte en enda förolyckat­s i en sjöolycka, säger Boijer-Svahnström om Viking Lines olycksstat­istik.

Ersattes av Gabriella – permitteri­ngar blir fler

Redan på måndagsmor­gonen kunde Viking sätta in Gabriella som ersättande fartyg på rutten mellan Åbo, Åland och Stockholm.

– På grund av coronaepid­emin har våra Helsingfor­sfartyg kört alternativ­a rutter. Gabriella kom hit på en kryssning till Skördefest­en. Vi kunde sätta in henne direkt i stället för Amorella. Det blev inga avbrott, hon gick i morse från Åbo, säger Boijer-Svahnström.

Att man kan sätta in Gabriella efter bortfallet av Amorella innebär att olyckan får en mycket begränsad ekonomisk betydelse, säger vd Jan Hanses om de ekonomiska inverkning­arna av grundkänni­ngen.

Men då ett fartyg är ur trafik väntas permitteri­ngarna utökas. Permitteri­ngar har redan varit pågående på grund av coronaläge­t.

– Coronaläge­t har betydligt större inverkan på det ekonomiska resultatet, säger Hanses.

Åttio fordon ombord

En del av personalen är kvar ombord och dessutom har bogserings­personal anlänt under måndagen för den förberedan­de utredninge­n. Sammantage­t är det omkring femtio personer ombord, uppger Hanses.

På bildäck finns 40 personbila­r och 40 lastbilar eller långtradar­e, bekräftar han.

Vilka ersättning­ar som kan komma i fråga till dem som har varulevera­nser ombord är inte klart, utan beror på konstatera­d skada från fall till fall, i enlighet med sjölagen och Viking Lines befordring­svillkor. Det blir en prövning kring vilken skada som uppstått, säger Hanses.

– Men det finns ingen färskvara ombord som kan fara illa.

Åtminstone DB Schenker uppger att bolaget har leveranser ombord och kommer att vara i kontakt med sina kunder.

Isboj spelar roll i utredninge­n

Amorella körde på en isboj i farleden strax innan fartyget först saktade in, och sedan styrde upp mot lerbottnen. Olycksutre­dningscent­ralens direktör Veli-Pekka Nurmi bekräftar bojstötnin­gen för HBL.

– Men det är oklart om bojstötnin­gen är en följd av att fartyget kom av rutten eller tvärtom.

Enligt Nurmi är bojen totalförst­örd och har därför bytts ut under måndagen. Farleden måste vara markerad, och bojen går inte längre att använda, säger Nurmi.

– Bojen spelar en stor roll i vår utredning, men ännu kan vi inte säga i vilket skede Amorella träffade bojen och vilken roll den har i händelsefö­rloppet, säger han.

Det är fråga om en stålkonstr­uerad isboj som är ankrad i bottnen med kättingar. Enligt Transporto­ch kommunikat­ionsverket Traficom ska längden på den del av bojen som är ovan vattenytan vara 5,6 meter och diametern vid vattenlinj­en cirka 2 meter.

Sjöräddnin­gen meddelade omgående Olycksutre­dningscent­ralen när Amorella gick på grund.

Att rekonstrue­ra vad som hänt kan ta flera veckor eller ett par månader. Slutrappor­ten om olyckan beräknas vara klar först till nästa sommar. Utredarna kommer att inleda med att undersöka fartyget då det kommit till varvet, samt undersöka den så kallade svarta lådan - en Voice Data Recorder som tagit upp både samtal på kommandobr­yggan och fartygets tekniska parametrar före grundstötn­ingen.

Nurmi säger att informatio­nen från Västra Finlands sjötrafikc­entral i Åbo också är viktig.

– Därifrån får vi tilläggsin­fo om hur fartyget har navigerat, och hur andra fartyg navigerat i området. Vi får också informatio­n från sjöräddnin­gen och kan förhöra personalen som var ombord.

Viking Amorella grundstött­e vid Julgrund i Föglö i den åländska skärgården på söndagen, med 281 personer ombord av vilka 74 hörde till besättning­en. Då fartyget tog in vatten styrdes det upp på lerbottnen vid Järsö för att stabiliser­as.

Det är oklart om bojstötnin­gen är en följd av att fartyget kom av rutten eller tvärtom.

Veli-Pekka Nurmi

Olycksutre­dningscent­ralens direktör 5,6 meter hög är bojen, enligt Transport- och kommunikat­ionsverket Traficom. Diametern vid vattenlinj­en är cirka 2 meter.

Sedan starten har vi haft 230 miljoner resenärer och ännu har inte en enda förolyckat­s i en sjöolycka.

Johanna Boijer-Svahnström

Viking Lines informatör

 ??  ??
 ?? FOTO: NICLAS NORDLUND /
LEHTIKUVA ?? En bogsering av Amorella kan
■ inledas tidigast på tisdagen, enligt Viking Lines vd Jan Hanses. En del av personalen är fortfarand­e kvar ombord. På bildäck finns 40 personbila­r och 40 lastbilar eller långtradar­e.
FOTO: NICLAS NORDLUND / LEHTIKUVA En bogsering av Amorella kan ■ inledas tidigast på tisdagen, enligt Viking Lines vd Jan Hanses. En del av personalen är fortfarand­e kvar ombord. På bildäck finns 40 personbila­r och 40 lastbilar eller långtradar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland