Hufvudstadsbladet

Tillräckli­gt många låter sig testas på flygplatse­n

Allt fler testar sig på Helsingfor­s-Vanda flygplats – enligt en ansvarsper­son vid HUS tyder det på att systemet fungerar.

- KEMPPAINEN/SPT

Under de senaste månaderna har 10 000 personer testats på Helsingfor­s-Vanda flygplats och under den här tiden har andelen positiva test varit 1 procent. I hela landet är andelen positiva test 1,6 procent.

– Det syns tydligt att man nu träffat rätt och når rätt personer med den testning som erbjuds, säger Eero Hirvensalo, överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) och ordförande för en arbetsgrup­p som stöder hälsosäker­heten på Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Största delen testar sig inte men man lyckas ändå fånga upp smittbärar­na. Under de senaste veckorna har allt fler testat sig frivilligt – enligt Eero Hirvensalo tyder det på att hälsorådgi­vningen vid flygplatse­n fungerar. Testningen ger ett gott resultat och människor lyder rekommenda­tionerna.

– Det är väldigt sällsynt att någon som är i riskzonen att bära på smitta skulle vägra att testa sig.

Enligt Hirvensalo är det väldigt få som bär på sjukdomen som kommer in i landet för tillfället. Situatione­n är därmed en helt annan än i våras då helt vanliga finländare som insjuknat utomlands fick sjukhusvår­d genast när de kommit hem. Nu syns nästan inga sådana fall.

Som ett tillägg till de redan existerand­e testformer­na provar man nu coronahund­ar som luktar sig fram till viruset. Enligt Hirvensalo har människor upplevt det som positivt vilket också kan ha gynnat testningen.

– Vi har fått mycket bra respons, det kan hända att hundarna bidragit till att folk börjat testa sig mer.ELSA

 ?? FOTO: EMMI
KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Coronahund­arna som vädrar efter smitta på Helsingfor­s-Vanda flygplats kan ha bidragit till att fler resenärer är villiga att låta sig testas.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Coronahund­arna som vädrar efter smitta på Helsingfor­s-Vanda flygplats kan ha bidragit till att fler resenärer är villiga att låta sig testas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland