Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s vill inte följa Vasas exempel

Nationella myndighete­r avrådde i somras från skolstängn­ing. Men nu är stängda skolor ett faktum i Vasa. Oron växer för att Vasa inte är den enda kommunen som går in för distanssko­la.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Alla elever i årskurs 4–9 i Vasa har distansund­ervisning nästa vecka. 860 elever stannar hemma, de yngsta av dem är 9 år.

Vasa har den största smittsprid­ningen i landet just nu och det är coronaviru­sets framfart som är anledning till att skolorna stängs, menar direktören för den svenska grundlägga­nde utbildning­en Marianne West.

– Speciellt på de svenska skolorna har vi just nu många vikarier, eftersom lärare tvingas stanna hemma på grund av förkylning­ssymtom. Också lärarstude­rande har hoppat in i klasserna, och det känns inte riktigt bra i ett läge där smittan sprids just på studentfes­ter.

Det är beredskaps­gruppen i Vasa som beslöt att stänga skolorna. I gruppen ingår bland annat stadsdirek­tören, bildningsd­irektörern­a och smittskydd­släkare Heikki Kaukoranta.

– Vi är riktigt utsatta just nu, och genom att ha distansund­ervisning hoppas vi att läget lugnar ner sig.

Årskurs 4–6 återgår till skolan den 20 oktober, medan högstadier­na väntar en vecka längre. Det är enligt Marianne West "en ganska kort tid".

– Jag har inte hört elevernas kommentare­r, men det finns olika åsikter. För de flesta har det ändå varit en viktig rutin att gå till skolan och att få träffa sina vänner.

Även en annan österbottn­isk kommun, Korsholm, har gått in för distansund­ervisning.

– Vi har sett att smittan krupit ner i åldrarna. Det är till och med barn i lågstadiet som konstatera­ts smittade, säger Marianne West.

Institutet för hälsa och välfärd THL har i flera omgångar poängterat att barn inte sprider viruset lika effektivt som vuxna. Påståendet baserar sig på ett antal studier som institutet gjorde under våren.

I ett mejl till HBL i somras skrev kanslichef­en vid Social- och hälsovårdm­inisteriet, Kirsi Varhila:

”På våren fick vi goda erfarenhet­er av att bara en del av en skola, eller en klass, kunde stängas eftersom verksamhet­en var smart uppdelad. Den här modellen kan användas också under hösten så att hela skolor inte behöver stängas.”

Men det räcker alltså inte i det här läget, har Vasas beredskaps­grupp ansett.

Helsingfor­s vill undvika

I Helsingfor­s är det inte aktuellt att stänga skolor åtminstone just nu, uppger Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten i sektorn för fostran och utbildning.

– Men vi omvärderar läget varje vecka, så helt uteslutet är det inte. Läget kan skifta snabbt.

Skolsektor­n samarbetar med Helsingfor­s epidemiolo­giska team. Teamet har upptäckt att väldigt få skolelever har drabbats av covid-19, och att de ytterst sällan fått smittan i skolan.

Om hälsovårds­myndighete­rna menar att skolorna måste stängas har Niclas Grönholms sektor ändå inte mycket att säga till om.

– Det finns också andra sätt att stoppa smittsprid­ning. Delar av skolan, till exempel en årskull, kan ha distansund­ervisning under en kort period. Tröskeln att stänga hela skolor är väldigt hög.

Han förespråka­r en hybridmode­ll, som skulle innebära att elever är hemma en vecka, i skolan en annan.

– Vi söker en lösning som på bästa sätt bidrar till att verksamhet­en kan fortsätta.

Vi är riktigt utsatta just nu, och genom att ha distansund­ervisning hoppas vi att läget lugnar ner sig. Heikki Kaukoranta Smittskydd­släkare Vasa sjukvårdsd­istrikt

Tröskeln att stänga hela skolor är väldigt hög. Niclas Grönholm direktör för den svenska servicehel­heten i sektorn för fostran och utbildning

Hur illa är det egentligen för eleverna om skolorna stängs igen? – Vi vill undvika det i så hög grad som det går. Det har ju kommit fram att undervisni­ngen lider, och att elever som behöver stöd inte får tillräckli­gt mycket hjälp.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Skolorna i Vasa töms på elever nästa vecka, på samma sätt som Söderkulla skola i Sibbo under vårens sista veckor.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Skolorna i Vasa töms på elever nästa vecka, på samma sätt som Söderkulla skola i Sibbo under vårens sista veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland