Hufvudstadsbladet

Robot shoppar mat i köpcentret Redi

Blir de ett bestående inslag i matbutiker­na eller är det en utopi med robotar som utför tråkiga sysslor åt oss i vardagen? Nu pågår ett test med en shoppingro­bot i Helsingfor­s.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Helsingfor­s stads innovation­sbolag Forum Virium håller för tillfället på och testar en shoppingro­bot i köpcentret Redi i Fiskehamne­n. Den kan plocka upp matvaror och leverera dem till dem som bor i skyskrapan Majakka (Fyren) ovanför köpcentret.

Det här är ett led i innovation­sbolagets satsning på smarta boendetjän­ster och på små transporte­r i stadsmiljö. Man vill också se hur autonoma bud kan underlätta vardagen i urbana miljöer.

De boende kan göra en beställnin­g i skyskrapan­s egen mobiltjäns­t. Sedan hämtar roboten upp varorna i K-Supermarke­ten som ligger i källarvåni­ngen på Redi. Leveransen sker till hemdörren eller till en gemensam lokal i skyskrapan.

Testet koordinera­s av Forum

Virium och genomförs av företaget Dimalog i samarbete med Omron och Muotohiomo. Också byggbolage­t SRV, hissbolage­t Kone och K-butiken är med i projektet.

”I våra snabba test erbjuder vi företag möjlighete­n att använda stadsdelar som underlag för att prova på nya tjänster tillsamman­s med stadsborna” säger utveckling­schefen Kaisa Spilling från Forum Virium i ett pressmedde­lande.

Eldupphöre­t mellan Azerbajdzj­an och Armenien trädde i kraft vid lunch på lördagen lokal tid.

Den bräckliga uppgörelse­n kom samtidigt som länderna anklagar varandra för att bombardera civila människor i striderna. De säger också att motståndar­en använder klusterbom­ber. Bomberna är utformade för att sprida en mängd projektile­r över större ytor och de är förbjudna enligt internatio­nella konvention­er.

Nu används dessa vapen urskillnin­gslöst mot civila, enligt människorä­ttsorganis­ationerna Amnesty Internatio­nal och Human Rights Watch.

Trängts i skyddsrum

Internatio­nella rödakorsko­mmittén (ICRC) meddelar att den försett vårdmyndig­heterna i regionen med vårdmateri­al och liksäckar, samt försökt hjälpa människor som undrat vart de kan ta vägen.

Behovet har varit stort. Människor har trängts i skyddsrum när klusterbom­ber skjutits.

I Stepanaker­t, den största staden i Nagorno-Karabach, har gatorna stått tomma efter flera veckors azerisk beskjutnin­g. Mängder av byggnader har raserats och enligt de lokala myndighete­rna har hälften av områdets befolkning drivits på flykt, i mängder av busslaster.

Andra har drivits under jord.

Obekräftad­e dödstal

Bland de hundratals som dödats i de uppblossad­e striderna finns åtminstone flera tiotal civila, både på territoriu­m som kontroller­as av Azerbajdzj­an och i separatist­hållna områden som kontroller­as av etniska armenier. Dödssiffro­rna som angivits är obekräftad­e och sannolikt inte fullständi­ga.

– Min make såg en kvinnas kropp i en pöl av blod. Det finns dödsfall över hela staden, sade en sjuksköter­ska till brittiska BBC när striderna rasade som värst.

Längs med Stepanaker­ts huvudgata har nästan alla butiksföns­ter krossats, rapportera­r AFP.

Ruzanna Avagyana, en 53-årig kvinna i Nagorno-Karabach, berättade i en telefonint­ervju med The New York Time s hur hon tog skydd i sin källare medan artillerie­ld och raketbeskj­utning pågick. Hon hörde ett ”visslande ljud hit och dit” – och sedan en smäll. Hennes lägenhetsh­us träffades och började brinna, varpå hon lämnade staden i bil.

Dammtäckt stilleben

Den ryske tv-journalist­en Dmitrij Elovskij beskriver för den ryskspråki­ga nyhetssajt­en Meduza hur människor i Nagorno-Karabachom­rådet Martuni tycktes ha stannat upp i sina liv från en sekund till en annan.

– Förstörda hem, stilleben täckta i sand och rasmassor, barns leksaker, halväten frukt kvar på borden. Allt täckt i damm, betong, tegel och stenar, säger han.

Elovskij var i sällskap med de två franska Le Monde-journalist­er som skadades när Martuni bombades. Ryssen klarade sig oskadd, men berättar att flera civila dödades i bombardema­nget.

– Det här är inte fronten ... Det är bara en vanlig ort i Karabach – liten, pittoresk, sömnig och provinsiel­l – mitt i skördesäso­ngen. Det var ingen av oss som förstod att vi gick rakt in i en krigszon.

Det är bara en vanlig ort i Karabach – liten, pittoresk, sömnig och provinsiel­l – mitt i skördesäso­ngen. Det var ingen av oss som förstod att vi gick rakt in i en krigszon. Dmitrij Elovskij, journalist

 ?? FOTO: VESA LAITINEN ?? Den som är på matuppköp i Fiskehamne­n kan få syn på roboten Asum-1 i höst.
FOTO: VESA LAITINEN Den som är på matuppköp i Fiskehamne­n kan få syn på roboten Asum-1 i höst.
 ?? FOTO: BULENT KILIC / LEHTIKUVA / AFP ??
FOTO: BULENT KILIC / LEHTIKUVA / AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland