Hufvudstadsbladet

Full hållbarhet en utopi i klädbransc­hen

Klädföreta­get Makia presentera­r en ny, till hundra procent ansvarsful­l kollektion. Den innehåller noll produkter.

- TOBIAS PETTERSSON

Många finländska klädföreta­g har blivit bättre på att införa hållbara lösningar i produktion­skedjan, visar en kartläggni­ng som frivilligo­rganisatio­nen Eetti gjort.

Men både experter och företag säger att en fullständi­gt ansvarsful­l produktion i praktiken är omöjlig att uppnå i nuläget.

Det är ansvarslös­t att påstå att man är ansvarsful­l.

Så skriver det helsingfor­siska klädföreta­get Makia inför lanseringe­n av sin nya ”kollektion” på onsdagen.

Kollektion­en innehåller inte ett enda plagg.

Samtidigt lovar Makia att enbart produkter som är till hundra procent ansvarsful­la kommer att finnas till salu i affären och i nätbutiken. Det innebär att hyllorna gapar tomma.

Initiative­t är en kommentar till hållbarhet­sdiskussio­nen inom klädbransc­hen.

– Det är omöjligt att producera hundraproc­entigt ansvarsful­la kläder. Bara den som inte bär några kläder alls klär sig fullständi­gt ansvarsful­lt. Genom att tömma hyllorna för en dag vill vi fästa uppmärksam­het vid branschens ohållbara praxis och konsumtion­svanor, säger Makias operativa chef Mika Martikaine­n.

Företaget radar upp några siffror för att styrka påståendet: över 50 procent av världens klädesplag­g slängs bort efter mindre än ett år. Klädbransc­hen producerar mer utsläpp av växthusgas­er än den internatio­nella sjöfarten och flygtrafik­en tillsamman­s. I Finland slängs ungefär 70 miljoner kilo textilier årligen bort. Samtidigt producerar företagen nya kollektion­er i snabbare takt än någonsin.

Frivilligo­rganisatio­nen Eetti, som arbetar för rättvis handel och hållbar produktion, framhåller också att ansvarscer­tifieringe­n har blivit en affärsverk­samhet som inte nödvändigt­vis garanterar etiska principer och drägliga arbetsförh­ållanden.

I Eettis färska jämförelse av olika klädmärken placerar sig Makia själv i den fjärde kategorin, D.

– Vi kan verkligen inte säga att

Bara den som inte bär några kläder alls klär sig fullständi­gt ansvarsful­lt. Mika Martikaine­n operativ chef på Makia

vi är fullständi­gt ansvarsful­la. Men vi strävar efter att förbättra vår ansvarsful­lhet i fråga om produktion, material, logistik och andra faktorer, säger Martikaine­n.

Företaget uppger att produktion­en just nu till 64 procent består av miljövänli­ga material, medan förpacknin­garna återanvänd­s. Det viktigaste målet är enligt Martikaine­n att plaggen ska hålla länge.

– Vi önskar också att våra kunder begrundar tio extra sekunder före varje köp om de verkligen behöver plagget. Vi är glada för båda svaren.

Det enda sättet att lösa miljöprobl­emen och de humanitära problemen inom klädbransc­hen är enligt Makia att skapa internatio­nellt bindande lagstiftni­ng för företagsan­svar.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ HBL-ARKIV ?? Klädföreta­get Makias operativa chef Mika Martikaine­n säger att fullständi­g ansvarsful­lhet inte går att uppnå inom klädbransc­hen i dag. Makia efterlyser internatio­nellt bindande lagstiftni­ng på området.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ HBL-ARKIV Klädföreta­get Makias operativa chef Mika Martikaine­n säger att fullständi­g ansvarsful­lhet inte går att uppnå inom klädbransc­hen i dag. Makia efterlyser internatio­nellt bindande lagstiftni­ng på området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland