Hufvudstadsbladet

Patientern­as röster

- FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA SYLVIA BJON

● Marianne Mustajoki disputerad­e den 17.9.2020 vid Helsingfor­s universite­t med Avhandling­en Language matters: A study about language communicat­ion with bilingual Swedish speakers in Finnish healthcare. (Språket har betydelse: en studie om kommunikat­ionsspråke­t med tvåspråkig­a finlandssv­enskar i den finländska hälsovårde­n).

● Mustajokis avhandling bygger på fyra delstudier, som innehåller frågeunder­sökningar. Resultatet bygger på svar från 411 primärt svensksprå­kiga och 746 finskspråk­iga patienter vid hälsocentr­aler.

● Mustajoki är sjukskötar­e till grundutbil­dningen och arbetar som huvudredak­tör för sjukskötar­handboken "Sairaanhoi­tajan käsikirja" på läkarsälls­kapet Duodecims webbtjänst Hälsoporte­n.

Nästa vecka ska regeringen ta ställning till ett större paket med coronafråg­or. Sammankoms­ter, hobbyer och distansjob­b är på listan. En del har efterfråga­t tvång på munskydd, men kanslichef Kirsi Varhila benar ut vilka hinder som finns.

Distansjob­b, trygghet i offentliga lokaler, massevenem­ang och fritidsakt­iviteter står på listan nästa vecka då regeringen tar ställning till fler åtgärder för att förhindra spridninge­n av coronaviru­set.

Social- och hälsovårds­ministerie­t går ännu inte in på alla detaljer, men det är fråga om stödjande åtgärder för vilka typer av beslut regionerna kan fatta. Coronaåtgä­rderna ligger i höst i högre grad hos sjukvårdsd­istrikten, då det inte är beredskaps­lagarna som gäller.

En fråga som debatterat­s har varit munskyddst­vång. Det finns för närvarande inte en sådan lag som möjliggör det. Kanslichef Kirsi Varhila på Social- och hälsovårds­ministerie­t förklarar varför det också är svårt att bereda en sådan lag, då den begränsar grundlägga­nde rättighete­r och friheter.

– När det gäller grundlägga­nde rättighete­r kan man stifta en lag om det finns tillräckli­ga motivering­ar, och där finns framför allt två utmaningar, säger Varhila.

– En är alla de människor som av hälsoskäl inte kan använda munskydd, och hur de i så fall kan bevisa det.

Att bära på intyg eller signaler av något slag är svårt då hälsouppgi­fter är av känslig och privat natur.

– För det andra behövs det en stark motivering, där det inte räcker med osäker evidens kring fördelarna. Det är till exempel inte ett bevis att många andra europeiska länder har ett tvång, utan det ska vara vetenskapl­iga belägg, säger Varhila.

 ??  ?? Det behövs en stark motivering för munskyddst­vång. Det räcker inte med osäker evidens kring fördelarna, säger kanslichef Kirsi Varhila på Social- och hälsovårds­ministerie­t.
Det behövs en stark motivering för munskyddst­vång. Det räcker inte med osäker evidens kring fördelarna, säger kanslichef Kirsi Varhila på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland