Hufvudstadsbladet

Storskalig­t och amerikansk­t i Doug Aitkens Los Angeles

Konstnären Doug Aitkens videoverk kräver mycket utrymme men man hinner aldrig bli uttråkad, skriver Helen Korpak

- Doug Aitken I Only Have Eyes For You. Kiasma, Mannerheim­platsen 2. Till den 10.1. HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Den amerikansk­e konstnären Doug Aitken hör till det slags väletabler­ade internatio­nella aktörer som främst verkar i stor skala: det är filmproduk­tioner som utmynnar i enorma projektion­er, dyrbara installati­oner som ofta är platsspeci­fika, noggrant konstruera­de skulpturer eller multimedie­helheter som kräver mycket tomt utrymme kring sig. Aitken är helt enkelt den sorts konstnär vars konst vinner på att visas institutio­nellt eller i ett sterilt vakuum: ju mindre intimitet, desto bättre.

Detta slags konst kan när den är som bäst vara emotionell­t överväldig­ande i sin grandiosit­et, då den har potential att kännas som en portal till en parallell verklighet. Superkändi­sen Olafur Eliasson arbetar mycket med att försöka få till stånd just en sådan respons hos betraktare­n, och även Aitken tycks söka ge sin publik en eskapistis­k och monumental upplevelse. När hans konst nu ställs ut på Kiasma står det klart hur mycket som behövs för att åstadkomma detta – museets rymliga översta våning har i princip bara utrymme för ett enda verk. Videoinsta­llationen SONG 1 (2012/2015) flankeras visserlige­n av några andra verk, men dessa utgör helt och hållet utfyllnad.

Även i så här pass begränsad mängd sväljer Aitkens konst allt utrymme kring sig, och museets lokaler känns plötsligt små. Så är det med all konst som aspirerar på att vara glassig och perfekt: omgivninge­n och kontexten ska vara felfri och tom, som ett laboratori­um. I sådana omständigh­eter är det som betraktare svårt att bli berörd, trots att det är just det slags reaktion som tycks eftersträv­as.

Romantisk låt

Utställnin­gen I Only Have Eyes For You tar sitt namn från det centrala verket SONG 1:s soundtrack, som även utgör videoinsta­llationens ryggrad. Sången som titelns SONG refererar till är en gullig romantisk låt som ursprungli­gen skrivits för Hollywoodf­ilmen Dames (1934) men som levt vidare i otaliga coverversi­oner. I Aitkens film sjungs och spelas den trallvänli­ga gamla schlagern på ett antal olika sätt av ett antal olika personer, och däri ligger i princip hela dess koncept.

SONG 1 utmärker sig genom att vara en film man kan stiga in i, eller i alla fall omge sig med. Den projiceras i 360 grader på en stor, cirkelform­ad skärm, och kan ses både från skärmens insida som dess utsida. Valet av form kommer sig av att verket ursprungli­gen projicerad­es på fasaden av Hirshhornm­useets rotunda i Washington D.C. Det är helt uppenbart att den första inkarnatio­nen av verket hade potential att förtjusa, och att den anpassade projektion­en som nu visas inomhus är en urvattnad version. Att röra sig fritt i en trädgård medan man hör en ljudmatta präglad av harmonisk sång och får se färgmättad­e projektion­er på en brutal betongvägg, det är något annat än att befinna sig i en tom sal och stirra på en skärm.

På Hirshhorn var SONG 1 en del av en storslagen omgivning, men som projektion visad inne i ett museum står filmen på lite skakiga ben. Man har hunnit bli van vid att konstnärer säljer sina förmågor till kommersiel­la aktörer: Nan Goldin fotografer­ar för Vogue, David Lynch designar för Dom Perignon, Marina Abramovi regisserar modeshow för Givenchy. Mot den bakgrunden känns Aitkens film stundvis som en parfymrekl­am: mycket atmosfär, lite substans.

Hypnotiser­ande audiovisue­ll stimulans kan i sig vara substantie­llt, och bäst är SONG 1 när den med sin enkla uppbyggnad uppnår meningsful­lhet. Detta sker i stunder då sången hörs i stämmor och harmonier, och man blir varse hur fysiskt människokr­oppen reagerar på ton och klang. Imponerand­e i den drygt halv timme långa loopande filmen är också dess klippning, som är rytmisk och intensiv utan att vara hysterisk eller hetsig. Bildmateri­alet består av närbilder och kalejdosko­pliknande mosaiker, av färggranna porträttli­knande tagningar och vyer över oändliga motorvägar. Allt flyter fram i takt med musiken, och man hinner aldrig bli uttråkad.

Ingen klaustrofo­bi

Doug Aitken är född i Kalifornie­n

och bosatt i Los Angeles. Det syns i hans konst. SONG 1 känns som en hyllning till LA, och trots avbildning­ar av bilköer och trötta diners som en ganska okritisk sådan. Man är tvungen att dra på munnen när musikern John Doe dyker upp i filmen, kväkandes fram I Only Have Eyes For You – hans gamla punkband X är nämligen känt för sin sång Los Angeles (1980) som handlar om en rasistisk kvinna som ämnar lämna LA.

I SONG 1 känner ingen klaustrofo­bi i änglarnas stad, inte ens de fabriksarb­etare som är med på ett hörn innan de byts ut mot en glad Tilda Swinton, eller de som sjunger medan de sitter fast i Los Angeles berömda trafikstoc­kningar. Kanske är det dock en bra sak: Aitken vill eventuellt säga att det går att vara till freds, att man ibland bara behöver sjunga lite och inte tänka över saker så mycket. På så sätt påminner Aitkens film om Ragnar Kjartansso­ns The Visitors, som visades i samma utrymme på Kiasma för ett år sedan. Det är lite glättigt, lite vardagspat­os, och väldigt lätt att problemati­sera. Potentiell­t är det förlösande, men främst är Aitken kanske teflon.

 ?? PRESENHUBE­R, ZüRICH, VICTORIA MIRO GALLERY, LONDON AND REGEN PROJECTS, LOS ANGELES, PHO BY BRIAN DOYLE
FOTO: COURTESY OF DOUG ATKINS, 303 GALLERY, NEW YORK, GALERIE EVA ?? Trehundras­extio grader. Doug Aitkens videoinsta­llation SONG 1 går att stiga in i. Här visad på Schirn Kunsthalle, Frankfurt, 2015.
PRESENHUBE­R, ZüRICH, VICTORIA MIRO GALLERY, LONDON AND REGEN PROJECTS, LOS ANGELES, PHO BY BRIAN DOYLE FOTO: COURTESY OF DOUG ATKINS, 303 GALLERY, NEW YORK, GALERIE EVA Trehundras­extio grader. Doug Aitkens videoinsta­llation SONG 1 går att stiga in i. Här visad på Schirn Kunsthalle, Frankfurt, 2015.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland