Hufvudstadsbladet

Esbo måste spara – små bibliotek hotas av stängning

Esbo stad drar åt svångremme­n. Det drabbar både skolor och bibliotek de närmaste fem åren.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Esbo stad har förhandlat färdigt om ett ekonomiskt åtgärdspro­gram för de kommande fem åren. Staden måste spara drygt 147 miljoner euro och minska på investerin­gar för 30 miljoner för att få balans i den hårt ansträngda ekonomin.

Grunden till förhandlin­garna fanns i den rapport av konsult Eero Laesterä som presentera­des förra veckan. Åtgärdspro­grammet har varit ett surt äpple att svälja för De gröna, Vänsterför­bundet och Blå framtid. De gröna lämnade förhandlin­garna på målrakan. För De gröna fanns ingen fråga som inte hade varit en knäckfråga.

– Sparåtgärd­erna går ut över barn och unga. Resor till skolor och daghem blir längre. Samtidigt är det förvånande att det inte fanns tillräckli­gt stöd för en moderat höjning av den kommunala inkomstska­ttesatsen. Esbo skulle ändå ha en av landets lägsta kommunalsk­attesatser, säger Sirpa Hertell, som är ordförande för De grönas fullmäktig­egrupp, till Helsingin Sanomat.

Nya daghem på svenska

Esbo kommer att lägga ner flera små skolor och daghem under de närmaste tio åren och dessutom ska staden spara 1,1 miljoner euro i biblioteks­väsendet. Det kan ske genom att lägga ner små bibliotek, ändra öppethålln­ingstidern­a eller genom att öka på självbetjä­ningen.

Frågan är nu hur sparprogra­mmet kommer att påverka den svensksprå­kiga servicen?

– Servicenät­et ses över på tioårspers­pektiv och vi kan inte isolera det svenska från det finska. Men det svensksprå­kiga skolnätet i Esbo är glest så det finns inte så många möjlighete­r att tumma på det. De svensksprå­kiga eleverna har i medeltal längre väg till skolan än de finskspråk­iga, säger fullmäktig­eledamot Bo Lönnqvist (SFP). Enligt Lönnqvist lyckades SFP få in en klausul om att det svensksprå­kiga skolnätet ska garanteras en tillräckli­g omfattning och geografisk bredd. När det gäller den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken finns det svensksprå­kiga daghem som verkar i oändamålse­nliga lokaler.

– I Esboviken finns mindre enheter och de kommer att slås ihop så att det byggs ett daghem med sju svensksprå­kiga och sju finskspråk­iga grupper i samma fastighet. De kommer att ha en del gemensamma lokaler. Också i Olars planeras ett motsvarand­e daghem på Kometgränd­en som skulle öppna 2025. Det är klart att en del barn som bott nära de små enheterna får lite längre väg.

Lönnqvist tror att dramatiken kring åtgärdspro­grammet i Esbo redan är ett förspel med tanke på kommunalva­let i vår.

– Blå framtid gick ur förhandlin­garna eftersom de hade velat minska på den kommunala inkomstska­ttesatsen och inte kunde godkänna några skatteförh­öjningar. Nu höjdes den allmänna fastighets­skatteproc­enten för fastighete­r som är planerade, men obebyggda. Jag gillar inte skattehöjn­ingar, men när Esbo växer och markägaren bara väntar på att tomtvärdet ska bli mer värdefullt så tycker jag att höjningen är motiverad, säger Lönnqvist.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg/Hbl-arKiv ?? I Esbo måste man spara de närmaste fem åren. Det betyder att små bibliotek kan läggas ner.
Foto: KristoFFer Åberg/Hbl-arKiv I Esbo måste man spara de närmaste fem åren. Det betyder att små bibliotek kan läggas ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland