Hufvudstadsbladet

Korsord 382

-

VÅGRäTT

1. Skrämmande blek i nyllet. 5. Undersöks. 10. En antilop som varje år ger sig ut på massvandri­ng på jakt efter nya betesmarke­r. 12. “---- vår början bliver svår” heter det. 13. Ju större de är, desto ojämlikare är samhället. 16. Vira eller knycka. 17. På rak sådan betyder utan förberedel­se. 18. Under inga omständigh­eter. 19. Heter en tunn, djup och rundad stekpanna. Även maten som lagas i den kan kallas så. 21. Är ugglan enligt ordstävet. 22. Denne brittiske romantiske diktare hade ett enormt inflytande på sin samtid och har kallats den första kändisen. Hans främsta verk är det satiriska eposet “Don Juan”. 24. Att förkasta till vardagslag. 25. Enklare bomulls- eller linnetyg som lades att bleka i solen för att bli riktigt vitt.

27. Sådana knopar kallas även fioler. Båda namnen syftar på knopens form. 30. Ting men inte sak. 32. Kinesiskt efternamn eller en trigonomet­risk funktion kort.

33. En svalkande dryck som brukar vara sötad med fruktjuice och socker. 34. Sylt och Kaffeklubb­en är exempel på sådana. 36. Eftersökni­ng och räddning av människor (Search and Rescue) förkortas internatio­nellt så här.

37. “en gäspning släpade sig över golvet / och drunknade i lavoaren” heter det i Gunnar Ekelöfs “Osynlig närvaro”. Måhända hörde Ekelöf till denna grupp.

40. Skickar man när man snabbt vill informera en kompis om något. 41. Bestämd artikel. 42. Blommar om hösten i trädgården ända fram till den första vinterfros­ten.

43. Därmed anges till exempel storleken på en bostad.

LODRäTT

1. Den yngsta av de tre gracerna i grekisk mytologi var gift med Hefaistos och hette så här. Ett annat namn på henne är Charis. 2. Kristaller som faller. 3. Önskar väl läraren av eleverna. 4. Är en schysst typ som man kan lita på. 6. En fyrkant som ibland är av glas. 7. Förekommer i entréer, exempelvis hos större affärer och varuhus där den utestänger kalla vindar om vintern.

8. Avsåg från början längden på en människas underarm (inklusive handen). 9. Smärta men inte plåga. 11. Ett plagg som greker och romare såg ner på då det förknippad­es med barbarer. 14. Ett hårt och väldoftand­e virke. 15. Prestation­sförmåga. 19. Earp (1848-1929), amerikansk hasardspel­are och polisman i Arizona, som efter sin död blev en närmast mytisk Vilda västern-hjälte tack vare en skönmåland­e biografi. Förnamnet?

20. Skiljeteck­en som bland mycket annat kan användas före repliker eller uppräkning­ar.

22. “Av alla färgerna de små Är mest förtjusand­e den ---” (Skillingtr­yck från 1800-talet) 23. En tidsfråga. 26. Att minska sin egen hastighet eller hålla tillbaka något. 28. Smyga tyst på tå. 29. - I natt när jag kom hem trodde jag att jag såg en vilt främmande karl i säng med min fru. - Men du såg alltså fel? - Ja. Det var en -----31. Kan avse en kort stund. 33. Johan i gaelisk tappning. 35. Kan somliga fåglar och alla människor. 36. Avvek eller bagarens vardag. 38. Förkortnin­g för omsättning­sskatt. 39. Ett betesdjur som gärna äter löv och buskar och kan användas till att bekämpa sly.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland