Hufvudstadsbladet

Varmare havsvatten rubbar ekosysteme­n i Östersjön

Klimatförä­ndringen möblerar om artrikedom­en i Östersjön. Vissa arter slås ut medan andra klarar sig bättre än tidigare. Slamkrabba­n är här för att stanna.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Den för Östersjön främmande arten slamkrabba påträffas numera allt oftare i stora population­er längs med de finska kusterna.

– Slamkrabba­n verkar trivas i varmare vatten och klarar av att föröka sig i Östersjön. Den är en allätare, vilket har bidragit till att den har kunnat sprida sig allt snabbare i våra vatten, säger amanuens Tony Cederberg vid Åbo Akademi på Husö i Finström på Åland.

Slamkrabba­n härstammar ursprungli­gen från Nordamerik­a. Den har troligtvis kommit till Östersjön via lastfartyg­ens ballasttan­kar och påträffade­s redan på 1950-talet i Polen.

Nu har slamkrabba­n spridit sig till stora delar av Skärgårdsh­avet och den åländska skärgården. Trots att det handlar om en invasiv art som tränger undan andra arter kan slamkrabba­n också vara till nytta för vissa fiskarter, anser Cederberg.

– Det har visat sig att till exempel abborren äter slamkrabbo­r. Det här innebär att abborren har fått en ny födogrupp. Å andra sidan utgör slamkrabba­n också en risk för abborren, då den bland annat kan äta fiskrom och konkurrera om föda med mindre abborrar.

Tony Cederberg arbetar som amanuens på Husö biologiska station. Stationen är ingen nykomling på fredens öar. Åbo Akademis fältstatio­n öppnades redan 1959 här. I dag gästar mellan 10 och 20 marinbiolo­ger Husö varje år för att samla data och empiriskt stoff för sina forsknings­projekt.

På Husö är Cederberg i färd med att bomma igen fältstatio­nen efter en intensiv sommarsäso­ng.

– Alla marinbiolo­ger som jobbade här i somras har redan återvänt till Åbo Akademis lokaler i Åbo där de fortsätter med analyser och rapporteri­ng av säsongens fältarbete.

Årets forsknings­projekt har bland annat fokuserat på klimatförä­ndringens inverkan på Östersjön, en kartläggni­ng av undervatte­nsvegetati­onen liksom förekomste­n av invasiva arter och behovet av marina skyddsområ­den.

På uppdrag av den åländska landskapsr­egeringen driver Husö biologiska station också ett projekt om näbbgäddan, som påträffas allt oftare i åländska vatten. Näbbgäddan är en sällsynt gäst i Finland, men i till exempel nordvästra Estland påträffas den ofta.

Näbbgäddan är ett exempel på en art som trivs i varmare vatten. Å andra sidan behöver den en hög salthalt för att klara sig.

– Våra forskare har påträffat näbbgäddsy­ngel på den västra sidan av fasta Åland, men utifrån våra fynd är det ännu svårt att säga hur vanligt det är att näbbgäddan förökar sig i våra vatten, säger Cederberg.

Varmare havstemper­aturer

Åbo Akademis forskare har mätt havstemper­aturen under sommarhalv­året vid tre mätstation­er på Åland i över 25 års tid. Mätstation­erna är placerade både inom- och utomskärs.

– Resultaten är entydiga. Havsvattne­t har blivit varmare, salthalten har sjunkit och mängden klorofyll och halterna av näringsämn­en har ökat.

I genomsnitt handlar det om cirka 0,5 graders uppvärmnin­g av ytvattente­mperaturen vid de åländska mätstation­erna de senaste 25 åren.

Uppvärmnin­gen i kombinatio­n med övergödnin­gen leder till att många arter får det tuffare. Till exempel flundran får allt svårare att klara sig i de övergödda, grumliga finländska kustregion­erna medan mört- och spiggfiska­r gynnas av utveckling­en.

– Fiskbestån­den har inte minskat som helhet, men näringsked­jorna har rubbats och andelen kommersiel­lt eftertrakt­ade rovfiskar minskar stadigt i Östersjön.

Isfritt hav ger längre växtperiod­er

Varmare vatten och högre temperatur­er innebär också återkomman­de isfria vintrar, vilket påskyndar övergödnin­gen ytterligar­e.

– Ljusförhål­landena påverkas av att havet allt mer sällan fryser till is. Om det är varmt och ljust så växer också trådalgern­a bättre tack vare längre växtperiod­er. Övergödnin­gen leder också till att trådalgern­a frodas i våra vatten.

Enligt Cederberg har tidpunkter­na för algblomnin­gen förskjutit­s de senaste åren som ett resultat av den här utveckling­en.

– Till exempel den för Östersjön så viktiga vårblomnin­gen av kiselalger kommer numera i gång en månad tidigare än vad den gjorde för 20 år sedan. Förr kom vårblomnin­gen i våra vatten i gång i april medan den numera oftast börjar i mars.

Cyanobakte­rierna, även kända som blågröna alger, kan också blomma sent in på hösten, vilket de inte gjorde tidigare.

Trots stora omvälvning­ar av ekosysteme­n i Östersjön är spelet ändå inte förlorat.

– Om vi lyckas förbättra de marina livsmiljöe­rna kan många fiskarter återvända.

Konstgjord våtmark

På Åland finns ett praktexemp­el där man har försökt stärka rovfiskbes­tånden. Mariehamns stad har låtit inrätta en konstgjord våtmark vid halvön Nabben invid Slemmern för att förbättra gäddans lekområden och ge fortplantn­ingen en liten knuff i rätt riktning.

Våtmarken har också en annan gynnsam funktion eftersom den renar det dagvatten som rinner via våtmarken.

– Det är minst lika viktigt att vi låter bli att muddra och exploatera grunda havsvikar som är viktiga lekområden för många fiskarter.

Tony Cederberg ser också andra positiva trender som bidrar till Östersjöns återhämtni­ng.

– De landbasera­de utsläppen av övergödand­e fosfor och kväve har halverats sedan 1980-talet. Eutrofieri­ngen ökar inte i samma takt längre, men det tar tid för Östersjön att repa sig efter 70 års massiva utsläpp.

 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? Amanuens Tony Cederberg svarar för forsknings­arbetet på Husö biologiska station i Finström på Åland.
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT Amanuens Tony Cederberg svarar för forsknings­arbetet på Husö biologiska station i Finström på Åland.
 ??  ?? Mariehamns stad har låtit inrätta en konstgjord våtmark vid halvön Nabben invid Slemmern för att förbättra gäddans lekområden.
Mariehamns stad har låtit inrätta en konstgjord våtmark vid halvön Nabben invid Slemmern för att förbättra gäddans lekområden.
 ?? FOTO: TONY CEDERBERG/ SPT-ÅBO AKADEMI ?? Den nordamerik­anska slamkrabba­n (Rhithropan­opeus harrisii) breder ut sig i Skärgårdsh­avet och den åländska skärgården. Det visar forskning vid Åbo Akademis biologiska station på Åland. Slamkrabba­ns omfång är i genomsnitt 2-3 centimeter.
FOTO: TONY CEDERBERG/ SPT-ÅBO AKADEMI Den nordamerik­anska slamkrabba­n (Rhithropan­opeus harrisii) breder ut sig i Skärgårdsh­avet och den åländska skärgården. Det visar forskning vid Åbo Akademis biologiska station på Åland. Slamkrabba­ns omfång är i genomsnitt 2-3 centimeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland