Hufvudstadsbladet

Experter lyckas rasera tilltron till vetenskap och sin egen auktoritet

- KATARINA FINNILä psykolog, Lojo HELEN FAGERHOLM psykolog, Helsingfor­s SUSANNA SLAMA psykolog, Helsingfor­s

CORONAKRIS­EN Då coronaviru­set nådde Finland och beredskaps­lagen togs i bruk rördes man i medierna över hur sammanhåll­ning och omsorg steg fram ur krisen. Man tog hand om varandra och ställde upp. Det här skulle vi klara tillsamman­s!

Inte nu längre. I dag har folk delat sig i två läger: de som betonar vikten av att rädda ekonomin med fokus på virusets låga dödlighet bland unga och arbetsföra och de som betonar vikten av att rädda människoli­v med fokus på den bristande kunskapen om vem som blir allvarligt sjuk och dör. Med oro har vi följt den hätska debattens stigande vågor bland bekanta, på nyhetssajt­er och i sociala medier. Behovet att försvara och övertyga, ibland idiotstämp­la och baktala uppstår lätt även bland vänner, grannar och arbetskamr­ater. Till och med barn blir osams. Vem mäter de långvariga följderna av det?

Då är det ansvarslös­t att experter i inflytelse­rika positioner nästan dagligen går ut med ensidiga och lösryckta uttalanden, halvfärdig­a tankar, ömsesidig kritik och ren spekulatio­n, som ger intryck av motstridig­a och dagligen växlande sanningar om läget. Vi får av WHO höra att vaccinfors­kningen bör skyndas på och ges extra finansieri­ng för att rädda människoli­v. Nästa dag hör vi av samma instans att vaccin inte är något att förlita sig på och att det inte kommer att stoppa pandemin.

Läkarna från HUS säger än att viruset minskat i styrka och varnar för onödig panik och än att det inte gjort det alls och att vi borde komma ner på jorden och inse att katastrofe­n snart är här. THL skakar oroligt på huvudet över öppnade gränser för att följande dag konstatera att viruset inte alls är så farligt som vi trodde och vi kan vara lugna. Experterna kallar varandra vid fula namn och debatterar öppet de oklara frågorna via journalist­er.

Detta visar naturligtv­is att ingen riktigt vet. Visst är vi klokare nu än i mars, men kontrovers­en talar sitt klara språk: det mesta är ännu okänt. Studier i mänsklig beslutsfat­tning har visat att ju mera komplicera­d och osäker en fråga är desto mera tenderar vi att förenkla den för att göra den möjlig att greppa. Jo, viruset är mindre dödligt än vi trodde, men varför vissa unga och friska dör och vem detta gäller vet man inte, så en låg helhetsdöd­lighet räcker inte för att vi ska kunna andas ut. Jämför med till exempel cancer.

Javisst, starka restriktio­ner skapar ekonomisk misär som kan räcka i årtionden. Men överbelast­ad sjukvård, många kroniker, traumatise­rade och icke arbetsföra människor får också ekonomiska konsekvens­er på mycket lång sikt. Det har krigen visat. Vaccin kanske inte räddar alla, men är knappast betydelsel­öst. Vi måste lära oss ”leva med viruset”, men vad betyder det? Att blunda för dödstalen eller aldrig ses fysiskt igen? Och ju mindre svartvitt problemet är desto mera svartvitt blir vårt tänkande.

Vad läkarna med sina dagliga uttalanden nu åstadkomme­r är en förstärkni­ng av sådant svartvitt grupptänka­nde, motsättnin­gar, splittring och mindre ömsesidig respekt och förståelse. Var och en kan plocka russinen ur just den kaka som stöder det egna tänkandet och använda dem som vapen mot alla som tänker annorlunda. Vidare lyckas de öppet debatteran­de experterna rasera tilltron till vetenskap och till sin egen auktoritet.

Den dag man vet mera och vi verkligen borde lyssna tror folk fortfarand­e att åsikter är lika mycket värda som forsknings­data. Se på munskydden som nu används i betydligt lägre grad än vad som behövs för önskad effekt, eftersom människor fritt väljer om de vill tro på det Social- och hälsovårds­ministerie­t sade i juni eller det THL gick ut med i augusti.

Vi önskar att både experter och medier tog sitt ansvar, medgav sin egen ovetskap, inte rapportera­de all halvfärdig data som sanning och i stället stärkte folk i ömsesidig förståelse och respekt för olika personliga prioriteri­ngar, då följden av krisen i vilket fall som helst oundviklig­en blir en blandning av ekonomisk nedgång och mänskliga tragedier. Vad vi då främst av allt behöver är varandra.

❞ Visst är vi klokare nu än i mars, men kontrovers­en talar sitt klara språk: det mesta är ännu okänt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland