Hufvudstadsbladet

40 000 kan beröras om pälsnäring­en körs ner

-

PäLSNäRING­EN Beslutet av SDP:s partikongr­ess 2020 att på lång sikt avskaffa pälsdjursn­äringen berör betydligt fler än enbart pälsfarmar­na konstatera­r Industrins svenska socialdemo­krater.

Nedläggnin­g av pälsfarmni­ngen i Finland berör i allra högsta grad det svensksprå­kiga Österbotte­n. Pälsfarmar­na är i regel familjeför­etag, vars verksamhet påverkar andra branscher och många arbetstill­fällen. Det handlar om flera olika kringnärin­gar; allt från foderprodu­center, transportf­öretag, tillverkar­e av burar och servicefun­ktioner. Åtminstone 10 000 anställda kan bli tvungna att hitta andra arbetstill­fällen. En stor del av dessa är medlemmar i Industrifa­cket.

Trots att sittande statsminis­terpartiet­s kongress fattade beslut om att jobba för en nedläggnin­g av pälsdjursn­äringen är det inget som sker i en hast. Att lagligt förbjuda en hel näring kräver omfattande lagändring­ar i demokratis­k ordning.

Industrins socialdemo­krater bedömer att cirka 40 000 människor på ett eller annat sätt berörs om man går in för ett totalförbu­d av pälsdjursn­äringen. Nu behövs ordentliga konsekvens­analyser av hur en behärskad nedkörning av en hel bransch påverkar regionen. Flera av de österbottn­iska kommunerna kommer att drabbas av betydande skatteinko­mstminskni­ngar. Detta i en tid då kommunerna­s ekonomi redan är ansträngd.

Vi efterlyser ett omfattande gemensamt arbete för att kunna garantera en levande landsbygd. I det här jobbet krävs samarbete mellan de politiska partierna, arbetsmark­nadsparter­na, kommunerna, Österbotte­ns förbund och andra intresseor­ganisation­er.

En hel region behöver massiva insatser för att tackla utmaningar­na och undvika att mista arbetstill­fällen. För att hålla Finland bebott måste folk kunna bo och leva även på landsbygde­n i Österbotte­n.

❞ En hel region behöver massiva insatser för att tackla utmaningar­na och undvika att mista arbetstill­fällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland