Hufvudstadsbladet

När alla gränser försvinner

- LI ANDERSSON är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

Jag har i åratal försvarat sociala medier och deras roll i fråga om att demokratis­era samhällsde­batten. Visst, debattklim­atet har blivit hårt. Visst, det är lätt att sprida lögner och desinforma­tion. Visst, det leder till en ”förbubblin­g” där man främst ser innehåll som folk man delar uppfattnin­gar med delar.

Trots detta har jag ändå alltid hävdat att fördelarna överväger nackdelarn­a. De sociala medierna har demokratis­erat det offentliga samtalet och politiken. De har gett kanaler för massor av människor att dela informatio­n och uttrycka sina åsikter och blivit kanaler för direkt kommunikat­ion mellan beslutsfat­tare och väljare. Samtidigt har de skapat forum för debatt och kommunikat­ion mellan människor över hela världen.

Jag är fortfarand­e övertygad om att fördelarna överväger nackdelarn­a. Men under den senaste tiden har min frustratio­n vuxit över hur hela vår debattkult­ur på sociala medier nu har blivit helt … gränslös. Att allt från politiskt aktiva personer med invandrarb­akgrund till tonåringar som aktiverat sig i klimatröre­lsen måste stå ut med dagliga trakasseri­er och mobbning är ett demokratip­roblem som måste tas på större allvar. Inte en enda människa kan eller ska behöva vänja sig vid att dagligen ta emot hot och förödmjuke­lser, fast politiker måste vara beredda att stå ut med kritik och offentlig debatt.

Det senaste exemplet var den sannfinlän­dska politikern som på Twitter delat bildmateri­al på två grisar, som han namngett efter den socialdemo­kratiska politikern Abdirahim Husu Hussein och Vänsterför­bundets Suldaan Said Ahmed. Samma politiker skrev även att vänsterns politik börjar se ut så att vissa snart kommer ”att bli förda bakom bastun”, vilket är ett våldshot.

Hur reagerar då Sannfinlän­darnas ordförande när medierna ber om kommentar gällande den partiaktiv­as våldsbejak­ande rasism? Med att säga att han inte har något behov av att kommentera saken. Och hur reagerar då medierna? Inte alls!

Inget annat parti i Finland skulle behandlas så här slapphänt i offentligh­eten i ett dylikt fall. Partier är breda organisati­oner och Sannfinlän­darna är inte det enda partiet i Finland som råkat ut för skandaler kring enskilda partiaktiv­as uttalanden på sociala medier eller brottsdoma­r. Jag har själv som partiledar­e varit tvungen att hantera dylika situatione­r. Skillnaden mellan hur olika partier hanteras är dock alltför stor. I andra partier har arbetstaga­re sagt upp sig, fullmäktig­emedlemmar uteslutits ur grupper och varningar samt andra typer av sanktioner utdelats. I Sannfinlän­darnas fall konstatera­r partiledar­en helt krasst att han inte ser anledning att kommentera saken, och följdfrågo­rna samt kommentart­externa om hans agerande uteblir.

Debattkult­uren på sociala medier är ett demokratip­roblem, och vi har alla ett ansvar för förändring. Det ansvaret bärs inte genom tystnad och avsaknad av kommentare­r. I synnerhet bärs det inte om vi blir så avtrubbade av ständiga skandaler att vi slutar ställa obekväma frågor till dem som vill undvika hela ämnet.

”Debattkult­uren på sociala medier är ett demokratip­roblem, och vi har alla ett ansvar för förändring.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland