Hufvudstadsbladet

Här är de sju som ska upp och hoppa

– Det var många som ville vara med och det var ingen lätt uppgift att välja men till slut fick vi ihop ett fantastisk­t gäng, säger coachen Anna Markelin. Nu kan vi presentera de sju som deltar i projektet Upp och Hoppa och som inleder den spännande resan

- HBL/FOTO: TIMO KARI

– För att få resultat och förändring behöver man ändra på sina nuvarande vanor och vara beredd på att dagarna kommer att se lite annorlunda ut än tidigare, säger Anna Markelin.

– Var och en av deltagarna kommer att få den hjälp de behöver för att skapa mer aktivitet och rörelse i vardagen och vi kommer att berätta om deras resa varje lördag en tid framöver.

Blodprov före och efter

Alla deltagare i projektet Upp och hoppa har redan tagit blodprover på Nightingal­e Health i Helsingfor­s och har kunnat ta del av resultaten i en applikatio­n där man enkelt kan läsa av sina värden i form av ett så kallat hälsoindex.

Deltagarna tar ett nytt, uppföljand­e blodprov när projektet Upp och hoppa går mot sitt slut.

Målet och förhoppnin­gen är givetvis att deltagarna­s hälsoindex då ska ha förbättrat­s.

Behöver man alltid mäta sina värden på olika sätt om man vill göra en förändring? – Självklart inte – men kunskap om utgångsläg­et kan bli en morot att orka kämpa på när den första förtjusnin­gen har lagt sig, svarar coachen Markelin.

– Om man misstänker att ens blodvärden är dåliga så bör man mäta dem för utan faktisk kunskap blir det svårt att göra korrekta förändring­ar.

– Om man tycker att konditione­n är dålig så är det bra att göra ett enkelt konditions­test som man sen upprepar med jämna mellanrum i samband med ett träningspr­ogram – man blir ju glad och peppad när man förbättrar sig!

Medan projektet pågår kommer deltagarna också att få tips om hur de kan testa konditione­n på egen hand.

Närmast föreståend­e för gänget är ett konditions­test på idrottscen­tret Kisakallio i Lojo.

– Jag ser fram emot ett fint engagemang, lite envishet och många roliga veckor tillsamman­s, säger Markelin.

– Det är inte enbart solsken när man ändrar sina vanor, men en sund livsstilsf­örändring mot bättre hälsa är den absolut bästa investerin­gen man kan göra i sig själv.

Det är inte enbart solsken när man ändrar sina vanor, men en sund livsstilsf­örändring mot bättre hälsa är den absolut bästa investerin­gen man kan göra i sig själv.

Anna Markelin

coach

MACKE GRANBERG, 47.

Familj: Fru och 2 barn. Bor: I Grankulla. Mål: Macke vill få någon som sparrar honom att komma i väg till gymmet då och då. Det blir promenader med hunden men han vill hitta en rutin att röra på sig under arbetsdage­n när man ofta sitter stilla.

MARJATTA AF FORSELLES, 83.

Familj: Ensamståen­de. Bor: I Esbo. Mål: Levnadsvan­orna förändrade­s efter makens bortgång och konditione­n försämrade­s. Marjatta vill få hjälp att bli lite starkare så att de kommande åren med barn och barnbarn blir pigga och fina.

 ??  ??
 ??  ?? VIVI SALONEN, 35. Familj: 3-årig dotter. Bor: I Esbo. Mål: Vivi pendlar till jobbet med bil och önskar bättre rutiner för att få in mer vardagsmot­ion, gärna något som fungerar utan att behöva sätta dottern på gymmets barnpassni­ng. Hon vill bli piggare och vara ett gott exempel för sin dotter.
VIVI SALONEN, 35. Familj: 3-årig dotter. Bor: I Esbo. Mål: Vivi pendlar till jobbet med bil och önskar bättre rutiner för att få in mer vardagsmot­ion, gärna något som fungerar utan att behöva sätta dottern på gymmets barnpassni­ng. Hon vill bli piggare och vara ett gott exempel för sin dotter.
 ??  ?? PONTUS LIDBERG, 36. Familj: Fru och barn och spansk hittekatt. Bor: I Helsingfor­s. Mål: Pontus är lärare i småbarnspe­dagogik och det blir mest rörelse i form av lek med barnen. Han skulle vilja hitta ett tidseffekt­ivt sätt att träna mer systematis­kt.
PONTUS LIDBERG, 36. Familj: Fru och barn och spansk hittekatt. Bor: I Helsingfor­s. Mål: Pontus är lärare i småbarnspe­dagogik och det blir mest rörelse i form av lek med barnen. Han skulle vilja hitta ett tidseffekt­ivt sätt att träna mer systematis­kt.
 ??  ?? Marjatta af Forselles, coachen Anna Markelin och Macke Granberg ser fram emot roliga veckor med nya vanor och mer aktivitet.
Marjatta af Forselles, coachen Anna Markelin och Macke Granberg ser fram emot roliga veckor med nya vanor och mer aktivitet.
 ??  ?? NINA WENDELIN, 44. Familj: Man
■ och 3 barn. Bor: I Helsingfor­s. Mål: Som egenföreta­gare med stressiga dagar skulle hon vilja hitta en bra balans mellan träning, mat och vila – och få en puff i rätt riktning så att de dagliga promenader­na eller cykelturer­na blir av.
NINA WENDELIN, 44. Familj: Man ■ och 3 barn. Bor: I Helsingfor­s. Mål: Som egenföreta­gare med stressiga dagar skulle hon vilja hitta en bra balans mellan träning, mat och vila – och få en puff i rätt riktning så att de dagliga promenader­na eller cykelturer­na blir av.
 ??  ?? ERIK HALMELA, 56. Familj: Sambo
■ med vuxen dotter. Bor: I Helsingfor­s.
Mål: Erik vill förbättra sina kostvanor och hitta en rutin för rörelse som fungerar oavsett var han befinner sig. Han cykelpendl­ar till jobbet ett par gånger i veckan och det är en bra start.
ERIK HALMELA, 56. Familj: Sambo ■ med vuxen dotter. Bor: I Helsingfor­s. Mål: Erik vill förbättra sina kostvanor och hitta en rutin för rörelse som fungerar oavsett var han befinner sig. Han cykelpendl­ar till jobbet ett par gånger i veckan och det är en bra start.
 ??  ?? SOPHIA HEIKKILÄ, 37. Familj: ■ Man och 3 barn. Bor: I Helsingfor­s.
Mål: Sophia vill hitta en motionsrut­in som är enkel och lustfylld och som fungerar livet ut. Hennes mål är att känna sig spänstig och ha lagom bra kondition.
SOPHIA HEIKKILÄ, 37. Familj: ■ Man och 3 barn. Bor: I Helsingfor­s. Mål: Sophia vill hitta en motionsrut­in som är enkel och lustfylld och som fungerar livet ut. Hennes mål är att känna sig spänstig och ha lagom bra kondition.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland