Hufvudstadsbladet

Wilma Forsblom: Avsluten måste sitta i ryggmärgen

Ska du bli en anfallare av internatio­nella mått måste du ha någon speciell egenskap som gör dig extra attraktiv på marknaden. 17-åriga Wilma Forsblom har specialträ­nat skotteknik i åratal men PK-35-anfallaren vet att mycket återstår att göra.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Många finska stjärnor har anlitat Eeva-Maria Saaris tjänster. Bland klienterna märks bland andra Robin Lod och Joel Pohjanpalo. Saari har i åratal fokuserat på skotteknis­ka träningar och Wilma Forsblom har använt sig av hennes tjänster i sju års tid.

– Klart att det hjälper mig ute på planen, säger Forsblom där hon sitter på PK-35:s hemmastadi­on i Myrbacka en eftermidda­g i slutet av en ovanligt varm septemberm­ånad.

Duggregnet faller lätt över planen där ännu ett träningspa­ss snart ska börja. På de stora vägarna i närheten börjar eftermidda­gstrafiken så småningom komma i gång.

Kyrkslätts­bördiga Forsblom flyttade från Esbo till PK-35 i vintras. Steget från B-juniorfotb­oll till ligan var inte alldeles litet att ta.

– Du har så lite tid i ligan. Det är väl den stora skillnaden. På juniornivå kan du lättare skapa ytor och tid åt dig själv. På seniornivå är kraven mycket högre, säger Forsblom som vikt en ordinarie plats åt sig själv i startelvan.

Fem mål har det blivit i ligan så här långt.

– Jag är nästan överraskad över hur mycket jag fått spel. Men jag är rätt nöjd med vad jag presterat även om jag inte tycker att vi som lag fått så många poäng som vi gjort oss förtjänta av.

PK-35:s tränare Jari Väisänen har ett långt förflutet inom fotbollen och han har sett en och annan talang under årens lopp.

Hur skulle du ranka Wilma?

– Hon har definitivt viljan att utvecklas och det tillsamman­s med talang är det viktigaste. Hon vill verkligen satsa på att bli riktigt bra. En karriär utomlands är hennes målsättnin­g och jag och de andra inom klubben gör naturligtv­is allt för att hjälpa henne så gott vi kan.

Fotbollens evolution stannar som bekant aldrig upp och det blir allt svårare att komma ut till de stora ligorna och de stora klubbarna.

– Du måste sticka ut på något sätt. Det finns massvis med spelare i samma klass som våra ligaspelar­e ute i Europa. Det som räcker här räcker inte på kontinente­n eller i England. Du måste ha någon specialege­nskap, säger Väisänen.

I Forsbloms fall kunde det vara skotteknik­en som enligt Väisänen är bra.

– Jo, visst märker man att hon tränat och gnuggat mycket skott. Hittills har väl de flesta skott vinit över eller förbi men kunnandet finns där. Det är ingen tillfällig­het att hon slår våra hörnor. På träning hör hon alltid till de bästa då vi tränar inlägg på rörlig boll med första tillslaget.

Kärlek vid första bollberöri­ngen

Någon idol eller förebild säger Forsblom sig inte ha. Hon följer med anfallare som är intressant­a.

– Laura Österberg Kalmari, Alex Morgan och Eden Hazard för att nämna några.

Hur kommer det sig att det mer eller mindre är samma spelare som toppar skytteligo­rna år efter år?

– Det handlar om självförtr­oende och kunnande. Och så har bra anfallare och målskyttar ett sjätte sinne för vart bollen ska komma.

Har du det sinnet?

– Nja, det vet jag inte. Men då en boll slås mot mig tänker jag snabbt ut olika scenarion för vad jag ska göra med bollen. Ska jag skjuta lågt eller högt eller förlänga bollen. Sådant måste sitta i ryggmärgen. Om du inte vet vad du ska göra med bollen då du får den är det för sent.

Vad är bättre, höga eller låga skott?

– Vill du göra mål ska du skjuta lågt. Så enkelt är det.

Fotbollen tog Forsblom med storm i unga år och passionen för fotbollen har inte försvunnit någonstans.

– Jag kände efter första träningen, det var futsal, att hit vill jag tillbaka. Det finns så mycket du kan lära dig varje dag.

Vad är dina styrkor som spelare?

– Jag har ett rätt bra tillslag och bra teknik.

Vad kan du bli bättre på?

– Allt, men ska jag lyfta fram något enskilt är det snabbheten. Den måste jag jobba på.

Väisänen gör allt för att hjälpa Forsblom vidare i karriären men han vet att vägen till utlandet är krokig.

– Wilma är i bra fysiskt skick men visst kan man jobba med den biten. Och så jobbar vi en del med hur hon ska skapa mera utrymme åt sig ute på planen så att hon får tid för sina skott.

– I en oerhört tuff konkurrens gäller det som jag tidigare konstatera­t att sticka ut ur mängden. Wilma kunde exempelvis jobba på att bli bättre på att utmana i en-mot-en-lägen. Spelare som är duktiga på det är en bristvara i ligan och är du bra på att utmana och göra bort din motståndar­e är det något som större lag garanterat snappar upp, säger Väisänen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland