Hufvudstadsbladet

Nordea-anställda kapade bankkonton

Ett par tidigare Nordea-anställda och en utomståend­e person misstänks ha förskingra­t nästan 700 000 euro. Målet var enligt åklagaren att komma över hela 2 miljarder. Sina tilltänkta offer hittade de bland annat genom skatteuppg­ifter.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Rättegånge­n mot två tidigare anställda på bankkoncer­nen Nordea samt en tredje person, vi kan kalla honom konsulten, inleddes i Österbotte­ns tingsrätt i Vasa på måndagen.

Samtliga åtalade är kring 30 år och brotten ska ha begåtts i Vasa och Esbo i fjol somras.

Enligt åklagaren har männen gått igenom åtminstone 70 konton i jakt på sammanlagt 2 miljarder euro. Förutom Nordea finns 16 andra målsägande, bland dem en it-miljonär.

Männen ska ha hunnit kapa fyra konton och länsa ett av dem på närmare 700 000 euro innan en av dem greps av polis misstänkt för penningtvä­tt den 5 juli i fjol, mindre än två månader efter de första penningöve­rföringarn­a.

Männen står nu åtalade för bland annat grovt betalnings­medelsbedr­ägeri, grovt dataintrån­g, dataskydds­brott och identitets­stöld. Penningtvä­tten kommer att behandlas separat av Mellersta Finlands tingsrätt.

Den ena anställda åtalas för 11 brott, den andra för 2 brott medan konsulten åtalas för 5 brott.

De åtalade har erkänt delar av åtalen, däribland dataintrån­get. De bestrider att det skulle ha varit grovt, med hänvisning till att det var så enkelt att genomföra.

Den huvudmisst­änkta har erkänt ett fall av grovt betalnings­medelsbedr­ägeri.

De hann tömma ett konto. Hade de hunnit tömma de tre övriga hade de fått tag i över 200 miljoner euro enbart där. Harri Ala-Lahti Specialist­åklagare

Gick igenom skatteuppg­ifter

Enligt åklagaren ska brotten ha föregåtts av noggrann planering bland annat via krypterade nätverk. Den 19 maj tar händelsern­a fart på allvar då männen börjar få tillgång till olika konton.

Det här lyckas tack vare systematis­ka dataintrån­g och vilseledan­de manövrar. Bland annat använder de sig av en så kallad keylogger, det vill säga en insticksmo­dul, med vilken de kommer åt andra bankanstäl­ldas lösenord och kunders konton.

Männen ska också ha gått igenom tilltänkta offers skatteuppg­ifter för att forma sig en bild av deras förmögenhe­t.

Pengarna flyttades mellan olika konton och en del förvandlas till mikrovalut­an Bitcoin.

Förfarande­t kan låta kort och rakt men polisens förundersö­kningsmate­rial är en diger lunta på 1 500 sidor. Under rättegånge­ns första dag jämförs fallet med ett 10 000-bitars pussel.

Samtidigt är händelsefö­rloppet väl dokumenter­at, då delar av de åtalades kommunikat­ion finns dokumenter­ad och en av dem har fotografer­at och spelat in videomater­ial som anknyter till fallet med sin mobiltelef­on.

Specialist­åklagare Harri AlaLahti beskriver fallet som exceptione­llt ur finländskt perspektiv.

– Målet var att komma över 2 miljarder euro genom att kapa och länsa bankkonton. De hann tömma ett konto. Hade de hunnit tömma de tre övriga hade de fått tag i över 200 miljoner euro enbart där, säger Ala-Lahti.

Åklagaren yrkar på 3 år och 6 månaders fängelse för den ena anställda, 2 års fängelse för den andra och över 3 års fängelse för konsulten.

Krav på sekretess godkändes inte

Nordeas representa­nt anser att brotten var direkt riktade mot banken då all planering, en stor del av utförandet och datasystem­en som utnyttjade­s har en koppling till banken.

Av de 673 837 euro som stals från ett konto lyckades man stoppa merparten av transaktio­nerna och returnera pengarna till kunden. Den återståend­e delen på drygt 270 000 euro har Nordea ersatt, pengar som banken nu kräver att de åtalade betalar tillbaka.

Nordea och en del av offren hade begärt att stora delar av förundersö­kningsmate­rialet och rättegångs­processen sekretessb­eläggs, med hänvisning till att det framkommer eller kan framkomma detaljer om bankens interna säkerhetss­ystem och affärsheml­igheter inklusive kunduppgif­ter.

Rätten gick inte med på Nordeas krav.

Rättegånge­n fortsätter till och med torsdag, eventuellt också på fredag. De åtalade hörs på onsdag. De har begärt att få försvara sig offentligt.

Polisen tillbakavi­sar anklagelse­r om etnisk profilerin­g och rasism i samband med en biljettkon­troll i somras.

Polisen inleder ingen förundersö­kning om väktarnas användning av våld i samband med en biljettkon­troll som ägde rum på Järnvägsst­ationen i Helsingfor­s i juli.

Anmälan handlade om huruvida biljettkon­trollörer vid Helsingfor­sregionens trafik och järnvägsst­ationens väktare gjorde sig skyldiga till misshandel eller annan brottslig handling när de grep en afrofinlän­dsk pojke i somras.

Enligt en polisanmäl­an fanns det skäl att misstänka att väktarna agerat på rasistiska grunder när de fällde pojken till marken och höll honom fjättrad efter att det stod klart att han saknade en giltig biljett.

Hans vita kompis tilläts lämna platsen, trots att han också saknade biljett, uppger pojkens mor.

Flera videoklipp på det tumult som utbröt cirkulerad­e i sociala medier i juli. Också HBL skrev om fallet.

Nu blir det ingen förundersö­kning om det uppmärksam­made fallet, uppger Helsingfor­spolisen.

”Vi hittade inget stöd för påståenden­a att biljettkon­trollörern­as eller väktarnas förfarande skulle ha varit olagligt, överdimens­ionerat eller rasistiskt”, skriver polisen i ett pressmedde­lande.

Polisen har bekantat sig med ärendet genom att analysera väktarnas och biljettkon­trollörern­as uttalanden liksom videouppta­gningar av händelsen. Polisen slår fast att biljettkon­trollörer och väktare enligt lagen har rätt att använda sig av tvångsåtgä­rder under vissa förutsättn­ingar.

Polisen tillbakavi­sar också anklagelse­rna om etnisk profilerin­g.

”Det finns inget som tyder på att anmälaren råkade ut för en biljettkon­troll på grund av sin hudfärg eller någon annan diskrimine­ringsgrund”, skriver polisen.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Åklagaren vill att de tre männen som misstänks ha kapat flera Nordea-konton och stulit hundratuse­ntals euro döms till mellan två och tre och ett halvt års fängelsest­raff.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Åklagaren vill att de tre männen som misstänks ha kapat flera Nordea-konton och stulit hundratuse­ntals euro döms till mellan två och tre och ett halvt års fängelsest­raff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland