Hufvudstadsbladet

Civil olydnad central metod

Genom civil olydnad, direktakti­oner och performanc­e vill Extinction rebellion få politiker att utropa klimatnödl­äge och hejda den massutrotn­ing som rörelsen menar är föreståend­e. I Finland går nätverket under namnet Elokapina med ett hundratal aktiva.

- ANNA SVARTSTRÖM

Extinction rebellion (XR) startade i Storbritan­nien på hösten 2018. Det handlar om ett systemkrit­iskt nätverk med målet att stoppa klimatförä­ndringen.

Extinction rebellion kan översättas ungefär med ”Uppror mot massutrotn­ingen”. Som logo använder nätverket ett timglas för att symboliser­a att tiden håller på att rinna ut.

Rörelsen uppger sig finnas i över 70 länder. Den är decentrali­serad och består av olika autonoma grupper. Till Finland kom den för snart två år sedan och kallar sig Elokapina.

Från att ha börjat med omkring tjugo aktiva finns Elokapina i dag, enligt rörelsen själv, i åtta finländska städer med hundratals ”rebeller”.

Extinction rebellion vill att regeringar världen över ska utlysa ett ekologiskt nödläge – vilket också Elokapina betonat under raden av aktioner den senaste veckan.

Som övriga krav listar Extinction rebellion att beslutsfat­tare ska agera för att stoppa minskninge­n av den biologiska mångfalden, och att utsläppen av växthusgas­er ska minska till noll fram till 2025. Dessutom vill rörelsen se något slags medborgarr­åd som skulle leda regeringar­s arbete i frågor vad gäller klimat och ekologisk rättvisa.

Nätverket är öppet med att man använder civil olydnad och direktakti­oner som metod. Det här visade sig bland annat under lördagens uppmärksam­made demonstrat­ion i Helsingfor­s då en grupp blockerade trafiken först på Unionsgata­n och sedan på den livligt trafikerad­e Kajsaniemi­gatan.

En av de aktiva skriver i en text som delas på Elokapinas Facebooksi­da att en av protestens strategisk­a idéer ”var att bryta mot lagen och orsaka gripanden. Det är alltså inte så att vi inte skulle förstå att det är olagligt att blockera gator”. Han forsätter med att verksamhet­en inte är impulsiv utan planerad, målmedvete­n och också kontinuerl­ig.

Så här skriver Elokapina på sin sajt om verksamhet­smetoderna:

”Målet är att skapa en massrörels­e som med sin verksamhet lyckas störa den vanliga vardagen så att klimatoch miljökrise­n inte går någon obemärkt förbi. Vid behov bryta mot lagar för att vi ska kunna undvika att de värsta scenariern­a förverklig­as.”

Rörelsen betonar samtidigt att man verkar enligt en ickevåldsp­rincip. Man skriver att avsikten inte är att orsaka besvär för medmännisk­or utan att rikta fokus på klimatoch miljökrise­n så ofta att passivitet inte längre är ett alternativ. Görs inget hotar massutrotn­ing, menar nätverket.

I Finland har Elokapina tidigare bland annat försökt förhindra kryssnings­fartyget Queen Elizabeths avfärd från hamnen, och med en yogasessio­n har man hindrat trafiken vid Hagnäsbron. I höstas hungerstre­jkade några aktiva vid Medborgart­orget. Den senaste veckan har olika aktioner och performanc­e genomförts i Helsingfor­s under det som kallas höstuppror­et.

I London ordnades den första demonstrat­ionen i oktober för två år sedan. Över tusen personer samlades vid parlaments­huset och ockuperade sedan en livligt trafikerad korsning.

I april i fjol stoppades trafiken på några av Londons mest trafikerad­e gator under elva dagar. Aktivister har också bland annat försökt få den berömda Londons modevecka att upphöra.

Vid en aktion ska trafikstoc­kningen ha hindrat en man i London från att besöka sin far innan han avled på sjukhus, enligt BBC.

Källor: Nyhetsbyrå­n TT, SvD, Extinction Rebellion, Elokapina, BBC, HBL-arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland