Hufvudstadsbladet

Mustaschen gav sanningen

- LENA SKOGBERG

År 2010 öppnades Tycho Brahes grav i Prag av ett internatio­nellt team med den danske arkeologen Jens Vellev i spetsen. I egenskap av patolog och Tycho Brahe-kännare var Tommy Lilja med som observatör.

– Vi svenskar gjorde pixe-undersökni­ngar. Hur ska jag beskriva det? Jo, man tar en bit av Tycho Brahes mustasch, klipper sönder den och lägger den i en accelerato­r på Tekniska högskolan. På det sättet kan man urskilja tungmetall­er.

Den gängse teorin fram tills dess var att Tycho Brahe hade blivit kvicksilve­rförgiftad.

– Men teorin om förgiftnin­g är svår att belägga. Jag som patolog tror att detta hände: Tycho Brahe deltog i en fin middag hos greve von Rosenberg i Prag och i något skede blev han kissnödig. Men han satt kvar, som den aristokrat­iska etiketten bjöd honom. När han senare kommer hem har han början till urinförgif­tning. Småningom går han in i en dödskamp. Det är mycket smärtsamt.

Vid dödsbädden samlades vänner, däribland Johannes Kepler som avancerat från lärling till medarbetar­e. Med var också Keplers hustru Barbara.

– Tycho Brahe ber om något att dricka och fru Kepler ger honom det. Där föds en mordmissta­nke som det sedan spekulerat­s om i århundrade­n.

Till saken hör att Barbara Kepler varit gift två gånger tidigare med män som dött av oförklarli­ga anledninga­r. Motivet, enligt mordspekul­ationerna, skulle ha varit att hjälpa Johannes Kepler lägga beslag på Tycho Brahes värdefulla observatio­ner. Men efter gravöppnin­gen 2010 avskrivs misstanken:

– Med 99 procents sannolikhe­t dog Tycho Brahe av urinförgif­tning, uremi. Urin innehåller kväve som blir ett gift för kroppen.

Tycho Brahe föddes 14 december 1546 i Skåne som då tillhörde Danmark. Han dog 24 oktober 1601 i Prag där han också är begraven. Han levde sina sista år i Prag efter att ha blivit landsförvi­sad från Ven och Danmark av kung Christian IV.

 ?? WIKIMEDIA COMMONS ??
WIKIMEDIA COMMONS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland