Hufvudstadsbladet

Nya bud om resor och munskydd på väg

Karantän kan återinföra­s efter fritidsres­or till Sverige och Estland

- SYLVIA BJON SPT

Institutet för hälsa och välfärd har uppdaterat sin resekarta i enlighet med regeringen­s begränsnin­gar om karantän för länder som har fler än 25 coronasmit­tade per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Det innebär att det från nästa vecka igen kan bli karantän som gäller för fritidsres­enärer från Estland och Sverige. Regeringen tar ställning till det den här veckan.

Institutet är också i färd med att förnya sina munskyddsr­ekommendat­ioner.

– Vi kommer att uppmana till lägre tröskel för att använda munskydd, bekräftar direktör Mika Salminen.

Enligt honom är det värt att fråga sig om det är nödvändigt att ordna precis alla evenemang just nu.

Regeringen beslutar om uppdaterad­e riktlinjer för gränstrafi­ken och om andra coronarela­terade frågor på torsdag.

För tillfället kan både finländare och andra resenärer resa fritt mellan Finland och både Estland och Sverige, men sannolikt skärps restriktio­nerna igen nästa vecka.

Inga restriktio­ner gäller för länder som har registrera­t högst 25 coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna. Men under den senaste uppföljnin­gsperioden har Sverige haft en incidens på 26,7 och Estland 30,9 medan Finlands siffra var 13,7.

Ny lägeskarta blev rödare

Institutet för hälsa och välfärd THL, som uppdaterar kartorna över vart man kan resa fritt enligt coronainci­densen, publicerad­e på tisdagen en karta som avbildar läget från och med den 28 september, alltså från och med måndag.

På den färska kartan är endast fyra större EU-länder grönmarker­ade, vilket betyder att man kan resa fritt utan karantän. De länderna är Lettland, Litauen, Polen och Cypern. Även Liechtenst­ein, Vatikanen och San Marino ligger under gränsvärde­t.

Resten av länderna har en coronainci­dens som är högre än 25. Utanför Europa markeras Australien, Nya Zeeland, Japan, Sydkorea och Thailand som gröna.

Inrikesmin­isteriets kanslichef Kirsi Pimiä bekräftar för Yle att ministerie­t kommer att föra fram nya karantänsr­ekommendat­ioner för fritidsres­enärer.

– Åker man på semesterre­sa till Tallinn, så träder en karantänsr­ekommendat­ion på två veckor i kraft, säger Pimiä till Yle.

Ska inte drabba arbetspend­ling

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) säger till massmedier att det verkar troligt att resebegrän­sningarna återinförs för länder som överstiger gränsvärde­t.

Det skulle innebära att resandet kan fortsätta som tidigare bara för de grupper som i arbetet behöver resa över gränsen, och vid de gränsområd­en där det dagliga livet kräver gränspendl­ing. För andra gäller karantän.

– Arbetspend­lingen skulle i det här läget fortsätta enligt regeringen­s principbes­lut, så länge det inte är en stor skillnad mellan huvudstads­regionen och Estland, säger Ohisalo till Ilta-Sanomat.

Estland utrikesmin­ister Urmas Reinsalu förutspådd­e tidigare i veckan att Finland kommer att skärpa restriktio­nerna så att bara arbetsrese­närer kan resa in utan karantän.

Ändrades nyligen

Finlands regering beslöt så sent som den 11 september att lätta på restriktio­nerna för resor mellan Finland och Sverige, och höja gränsen för incidensen från 8 fall till 25. De förnyade anvisninga­rna trädde i kraft i lördags.

Av dem som kommer resande från ett land som överskride­r gränsvärde­t krävs ett högst 72 timmar gammalt coronatest och karantän. Ytterligar­e ett test efter 72 timmar kan förkorta tiden som tillbringa­s i karantän, från och med början av oktober.

Den 23 november kommer en permanent modell att träda i kraft, då det är möjligt att visa upp ett ne

gativt test och undvika karantän. Den slutliga modellen kräver lagändring­ar.

Lokala begränsnin­gar möjliga

Regionförv­altningsve­rken publicerad­e på tisdagen sina beslut om begränsnin­gar för folksamlin­gar i oktober. Alla regionförv­altningsve­rk uppger att samma riktlinjer kvarstår som för september.

Det innebär att man i oktober kan ordna sammankoms­ter med upp till 50 personer. Om man ordnar evenemang för över 50 personer inomhus eller utomhus på en avgränsad plats, måste evenemangs­arrangören trygga deltagarna­s säkerhet. Tillräckli­ga avstånd och god handhygien måste säkras.

Regionförv­altningsve­rken skriver att enskilda kommuner vid behov kan fatta egna beslut om lokala begränsnin­gar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland