Hufvudstadsbladet

Den goda viljan räcker inte långt

Nimby är en inhemsk svart komedi där alla på en liten ort framstår som lika goda kålsupare. De satiriska slängarna faller platt till marken och finslipnin­gen saknas.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA/KOMEDI

Nimby

HHIII

Regi: Teemu Nikki. Manus: Jani Pösö och Teemu Nikki. I rollerna: Susanna Pukkila, Almila Bagriacik, Elias Westerberg, Mari Rantasila, Antti Reini. 94 min. F12

Nimby står för ”not in my backyard”. På redig svenska: vi vill inte veta av några flyktingar, missbrukar­e, psykvårdsp­atienter eller andra suspekta element i våra hemknutar.

Och eftersom filmen kretsar kring två lesbiska tjejer, Mervi (Susanna Pukkila) och Kata (Almila Bagriacik), kan man anta att inte heller de sexuella minoritete­rna står särskilt högt i kurs. Åtminstone inte på landsbygde­n som nu står i tur för det Helsingfor­sbaserade kärlekspar­et.

För manus och regi står Teemu Nikki som man aldrig riktigt vet var man har. Där Lovemilla, filmen och tv-serien, var mer än lovligt kass var Armomurhaa­ja/Euthanizer en utomordent­ligt intressant och provokativ sak.

I Nimby fortsätter Nikki att gäcka sin publik genom att vända spegeln mot alla och envar. Det säger sig självt att Mervis mamma och pappa (Mari Rantasila och Antti Reini) blir paffa när dottern dyker upp i sällskap av en käresta som dessutom råkar ha iranska släktrötte­r.

Föräldrarn­as beteende gör Mervi om möjligt ännu mera upprörd. Det visar sig nämligen att mor och far sysslat med både ett och annat i sängkammar­en. Och kulturkrig­en slutar inte där.

Flyktingfö­rläggninge­n på orten har retat upp bygdens egna söner, bland dessa Mervis expojkvän, nynassen Mika (Elias Westerberg) och en miniführer som gestaltas av Matti Onnismaa. Sedan är det bara en tidsfråga innan det hettar till.

Platt fall

Den därpå följande belägringe­n kanske för tankarna till Sam Peckinpahs

Straw Dogs, men Nimby är snarare en satir och svart komedi där alla framstår som lika goda kålsupare.

Ifall man vill säga någonting gott om slutresult­atet skulle det i så fall handla om det upprop som Mervi med Teemu Nikkis goda minne drar till med i stridens hetta: ”Vi måste inte älska varandra, vi måste inte ens gilla varandra. Däremot får vi (fan) lov att tolerera varandra.”

Väl rutet, även om filmen som sådan lämnar mycket övrigt att önska. De satiriska slängarna faller platt till marken och det är inte så vasst och giftigt som man har rätt att förvänta sig.

Det är bara inte tillräckli­gt att Onnismaas främlingsf­ientliga härförare har ett gott öga till sojakorv. Eller att jazztobake­n är en hit även bland församling­smedlemmar. Eller att alla gökat med alla, oavsett politiska sympatier.

Finslipnin­gen saknas och det finns gott om grus i maskinerie­t.

 ?? FOTO: TOMI PALSA ?? Susanna Pukkila, Almila Bagriacik, Mari Rantasila och Antti Reini är fångna i sitt hem.
FOTO: TOMI PALSA Susanna Pukkila, Almila Bagriacik, Mari Rantasila och Antti Reini är fångna i sitt hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland