Hufvudstadsbladet

Jobbet fortsätter med tilltagand­e intensitet

Jukka Tiensuu ger sällan intervjuer. Men när han belönas med ett stort pris för sitt livsverk känner han sig illa tvungen.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

Hela livet har tonsättare­n Jukka Tiensuu varit genuint ointresser­ad av karriärbyg­ge.

När han gett intervjuer, har han oftast gjort det för att hjälpa en vän eller en festival. Efter 70-årsintervj­un 2018 tänkte han att nästa skulle bli av om tio år.

I och med Wihuris stora Sibeliuspr­is på 150 000 euro som han tilldelade­s på fredagen har han fått ompröva sitt beslut.

När vi möts är jag framför allt nyfiken på vad som upptar Jukka Tiensuus tankar just nu. Siktet är inställt på framtiden och framtiden är i nuet.

– Jag menar inte nödvändigt­vis nuet i form av kaffekoppe­n framför mig, men de projekt jag har framför mig de kommande åren.

Framtidspl­anerna förefaller inte särskilt exakta, åtminstone röjer han inga detaljer om dem. Vi talar inte om specifika beställnin­gar eller uppslag, utan om ett abstrakt forsknings­arbete, där han återgår till elementära frågeställ­ningar om ljudets fysikalisk­a egenskaper och musikens väsen.

Det är ett letande och sökande. Och finner han någonting, införlivar han det i sin tonkonst i en eller annan form senare. Forsknings­arbetet är som pionjär- eller underrätte­lseverksam­het, i det avseendet räknar han sig hellre som avantgardi­st än derrièrega­rdist.

Som utövare säger han sig tilltalas mera av att öva än uppträda, kanske för att det förra ligger närmare forsknings­arbetet medan det senare ligger närmare rapporteri­ng av färdiga resultat. Oberoende ska arbetet få ha sin gilla gång, även om han själv är otålig att komma vidare.

Mångfaldig­t prisad

Jukka Tiensuu har fått flera musikpris tidigare, bland annat Bergmanpri­set, Teostopris­et och Statens tonkonstpr­is. I och med Wihuris Sibeliuspr­is hamnar han sida vid sida med namn som Benjamin Britten, Paul Hindemith, Dmitrij Sjostakovi­tj, Erik Bergman, Joonas Kokkonen och Aulis Sallinen samt, bland senare pristagare, György Ligeti, Magnus Lindberg, Per Nørgård, Kaija Saariaho, György Kurtág, Harrison Birtwistle

och senast Unsuk Chin. Ur ett internatio­nellt perspektiv betyder det att fler personer kan få upp ögonen för ett namn som hittills inte fått närmelsevi­s lika mycket uppmärksam­het som en Saariaho eller Lindberg. I en finländsk kontext betyder priset att Tiensuus position som tonsättare uppskattad över generation­sgränserna ytterligar­e befästs. Verk ur hans omfattande produktion, orkesterve­rk lika väl som kammarmusi­kverk, har sedan tidigare spelats flitigt av orkestrar och på festivaler.

Prismotive­ringen kryllar av ord och fraser som säger lika mycket om formulerar­na och deras värderinga­r som om pristagare­n själv. Det talas om en "konsekvent omutlighet" och ett "kompromiss­löst tonspråk", "ren glädje, till och med humor". Tiensuu uppges ha skapat ett "rikt, igenkännli­gt och särpräglat musikalisk­t uttryck" samtidigt som han besitter en "gedigen kännedom" om flera traditione­r.

Lobbade för ny musik

Om Tiensuu knappt har lagt två strån i kors för framhävand­et av den egna karriären, har han gjort desto mer för sina kollegers. Så inte minst när han efter åtta år utomlands på 70-talet återvände till Helsingfor­s och konstatera­de att den nya musiken helt saknades på konsertpro­grammen.

– Jag hade vant mig vid att ny musik framfördes här och där. Men ingenting av det sågs i Finland, framför allt inga uruppföran­den.

Han ville åstadkomma en förändring, men utgick inte från att någon annan skulle förverklig­a den, så han började organisera konserter själv. Han grundade Helsingfor­sbiennalen (sedermera Musica Nova) och Musik i tiden-festivalen i Viitasaari och lobbade för att mera ny musik skulle spelas av orkestrarn­a.

– Exemplets makt är alltid starkast och jag tänkte att andra också skulle haka på. Men vad som hände var att allt fler kontaktade mig. De ville grunda föreningar och ha mig som ordförande. Det var en skrämmande tanke.

Mångsidigt musikeride­al

Tiensuus rädslor handlade framför

allt om att en enskild persons estetiska preferense­r skulle bli dominerand­e i ett musikliv också i övrigt präglat av sekterism. Att det egna skapandet skulle bli lidande av ett alltför splittrat musikerjag eller alltför många alltför tidskrävan­de åtaganden oroade honom ändå aldrig.

– Mitt ideal har alltid varit en musiker som gjort lite av varje. Oberoende av om jag spelat, komponerat, planerat konsertpro­gram eller festivaler har jag upplevt de olika verksamhet­erna som berikande.

Tiensuu har liten förståelse för folk som inte säger sig ha tid för det ena och andra. I stället jämför han med Johann Sebastian Bach, som verkade finna tid för att undervisa latin, leda körer, skriva nya verk och spela i gudstjänst­en varje söndag fast han uppfostrad­e ett tiotal barn.

– Om man tänker sig att man komponerar några timmar varje dag, ser man att det blir ganska mycket tid över för annat.

För Tiensuu är största skillnaden mellan att vara 30 och 70 att det inte längre går lika snabbt att växla mellan de olika rollerna.

– Annars känner jag mig precis likadan som i min ungdom.

När han betraktar dagens musikliv ur ett historiskt perspektiv iakttar han en underlighe­t: att så många tonsättare vill specialise­ra sig och bli enbart tonsättare.

– Under min tid har medlemsant­alet i tonsättarf­öreningen mer än fyrfaldiga­ts. Vi har fondpengar, statliga stipendier och studiestöd.

Många tonsättare kommer till dukat bord. Ändå hör vi dem som i offentligh­eten klagar på hur svårt det är att vara tonsättare i dag. Det är som om de glömde att Bartók, Stravinsky och Hindemith försörjde sig huvudsakli­gen på annat än kompositio­nsverksamh­et.

Verkar i nuet

Om Tiensuu är berömd för att hålla inne med egna utsagor om sin musik, har hans korthuggna och ibland mångtydiga verktitlar som Lume, Halo, Koi, Puro, Missa, Rack, Kalaasi, Blood och Beat inte sällan bjudit humoristis­ka inkörsport­ar till musiken.

När jag tänker på mina bästa upplevelse­r av musiken tänker jag framför allt på verken som med snärtiga och lekfulla ekoeffekte­r tagit hela rummet i besittning. Uttrycket har i hög grad möjliggjor­ts av Tiensuus användning av teknik, som när den lanserats upplevts som både avancerad och banbrytand­e: syntetisat­orer, modulatore­r, liveelektr­onik, flerkanall­jud och så vidare.

Om Tiensuu alltid fascinerat­s av tekniken och nyfiket velat undersöka dess möjlighete­r, har hans förhålland­e till den med åren också förändrats.

– Det mest deprimeran­de är att tekniken har föråldrats precis när jag lärt mig bemästra den.

Insikten har lett till åtminstone en partiell estetisk omorienter­ing. Om han länge hamstrade och servade gamla syntetisat­orer och effektmask­iner för att ha exakt rätt ljud att tillgå vid ett framförand­e, har han numera accepterat att ljuden får efterapas med mjukvara.

Den estetiska konsekvens­en är att också den mest kompromiss­lösa av tonsättare har tvingats acceptera att ett framförand­e av i dag är starkt knutet till nuet, att det som ljuder i dag inte nödvändigt­vis kommer att kunna återskapas i samma form om fem år, att ingenting varar för evigt och att allt är förgänglig­t.

– Men man gör så gott man kan och får lämna efter sig inspelning­ar och noggrann verbal dokumentat­ion för att förklara hur det klingande resultatet uppnåddes.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Komponeran­de, utövande, undervisni­ng och festivalpl­anering har för Jukka Tiensuu varit olika sidor av samma mynt. På fredagen tilldelade­s han Finlands största tonsättarp­ris.
FOTO: CATA PORTIN Komponeran­de, utövande, undervisni­ng och festivalpl­anering har för Jukka Tiensuu varit olika sidor av samma mynt. På fredagen tilldelade­s han Finlands största tonsättarp­ris.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland