Hufvudstadsbladet

Finlands medaljtork­a på väg mot sitt slut

Finland hade en bra friidrotts­sommar – men hade det blivit medalj i EM eller OS? Sannolikt.

-

Det var meningen att 2020 skulle bli året då Finland återupprät­tar sin heder i internatio­nell friidrott. Tyvärr blev både EM och OS inställt – i synnerhet med tanke på EM i Paris hade finländarn­a stora förväntnin­gar. Inte helt utan orsak, på basis av sommarens resultatsk­örd kunde Finland mycket väl ha tagit en eller flera medaljer i Paris, och till och med i OS i Tokyo kunde Aaron Kangas ha varit i medaljstri­den.

En del av friidrotta­rna tog ett stort steg närmare den internatio­nella eliten, som Maria Huntington, Topi Raitanen och Kristian Pulli. För andra, som Camilla Richardsso­n, Oliver Helander och Taika Koilahti var det till slut ganska lägligt med ett mellanår.

Här är några av friidrotta­rna som varit på tapeten i sommar.

Internatio­nell elitnivå

Finland har inte många medaljchan­ser i stora mästerskap, men det finns några idrottare som åtminstone i EM är med och slåss om medaljerna.

●●Annimari Korte, 100 m häck Trots sina besvär med baklåret hade Korte en fantastisk säsong. Hon sprang under 13 sekunder femton gånger, fast hon inte lyckades förbättra sitt finska rekord från förra sommaren, och tog sitt första FMguld med tiden 12.79. En av hennes målsättnin­gar för säsongen var att etablera en hög standard och det lyckades hon med. Hennes årsbästa 12.76 är en tid som kunde ha räckt till medalj i EM.

●●Aaron Kangas, slägga Kangas har inte fått den uppmärksam­het som några av hans kollegor, men lägg namnet på minnet, det här är en av Finlands största medaljkand­idater under de kommande åren. Kangas förbättrad­e sitt PB med över fyra meter till 79.05. Ett resultat som hade gett VM-silver i de tre senaste världsmäst­erskapen. Kangas är fortfarand­e bara 23 år.

●●Topi Raitanen, 3 000 m hinder Förbättrad­e sitt PB på huvudsträc­kan 3 000 m hinder till 8.16,37. Jukka Keskisalos finska rekord 8.10,67 kommer att vara i fara inom de närmaste åren. Raitanen är redan nära den nivå som krävs för att vara en medaljkand­idat i EM. Segertiden i EM i Berlin var 8.31,66, men det blir alltid taktiklopp i stora mästerskap.

●●Kristian Pulli, längd Efter den sensatione­lla säsongstar­ten – 8.27 och finskt rekord – blev det inte några riktiga fantomhopp. Men Pulli klarade 8 meter ytterligar­e två gånger vid olika tillfällen. Nästa steg borde vara att etablera en hög nivå, så att 8 meter är mer eller mindre rutin. Då är Pulli definitivt ett medaljhopp i stora mästerskap.

Nära toppnivån

Det är hoppingiva­nde att Finland har flera unga idrottsutö­vare som kan nå världselit­en inom de närmaste åren om utveckling­en fortsätter i rätt riktning.

●●Maria Huntington, sjukamp Huntington tog ett stort steg framåt i sommar. PB i 100 m, 200 m, kula, spjut, längd, samt tangerat personligt rekord i höjd. Även i 100 m häck löpte hon tiden 13.12. Säsongens enda sjukamp i FM blev en lindrig besvikelse med 6 074 poäng, men om utveckling­en fortsätter i samma takt kan hon slåss om tätplaceri­ngarna i OS i Tokyo.

●●Kristiina Mäkelä, tresteg Mäkelä inledde säsongen i juli i övertygand­e form. Hennes redan två år långa samarbete med tränaren Tuomas Sallinen ser ut att ha gett resultat. Hon klarade 14.30 samt 14.33 i medvind på hemmaplan i Orimattila. Men säsongen blev lite på hälft då hon tvingades till en knäoperati­on i augusti. Hon är på rätt väg, men skulle behöva ett avgörande steg framåt.

●●Nooralotta Neziri, 100 m häck Neziri ser ut att ha fått extra motivation av att hon fått mera konkurrens i Finland. Det här var hennes bästa säsong på flera år, då hon klarade 12.84, och som en extra kuriositet nytt finskt rekord på 200 m häck, 26.65. Trots det lämnade säsongen lite mersmak.

●●Reetta Hurske, 100 m häck Säsongen 2020 blev en besvikelse för en av Finlands bästa häcklöpare. Hurske har haft problem med baklår och rygg, vilket gjorde att hon inte nådde upp till sin bästa nivå den här sommaren. Hennes årsbästa blev 12.91, då hon förra året klarade 12.78.

För Richardsso­n var det inte en stor förlust att det blev ett mellanår utan stora mästerskap. Hon led av skadeprobl­em och tvingades avsluta säsongen redan i augusti utan en enda start på sin huvudsträc­ka 3 000 m hinder. Richardsso­n hann dock klara EM-kvaltiden på halvmarato­n i februari. Hon genomgick en operation av båda baklåren i september och kan ställa in siktet på 2021.

●●Taika Koilahti, längd

Förra årets sensation hade en problemfyl­ld säsong. Hennes årsbästa blev 6.15 och hon deltog inte heller i FM i Åbo. I fjol såg det ut som att hon snart hotar det finska rekordet då hon klarade 6.69.

●●Ella Junnila, höjd Finskt rekord förra säsongen, sedan en vristskada, och ett akkt annat än optimalt resultat i VM i Qatar. Junnila klarade en gång 1.90, men annars blev säsongen en besvikelse för henne. Hon tvingades stå över både Paavo Nurmi Games och FM på grund av problem med ena vaden.

●●elmo lakka, 110 m häck

Säsongen gick inte enligt förväntnin­garna. Resultatmä­ssigt var 2020 Lakkas sämsta säsong sedan 2016 och han var aldrig i närheten av sitt PB 13.49. Det kan hända att förklaring­en är så enkel som misstag i träningen.

●●simo lipsanen, tresteg Efter kanonsäson­gen 2017 har Lipsanen bara glimtat till några gånger. Hans årsbästa blev 16.59, vilket är en bra bit bakom Lipsanens finska rekord 17.14. Lipsanen har haft problem med tekniken, men han har fortfarand­e potential.

●●Oskari Mörö, 400 m häck Enorm potential, men massor av motgångar under de senaste åren. Mörö hade problem med sina knän, men sträckte sig ändå till 50.50 och andra plats i Sverigekam­pen. Skulle kunna ta medalj i EM om han bara skulle få vara skadefri.

●●samuli samuelsson, 100 m Tack vare Samuelsson blev 100 m för första gången på många år en riktig snackis i Finland. Efter två tunga år av rehabilite­ring av hälsenan kom Samuelsson tillbaka med storm. Han steg till fjärde plats genom tiderna med sitt PB 10.28. Blir intressant att se vad han kan åstadkomma under de närmaste åren.

●●Oliver Helander, spjut Mellanåret kunde inte ha kommit mera lägligt för Helander, som fick ett år till tid att i lugn och ro återhämta sig efter sin axeloperat­ion. Helander har potential till 90 meters bågar, men han har varit förföljd av skador under sin korta karriär. Han tävlade inte alls under 2020.

●●Krista tervo, slägga Tervo förbättrad­e det finska rekordet två gånger, till slut till 72.12, men FM slutade i en besvikelse, då hon kom in på fjärde plats. Det är fortfarand­e en bit kvar till den internatio­nella eliten, men Tervo är på rätt väg.

●●silja Kosonen, slägga Vann ett smått sensatione­llt FMguld och förbättrad­e sitt PB till 71.34. Det blir desto mera speciellt då man beaktar att Kosonen bara är sjutton år. Kosonen är en idrottare som säkert kommer att vara en medaljkand­idat i stora mästerskap under de kommande åren.

●●sara Kuivisto, 800 m På grund av covid-19 hade Kuivisto endast få tillfällen att springa i snabbt sällskap, men hon lyckades ändå förbättra sitt PB på huvudsträc­kan 800 m till 2.01,60. På 1 000 m förbättrad­e Kuivisto sitt finska rekord till 2.39,14 i ett sololopp. För att vara en medaljkand­idat i EM borde hon nog ta sig under 2.00 på 800 m.

●●lotta Kemppinen, 100 m Finlands snabbaste sprinter på många år. Kemppinen förbättrad­e sitt PB på 100 m till 11.45 och på 200 m till 23.56. I Sverigekam­pen vann hon båda sprintsträ­ckorna. Krävs ytterligar­e ett steg framåt för att nå den europeiska eliten, men Kemppinen är bara 22.

marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

MARCUS LINDQVIST

 ??  ?? Maria Huntington tog ett stort kliv framåt i sommar.
Maria Huntington tog ett stort kliv framåt i sommar.
 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Annimari Korte och Reetta Hurske håller den blåvita fanan högt på 100 meter häck.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Annimari Korte och Reetta Hurske håller den blåvita fanan högt på 100 meter häck.
 ??  ?? ●●Camilla Richardsso­n, 3 000 m hinder
●●Camilla Richardsso­n, 3 000 m hinder
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland