Hufvudstadsbladet

Massivt lagpaket till riksdagen i december

-

●●I förslaget till vård- och landskapsr­eform överförs uppgifter och kostnader inom social- och hälsovårde­n samt räddningsv­äsendet från kommunerna till 21 vårdlandsk­ap plus Helsingfor­s.

●●Vårdlandsk­apen ska styras av landskapsf­ullmäktige som väljs av invånarna.

●●Landskapen skulle åtminstone till en början inte ha egen beskattnin­gsrätt, men också det alternativ­et utreds.

●●Enligt förslaget ska 12,63 procentenh­eter av kommunalsk­atten, en tredjedel av kommunerna­s samfundssk­atteandel och en del av statsandel­arna för basservice­n styras om så att de kanalisera­s till landskapen via statsbudge­ten.

●●Sammanlagt styrs drygt 19 miljarder euro enligt dagens nivå över till vårdlandsk­apen.

●●Den personal som jobbar inom den kommunala social- och hälsovårde­n samt räddningsv­äsendet övergår till vårdlandsk­apen, förutom i Helsingfor­s där de anställda förblir anställda av staden.

●●Reformen omfattar 48 lagar och lagändring­ar. Några av de viktigaste är lagen om ordnande av social- och hälsovård, lagen om organiseri­ng av räddningsv­äsendet, lagen om vårdlandsk­ap, lagen om vårdlandsk­apens finansieri­ng och lagen om ordnande av social- och hälsovård och räddningsv­äsendet i Nyland.

●●Lagpaketet ska ges till riksdagen i december och enligt planen ska uppgiftern­a överföras till vårdlandsk­apen från början av 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland