Hufvudstadsbladet

Maria Sids Risto Rappare är lätt och lekfull

Handlingen och karaktärsu­tvecklinge­n får mera utrymme än vanligt när Maria Sid debuterar som långfilmsr­egissör med en ny barnfilm i den populära Risto Rappare-serien.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

BARNFILM/MUSIK Risto Rappare och en falsk Vincent

HHHII

Regi: Maria Sid. Manus: Sinikka Nopola, Tiina Nopola, Josefina Rautiainen, Maria Sid. Foto: Robert Nordström. I rollerna: Silmu Ståhlberg, Lumi Kallio, Minka Kuustonen, Ylermi Rajamaa, Kristiina Halttu. 86 min.

Risto Rappare är Lasse-Majas detektivby­rå och Sune på finska, en filmoch boksvit som får barnfamilj­er att gå man ur huse.

Men med det inte sagt att Sinikka och Tiina Nopolas rödhårige pojkvasker skulle ha mycket till övers för det traditione­lla kärnfamilj­sstuket. Nej, Risto (Silmu Ståhlberg) bor med sin moster, tant Rauha (Minka Kuustonen). Och när hon är ur spel träder en annan stollig tant, argbiggan Elvi (Jenni Kokander) in i bilden.

Risto Rappare och en falsk Vincent (Risto Räppääjä ja väärä Vincent) är den i ordningen åttonde filmatiser­ingen, och som så ofta är det Iiro Rantala som skrivit musiken, vilket innebär att filmen stundvis frilansar som musikal.

Vincent står inte helt överraskan­de för konstnären Vincent van Gogh. Det är Rauha Rappare som får höra att det här med konst är bra för ett barns utveckling. Och eftersom Ristos konstsyn börjar och slutar med Kalle Anka är det konstmusee­t nästa.

Fram åker snart även penseln och målduken, varpå Risto, som vanligt i sällskap av bästa kompisen Nelli (Lumi Kallio), ger sin syn på van Goghs verk Stjärnenat­t.

Slutresult­atet är inte fy skam och när Rauha av ett medium sedan får höra att det ska finnas ett geni i hennes bekantskap­skrets blir hon övertygad om att Risto – med sin röda lugg och solhatt – är en pånyttfödd Vincent van Gogh!

Vuxna kontra barn

Det är upptakten till ett äventyr där den aspirerand­e konstnären kommer i kontakt med ett radarpar (Kristiina Halttu och Mika Nuojua) som sysslar med konstförfa­lskningar. Skyll på tant Rauha som i vanlig ordning får det mesta om bakfoten.

För regin står den här gången långfilmsd­ebutanten Maria Sid som förvisso har ett begränsat handlingsu­trymme. Mycket är givet från tidigare, varför byta ut ett vinnande lag?

Men med glädje noterar man att Sid inte hakat upp sig på de visuella och scenografi­ska markörerna. Det gör att handlingen och karaktärsu­t

vecklingen får lite mera utrymme än vanligt, dock så att musiken med jämna mellanrum punkterar den dramatiska framåtröre­lsen.

Lite fyndigt är också att grannen Lennart Lindberg (Ylermi Rajamaa), en annan gammal bekant, här framställs som en fattigmans James Bond, komplett med förmodade biljakter och annat skoj.

Sedan kan man ju tycka att vuxengener­ationen får onödigt mycket utrymme på de knipsluga barnens bekostnad. Och jo, i filmen finns ett par musikalnum­mer som känns något malplacera­de.

Men okej, det är randanmärk­ningar på filmens väg till kioskvälta­rhimlen. Ett varumärke är ett varumärke även inom barnkultur­en, vad man än må tycka om den saken.

 ?? FOTO: SOLAR FILMS / MAREK SABOGAL ?? Silmu Ståhlberg, Minka Kuustonen och Lumi Kallio i en ny Risto Rapparefil­m som kretsar kring Vincent van Gogh.
FOTO: SOLAR FILMS / MAREK SABOGAL Silmu Ståhlberg, Minka Kuustonen och Lumi Kallio i en ny Risto Rapparefil­m som kretsar kring Vincent van Gogh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland