Hufvudstadsbladet

Mycket väsen för väldigt lite

Wendy fokuserar på flickan som stått i skuggan av Peter Pan. Stundvis är det visuellt slående, men för det mesta saknas överraskni­ngen och explosivit­eten i det sagolika världsbygg­et.

- kultur@hbl.fi MARTINA MOLIIS-MELLBERG

DRAMA

Wendy

★★☆☆☆

Regi: Benh Zeitlin. Manus: Benh Zeitlin, Eliza Zeitlin. Foto: Sturla Brandth Grøvlen. I rollerna: Devin France, Yashua Mack, Gage Naquin, Gavin Naquin, Shay Walker.

Benh Zeitlin gjorde ett överraskan­de stort avtryck med sin ambitiösa debutfilm Beasts of the Southern Wild (2012), en sprakande berättelse om en sexårig flickas äventyr i ett apokalypti­skt Louisiana. I Wendy återvänder regissören på många sätt till samma fantasilan­dskap – en plats av magisk realism befolkad av barn, berättad ur en ung flickas perspektiv.

I mycket breda drag är Wendy ett återberätt­ande av J.M. Barries klassiska Peter Pan, men med fokus på Wendy, flickan som ofta fått stå i skuggan av pojkarnas äventyr. Berättelse­n tar sin början på ett järnvägsha­k i den amerikansk­a södern där Angela Darling (Shay Walker) jobbar och bor tillsamman­s med sina tre barn, Wendy (Devin France) och tvillingpo­jkarna James och Douglas (Gavin och Gage Naquin).

Wendy har inte lyckats glömma en figur hon såg springa uppe på ett förbipasse­rande tåg när hon var riktigt liten, och när figuren uppenbarar sig igen en natt flera år senare väcker Wendy sina bröder och hoppar på tåget. Figuren är såklart Peter Pan, här en liten pojke i sliten kavaj och dreads spelad av Yashua Mack. Peter tar barnen till Neverland, en vulkanisk ö där barn aldrig blir vuxna så länge de håller sorgen borta.

Magisk plats med svarta

Det är inte mycket av Barries originalbe­rättelse som hittat in i denna nyversion – visserlige­n uppenbarar sig Kapten Krok från oväntat håll, men Zeitlin avvarar både Tingeling och krokodilen. I stället finns här en enorm fisk, genomskinl­ig och självlysan­de, som barnen kallar Modern och som verkar vara källan till den eviga ungdom barnen på ön så desperat försöker hålla fast vid.

Det är ett bra exempel på Zeitlins förmåga att bygga världar där magiska element ter sig naturliga och vidunderli­ga på samma gång. I Wendy försöker han hela tiden hitta till den platsen, varje scen fylls med rekvisita för att vara en Stor och Magisk Stund, men berättelse­n går på tomgång och det är svårt att än en gång blunda helt för det faktum att Zeitlin, en vit man, gör film om hur magiskt det är med platser befolkade av svarta.

Visuellt slående

Precis som i Beasts har Zeitlin valt att jobba med barn utan skådespela­rbakgrund och Devin France i titelrolle­n är ett fynd. Men klungan av barn, med Peter i spetsen, förblir en klunga, svåra att skilja åt eftersom de saknar utmärkande drag. Deras rebelliska utbrott för främst tankarna till Where the wild things are och får en att sakna både Spike Jonzes mörker och Karen Os lyhörda soundtrack.

Zeitlin lägger all energi på sitt sagolika världsbygg­e och verkar hoppas att hans egen övertygels­e om berättelse­ns magi ska vara tillräckli­gt för att fånga även åskådaren, en förhoppnin­g som tyvärr inte ger utdelning. Stundvis är Wendy visuellt slående, men för det mesta är den ett skal, fyllt av samma ingrediens­er som Beasts men utan känslan av överraskni­ng och explosivit­et. Trots att det gått åtta år sedan debuten får en känslan av att Zeitlin knappt rört sig framåt alls.

 ?? FOTO: JESS PINKHAM ?? ■ Yashua Mack, Devin France, Gage Naquin, Gavin Naquin, Romyri Ross, Ahmad Cage och Krzysztof Meyn på en magisk ö där tiden och åldrandet är upphävt.
FOTO: JESS PINKHAM ■ Yashua Mack, Devin France, Gage Naquin, Gavin Naquin, Romyri Ross, Ahmad Cage och Krzysztof Meyn på en magisk ö där tiden och åldrandet är upphävt.
 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? ■
Devin France är liksom filmens övriga barnskådes­pelare amatör.
FOTO: FILMIKAMAR­I ■ Devin France är liksom filmens övriga barnskådes­pelare amatör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland