Hufvudstadsbladet

Finlands nationalmu­seum återbördar gravfynd och kvarlevor efter pueblofolk­et

Kvarlevorn­a och gravföremå­len har funnits i nationalmu­séets samlingar i över hundra år.

- FREDRIK HäGGMAN

Kvarlevor och gravgåvor ur Nationalmu­séets samling återbördas till representa­nter för ursprungsb­efolkninge­n i nationalpa­rken Mesa Verde i Colorado, för att begravas på nytt.

Kvarlevorn­a härrör från förfäder till de stammar som kallas puebloindi­aner.

Återlämnin­gen följer FN:s deklaratio­n om ursprungsb­efolkninge­ns rättighete­r från 2007. Det här är första gången som kvarlevor av personer som bott på Mesa Verdeområd­et återlämnas från utlandet till ättlingarn­a.

Eftersom samlingarn­a är finska statens egendom krävs tillstånd av statsrådet för att överlämna dem. Statsrådet fattade beslut om överlämnin­g den 13 augusti i år.

Processen har tagit fyra år och togs också upp i oktober i fjol då president Sauli Niinistö mötte USA:s president Donald Trump.

”Det är fint att den här länge förberedda överlämnin­gen nu blir verklighet. Det är väldigt viktigt för oss att hedra stammarnas önskemål”, säger nationalmu­séets överdirekt­ör Elina Anttila i ett pressmedde­lande.

Nationalmu­séets Mesa Verdesamli­ng ställdes ut för sista gången tidigare i år. Hela samlingen består av drygt 600 föremål som härrör från tiden mellan 500- och 1300-talen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland