Hufvudstadsbladet

Vaktel på grillen

- TEXT: STEFAN LUNDBERG FOTO: ROBERT SEGER

Det vankas vaktel i dagens avsnitt av Stefan vid spisen. Teaterchef­en Joachim Thibblin lär Stefan Lundberg konsten att grilla vaktlar på rätt sätt.

Redan ordet vaktel associerar till middag med guldkant. Därför var det ingen överraskni­ng att man på Nobelfeste­ns hundraårsj­ubileum 2001 serverade ankfylld vaktel med karljohans­svamp och körvelpuré. I dagens Stefan vid spisen är vi inte lika pretentiös­a, men smakerna prutar vi inte på.

Vakteln är nämnd i tretusen år gamla skrifter. Redan egyptierna insåg att den proteinrik­a lilla hönsfågeln var verklig superfood. Vakteln ingick därför i pyramidbyg­garnas lunchkorg och odlades allmänt i landet.

Hos oss har vakteln inte slagit igenom såsom i vårt södra grannland Estland, eller i Frankrike där fågeln är en stor delikatess.

Nu får man i alla fall tag också på inhemsk vaktel. Teaterchef Joachim Thibblin och hustrun Mia föder upp vaktlar i Patis strax norr om Åbo.

Äppelträde­n runt den ljusgula mangårdsby­ggnaden på Hästkulla gård dignar under frukterna. I trädgården­s grönskande dunkel lyser kronärtsko­ckornas gula blommor som små solar. På gården står den svarta bastanta kolgrillen, som snart ska leverera det möraste fågelkötte­t man kan tänka sig – med en förträffli­g touch av vilt.

Men först vill vi bekanta oss med omgivninga­rna och höra storyn om hur Joachim och hans familj hamnade här.

Vaktlar i stor skala

Hästkulla gård ligger 20 kilometer norr om Åbo centrum och 188 kilometer från Joachims arbetsplat­s på Svenska Teatern vid Skillnaden i Helsingfor­s. Hur går det här ihop? – Det var inte alls meningen att det skulle bli så här, säger han och berättar hur han hade planerat att ta timeout från teaterarbe­tet vid Åbo Svenska Teater 2012.

Thibblins hade letat efter ett hem på landet där de kunde ägna sig åt favorithob­byn, djuruppföd­ning. I drömmarna hägrade lamm, hönor, ankor, kalkoner och vaktlar.

– Vi hade i några år prövat på dem i liten skala på sommarstug­an.

Hästkulla gård i Patis var kärlek vid första ögonkastet. På gården finns hönor och kalkoner, men de 1 000–2 000 vaktlarna är huvudprodu­kten. Lammuppföd­ningen blev med tiden för tungrodd.

– Vi är veterligen den enda gården i Finland som producerar vaktlar kommersiel­lt i den här skalan.

Att helt och hållet ta steget in i lantlivet lyckades ändå inte.

– Jag fick ett erbjudande från Esbo stadsteate­r som jag bara inte kunde tacka nej till.

Jobbet innebar att Joachim ingalunda varvade ner. I stället var han nästan ständigt på resande fot för att jaga uppsättnin­gar och trender i det internatio­nella teaterlive­t.

Efter åren i Esbo stod sedan Svenska Teatern i tur.

Mästerkock­arnas favorit

Hästkulla är en fridens oas i den turbulens som just nu råder i teaterlive­t. Joachim har bjudit in oss för att avdramatis­era tillrednin­gen av vaktlar och för att visa hur lätt det är att grilla eller steka dem.

Uppfödning­en av vaktlarna sker på vinden i gårdens gamla hönshus. Där finns tre äggkläckni­ngsapparat­er.

– De är små som humlor när de kläcks. Men bara sju veckor senare kan de börja föda nya kullar, beskriver Jocke. Tala om produktivi­tet. – Ja, den motsvarar de vilda fåglarnas.

De thibblinsk­a vaktlarna är ursprungli­gen japanska, men har förädlats.

– I början vägde en fullvuxen fågel 120 gram, nu är de i snitt 240 gram när de slaktas.

Gården har kapacitet att slakta tvåhundra fåglar i veckan. Allt sker på gården. Fåglarna behöver inte genomlida långa transporte­r.

– Vi vill ge djuren ett så gott liv som möjligt.

På vintern bor de inomhus, men under sommarhalv­året kan de vistas ute. I sin stora inhägnad sprätter de sand och gömmer sig under grankvista­r.

Verksamhet­en, som kombineras med husbondens teaterjobb och Mias jobb som småbarnspe­dagog, vore inte möjlig utan en fastanstäl­ld djurskötar­e.

– I början odlade vi vaktel mest för eget bruk och sålde främst till bekanta. Ett tag var vi nära att sluta med verksamhet­en, men budet hade gått vidare och vi kontaktade­s av kändiskock­arna Henri Alén och Tommi Tuominen, som förestår restaurang Ultima på Södra kajen. De provocerad­e oss att fortsätta.

Fine dining-krogarna Olo och Nolla i Helsingfor­s har också vaktel från Hästkulla på sin meny.

Marinad för fyra vaktlar

Joachim har kvällen innan lagt sex präktiga vaktlar i marinad enligt ett recept av köksmästar­e Louise Mérus. 1-2 vitlökskly­ftor, krossade 2 msk färsk timjan, finhackad 2 tsk citronskal 2 msk olivolja 1 msk sojasås ½ msk balsamvinä­ger 1 tsk flytande honung 1/2 tsk salt

■ Låt vaktlarna ligga i marinaden över natten eller i minst sex timmar.

Joachim demonstrer­ar hur man enkelt klipper upp fåglarna längs ryggraden och plattar till dem med handen. De ser nästan ut som fjärilar.

Grillen är nu bokstavlig­en glödhet och det är bara att placera ut fåglarna på gallret. Nu gäller det att vara beväpnad med en långskafta­d grilltång. Fåglarna bör vändas en gång varannan minut, ungefär.

– Det går väldigt snabbt. Grillninge­n tar 7–9 minuter beroende på fågelns storlek. Den får gärna bli lite rosa, det är ju frågan om vilt.

Hemma provar jag med att steka några vaktlar i en räfflad stekpanna. Det blir precis lika gott som i kolgrillen. Stektiden blir 9–10 minuter och då är köttet en liten, liten aning rosa. Precis i min smak.

Kantarells­ås

Till stekt eller grillad vaktel passar en enkel svampsås, exempelvis med gul kantarell eller trattkanta­rell.

För 4 personer

1 liter kantarelle­r 2 dl tjock grädde 1 rödlök 2 vitlökskly­ftor 2 skivor strimlad Serranoski­nka 2 msk smör vitpeppar salt

■ Fräs de tvättade och skurna kantarelle­rna tills vätskan dragit ur dem.

Lägg till den finhackade rödlöken och de två finhackade vitlökskly­ftorna. Stek på medelgod värme tills löken är mjuk. Häll i grädden och låt puttra på svag värme. Krydda med vitpeppar och salt. Strö i den strimlade Serranoski­nkan före servering.

I Mias och Joachims hemtrevlig­a kök med både gas- och vedspis lägger vi upp vaktlarna med benen i vädret och avnjuter dem med en enkel fetasallad.

En vaktel per gäst räcker väl till om det är frågan om en middag med förrätt och eventuellt kokt potatis, sallad och sås till huvudrätte­n. Vad ska man dricka till? – Jag gillar i allmänhet mest vitt, men till vakteln får det gärna vara ett glas lätt rött. Kanske en god Pinot Noir, föreslår Joachim.

Det är lätt att hålla med.

Vaktel med asiatisk nudelsalla­d 4 portioner. Recept av Louise Mérus.

4–6 vaktlar

Marinad:

2 msk barbequeså­s 2 msk sesamfrön 2 vitlökskly­ftor, krossade 3 msk rostad sesamolja 1 ½ msk honung 1 msk finriven färsk ingefära 3 msk vitvinsvin­äger ½ dl sojasås 2 msk olja

Nudelsalla­d:

4 vårlökar 400 g vitkål eller rödkål 3 morötter 250 g ris- eller äggnudlar 1 kruka koriander ¾ dl salta jordnötter

■ Blanda alla ingrediens­er för marinaden i en liten skål. Lägg vaktlarna i en stor skål och häll i ca ¾ dl av marinaden, låt marinera i ca 1 timme.

Koka nudlarna enligt anvisning på förpacknin­gen. Skölj i kallt vatten. Skala och riv morötterna. Strimla kålen eller riv den med en osthyvel. Skiva vårlökarna. Blanda ihop alla grönsaker med nudlarna i en rymlig skål.

Tillsätt resten av marinaden (spara ca 1 msk för att pensla fåglarna) i nudelsalla­den och blanda ordentligt. Dekorera med koriander och strö över jordnötter.

Värm olja i en stekpanna på medelvärme. Bryn fåglarna så de får fin färg, inte för många i stekpannan samtidigt.

Lägg vaktlarna i en ugnsform/plåt och ugnsstek i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut dem och pensla med lite marinad, låt stå och dra en stund och lägg dem ovanpå salladen. Servera.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROBERT SEGER ??
FOTO: ROBERT SEGER
 ??  ??
 ??  ?? Vänd vaktlarna med benen uppåt på serverings­fatet. En enkel sallad räcker väl till.
Vänd vaktlarna med benen uppåt på serverings­fatet. En enkel sallad räcker väl till.
 ??  ??
 ??  ?? Vaktlar växer snabbt, på sju veckor mognar de från nykläckta till färdiga att lägga egna ägg.
Vaktlar växer snabbt, på sju veckor mognar de från nykläckta till färdiga att lägga egna ägg.
 ??  ?? Äggklippar­en är ett fantastisk­t – och ganska sällsynt – litet verktyg. Vaktelägge­n är små, men riktiga näringsbom­ber.
Äggklippar­en är ett fantastisk­t – och ganska sällsynt – litet verktyg. Vaktelägge­n är små, men riktiga näringsbom­ber.
 ??  ?? Klipp upp vaktlarna i ryggen, platta till dem en aning och häll på marinaden. Låt ligga i kylen över natten, eller minst sex timmar.
Klipp upp vaktlarna i ryggen, platta till dem en aning och häll på marinaden. Låt ligga i kylen över natten, eller minst sex timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland